AfterDawn logo

Venäjä laillistamassa piratismin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Venäjän vastaiset talouspakotteet ovat viemässä maata kohti kaaosta. Pakotteiden osana oleva teknologian vientikielto Venäjälle iskee laajalti sekä maan hallitukseen että maassa toimiviin yrityksiin. Nyt Venäjä suunnitteleekin vakavissaan tekijänoikeuksilla takapuolensa pyyhkimistä.

Venäjä nojaa isolta osin länsimaiseen teknologiaan - ja ohjelmistoihin. Valtion ja yritysten järjestelmissä pyörii usein länsimaisia tietokantaohjelmistoja, CRM-järjestelmiä sekä erilaisia liiketoiminnan hallintaan liittyviä ohjelmistoja. Ja luonnollisesti Microsoftin Windows on yleisin työpöytäkäyttäjien käyttöjärjestelmä, Venäjälläkin.

Käyttäjien työpöytäohjelmien korvaaminen vaikkapa avoimen lähdekoodin ratkaisuilla olisi todennäköisesti suhteellisen kivuttomasti toteutettavissa. Mutta syvälle yhteiskunnan rakenteisiin ulottuvat, tavallisten ihmisten näkymättömissä olevat logistiikkaa ja tiedonhallintaa jäsentävät järjestelmät eivät vaihdu toiseen sormia napsauttamalla.

Nyt maassa onkin esitelty ehdotus, joka käytännössä sallisi valtiojohtoisen piratismin, tekijänoikeuksien loukkaamisen ja patenttirikkomukset. Käytännössä ehdotus sallisi laittomasti käytettyjen ohjelmistojen käytön ilman pelkoa rangaistuksista. Rajaus on tehty siten, että piraattisoftan pitää olla sellainen, että sen kehittäjä ei myy lisenssejä enää laillisesti venäläisille tahoille.


Myös patentit ovat samaisen esityksen tulilinjalla, sillä ehdotus antaisi hallitukselle vapaan oikeuden käyttää ja hyödyntää kaikkea teknologiaa ja ohjelmistoja, riippumatta siitä, onko niiden suojana patentteja.

Myöskään kuluttajien tarpeita ei ole unohdettu: käytännössä kaikki suoratoistopalvelut ovat vetäytyneet Venäjältä viime viikkoina. Samaan aikaan myös Hollywood-studiot ovat lopettaneet elokuviensa levityksen Venäjällä. Tämän seurauksena maassa pohditaan myös elokuvien piratisoinnin laillistamista.

3 KOMMENTTIA

Itkutin (vahvistamaton)1/3

Nyt löytyi uusi koti piraattipuolueelle, hyvää matkaa. Teosto maksaa liput!

mjk2/3

Teosto laillistettu mafia.

specio3/3

"Käyttäjien työpöytäohjelmien korvaaminen vaikkapa avoimen lähdekoodin ratkaisuilla olisi todennäköisesti suhteellisen kivuttomasti toteutettavissa."

Jos olisi niin näinhän olisi tapahtunut jo useasti. Vasta kun Googlen "ilmaiseksi" annetut toimistosoftien käyttäjät, koululaiset tulevat työelämään, on tiedossa muutoksia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki