AfterDawn logo

PalmPilotin pelejä ja sovelluksia ilmaiseksi Internet Archivesta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Netin historiaa arkistoiva Internet Archive on jälleen lisännyt kokoelmiinsa palan tärkeää tietotekniikan historiaa. Arkistoon on lisätty iso pino Palm-taskutietokoneille eli PDA-laitteille tarkoitettuja sovelluksia, jotka on väännetty emulaattorin avulla toimimaan suoraan verkkoselaimessa.

Suomessa Palm ei koskaan ollut samalla tavalla ikoninen brändi kuin mitä se maailmalla ja etenkin Yhdysvalloissa oli. Mutta taustatarinana voitaneen avata asiaa siten, että matkapuhelimet ja taskutietokoneet kehittyivät erillisinä laitteina 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, kunnes ne lopulta yhdistyivät nykyisen kaltaisiksi älypuhelimiksi. Luonnollisesti yrityksiä näiden yhdistämiseksi nähtiin jo 1990-luvulla, kuten vaikkapa suomalaisten hyvin tunteman Nokian Communicatorin muodossa.

Mutta Palm oli kuitenkin se taskuun sujahtava älylaite, joka oli maailman suosituin vielä pitkälle 2000-luvun alkupuolelle asti. Alunperin mustavalkonäytöllä toimivat laitteet olivat taskukokoisten kosketusnäyttölaitteiden suunnannäyttäjiä, vaikka ohjaus vielä pitkään tapahtuikin erillisen kynän (eli styluksen eli hirveästi suomennetun kynäkkeen) avulla. Palmin suosiosta kertoo jotain sekin, että Microsoftin ensimmäiset mobiilikäyttöjärjestelmät eivät olivat nimenomaan tarkoitettuja Palmin kamppaamiseen, taskutietokoneiden saralla.


PDA-laitteet yleistyivät jo kauan ennen kuin niillä pystyi edes järkevästi kytkeytymään internettiin. Sen sijaan tiedot laitteeseen synkronoitiin kaapelilla tietokoneelta, jolloin saatiin mukaan uusimmat kalenterimerkinnät ja kenties offline-tilaan ladatut uutisotsikot. Offline-tilaan ladatut verkkosivujen versiot olivat itse asiassa valtavan suosittuja vielä 2000-luvun alussakin PDA-käyttäjien kesken - ja AfterDawninkin uutisotsikot pystyi tuolloin lataamaan AvantGo-nimisen offline-lukijan kautta Palm-laitteelle.

Sittemmin tietysti tapahtui paljonkin. Palmia ei enää ole ollut olemassa aikoihin ja yhtiön käyttöjärjestelmän viimeisiä rippeitä nähdään nykyisin LG:n televisioissa, joiden käyttöjärjestelmänä toimii Palmin viimeinen käyttöjärjestelmä, webOS.

Mutta, heille, kenelle PalmPilot oli osa vuosituhannen vaihteen sukupolvikokemusta, Internet Archivesta löytyy nyt 569 Palmin peliä ja sovellusta, vapaasti käytettävänä.

uutiskuva: Wikimedia

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki