AfterDawn logo

Wikipedian sivut uudistuivat - ensimmäinen iso muutos yli 10 vuoteen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Wikipedia on uudistunut isolla kädellä, ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen.

Nimellä Vector 2022 kulkeva ulkoasun uudistus oli tarkoitus ottaa käyttöön jo vuonna 2021, mutta suunnitelmat venyivät reilusti suunnitellusta.

Nyt uusi tietokonenäytöille tarkoitettu sivustopohja on kuitenkin saatu käyttöön suurimmassa eli englanninkielisessä Wikipediassa. Aiemmin uudistusta on kokeiltu ranskankielisessä Wikipediassa, josta kehitystyö lähti alunperin liikkeelle.

Uudistus ei ole hätkähdyttävän valtava nopeasti vilkaistuna, sillä sivut näyttävät sekä uudella että vanhalla ulkoasulla hyvinkin samoilta:


MP3-tekniikkaa käsittelevä artikkeli vanhalla Wikipedian ulkoasulla
yllä kuva MP3-artikkelista vanhalla ulkoasulla

MP3-tekniikkaa käsittelevä artikkeli uudella Wikipedian ulkoasulla
yllä kuva MP3-artikkelista uudella ulkoasulla

Suurimmat muutokset uusitussa ulkoasuassa liittyvät käytettävyyteen. Ulkoasu on kehitetty yhdessä mm. näkövammaisia edustavien järjestöjen kanssa, jolloin esteettömyys on otettu huomioon suunnittelussa aiempaa paremmin.


Helpoimmin havaittavat muutokset ovat eri paikkaan siirtyneet valikot, kuten kielivalikko, joka löytyy nyt kunkin sivun yläreunasta (aiemmin artikkelin saatavilla olevien kielten lista löytyi vasemmasta sivupalkista). Ylävalikko pysyy nyt myös paikoillaan sivulla alas liikkuessa, joten valikoihin päästäksen ei tarvitse enää rullata takaisin sivun yläreunaan. Lisäksi mm. hakutulosten esikatselu näyttää nyt artikkelien kuvituskuvat artikkelien otsikoiden ohessa.

Laajojen artikkelien sisäinen sisällysluettelo on nyt sekin kiinteästi paikoillaan, vasemmassa sivupalkissa. Aiemmin sisällysluettelo löytyi ainoastaan artikkelin alusta.

Suomenkieliseen Wikipediaan uudistusta ei ole toistaiseksi otettu käyttöön ja nopealla kaivamisella siirtymiselle ei löytynyt selkeää päivämäärää, jolloin uudistuksia olisi saatavilla myös Suomen Wikipediaan. Uuden ulkoasun voi kuitenkin ottaa halutessaan jo nyt käyttöön myös suomenkielisessä Wikipediassa luomalla palveluun käyttäjätunnuksen ja muuttamalla omia asetuksiaan valikoiden takaa.

Huomattavaa on myös se, että uudistus koskee ainoastaan Wikipedian työpöytäversiota: Wikipedian erillinen mobiilisivu ei uudistunut tässä yhteydessä lainkaan - uusi ulkoasu ei ole myöskään responsiivinen eli se ei toimi sellaisenaan mobiililaitteilla.


Myöskään tummaa teemaa Wikipedialla ei toistaiseksi ole kehitteillä, vaikka Wikipedian virallinen mobiilisovellus sellaista jo tukeekin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki