AfterDawn logo

Mikä on HLG HDR? Televisioiden uusi tekniikka selitettynä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Termistä HDR on monikin kuullut ja ymmärtää sen ainakin jollain hähmäisellä tavalla liittyvän väreihin, valokuviin, videoon ja sen sellaiseen. Mutta mikä on HLG HDR ja miksi siitä pitäisi välittää - varsinkin juuri nyt?

HDR itsessään tarkoittaa siis High Dynamic Rangea eli laajempaa dynaamista skaalaa. Käytännössä sitä käytetään elokuvissa, videoissa ja valokuvissa ja olet siihen todennäköisesti tutustunut viimeistään ottaessasi kuvia kännykälläsi.

HDR on siis tekniikka, jolla videoista ja kuvista muutetaan niiden väriavaruutta siten, että tummemmat kohdat ovat aiempaa tummempia ja kirkkaat kohdat ovat aiempaa kirkkaampia, luoden suuremman valo- ja väriarvojen vaihtelun, eli dynaamisen skaalan (dynamic range) kuvaan kuin mitä siinä normaalisti olisi ja mitä näytöllä olisi mahdollista esittää.

Joidenkin silmään HDR ylikorostaa värejä ja tummia sävyjä (etenkin valokuvissa) kun taas toisten mielestä HDR:n avulla otetut kuvat ja videot näyttävät huomattavan paljon paremmilta ja ovat lähempänä sitä kuvaa, jonka paljaalla silmällä tosielämässä kohteista saisi.


Ja sitten tulee mukaan teknologia nimeltään HLG HDR eli Hybrid Log-Gamma High Dynamic Range. Se on Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ja Japanin yleisradioyhtiö NHK:n yhdessä kehittämä formaatti, jonka idea on säästää rahaa.

Jos televisiokanava haluaisi lähettää televisiolähetystä HDR-muodossa, se käytännössä täytyisi tehdä siten, että samasta televisiolähetyksestä lähetettäisiin kahta rinnakkaista lähetystä: toinen televisiovastaanottimille, jotka tukevat käytettyä HDR-formaattia ja toinen niille televisioille, jotka eivät HDR-formaattia tue. Lisäksi yleisimmät videokuvan HDR-formaatit ovat patentoituja ja maksullisia, kuten vaikkapa Dolby Vision.

BBS ja NHK kehittivät HLG HDR -formaatin, joka on täysin rojaltivapaa eli käyttäjilleen ilmainen. Lisäksi se on kehitetty siten, että TV-kuvaa lähetetään vain yksi striimi ja siinä mukana tulee metadataa, jolla HLG HDR:ää tukevat televisiot osaavat muuttaa saadun kuvan laajemman dynamiikan HDR-kuvaksi - ja muut televisiot näyttävät lähetyksen "normaalisti", ilman HDR:ää.

Ja miksi tämä kaikki on juuri nyt oleellista...?

Noh, koska jalkapallon MM-kisat alkoivat marraskuussa 2022 ja Yle Areena lähettää suorat ottelut 4K-tarkkuudella ja käyttäen HLG HDR:ää lähetyksissään. Eli tarkkuuden lisäksi myös värit ovat sykähdyttävämmät, jos televisio tulee HLG:n vastaanottoa.

Jälkikäteen katsottaessa tallenteissa ei ole tarjolla HLG HDR:ää, joten kokeilu koskee ainoastaan Areenasta katsottuja 4K-tarkkuuden suoria lähetyksiä.

Lisää HLG HDR:stä löytyy mm. BBC:n HLG-projektisivuilta.

1 KOMMENTTI

Surffari1/1

Eiko digitaalisessa valokuvauksessa nimenomaan pyrita siihen etta tummemmat kohdat ovat enemman valottuneita seka (yli)valottuneet kohdat ovat vahemman valottoneita eli "tummempia" ??

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT