AfterDawn logo

Härskiä? Nortonin virustorjunta louhii käyttäjiensä tietokoneilla kryptovaluuttaa, iso siivu menee Nortonille itselleen

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
5 kommenttia

Monet teknologiaa kehnommin tuntevat Windows-käyttäjät luottavat vahvasti tietokoneidensa suojauksessa vanhoihin ja luotettuina pidettyihin virustorjuntayhtiöihin.

Yksi tunnetuimmista toimijoista alalla on Norton, jonka juuret juontavat aina 1980-luvulle saakka erilaisten apuohjelmien muodossa.

Nyt yhtiön lippulaivatuote, Norton 360, on hypännyt varsin kauas virustorjunnan saralta: kryptovaluuttojen ihmeelliseen maailmaan.

Käytännössä Norton 360 päivityksen yhteydessä käyttäjälle tarjotaan uutena vaihtoehtona Nortonin kryptovaluutan louhintaan osallistumista. Koska edes termi kryptovaluutta on tuskin tuttu kaikille Nortonin asiakkaille - ja lisäksi mukaan kun luetaan ihmisten taipumus hyväksyä asennuksen yhteydessä sokeasti kaikki tarjotut ehdot - voidaan olettaa miljoonien ihmisten tietokoneiden muuttuneen viime aikoina kryptovaluuttaa louhiviksi koneiksi.

Norton 360:n omistava NortonLifeLock nappaa kaikista käyttäjien tietokoneilla louhimista Ethereum-kryptorahoista 15 prosenttia itselleen.


Loput jäävät käyttäjälle itselleen. Tavallaan.

Louhitut kryptovaluutat pitää lunastaa tavallisiksi euroiksi ja yleensä kryptovaluuttojen vaihtokulut ovat niin suuret, että taustalla hyrrännyt, tietokoneen resursseja kuluttanut louhinta tuskin tuottaa lainkaan nostettavaa tavallista rahaa. Lisäksi voidaan spekuloida sitä, moniko Nortonin käyttäjistä edes ymmärtää, mitä tietokone puuhaa taustalla ja mitä tuo mystinen kryptovaluutta edes on.

Luonnollisesti louhinta kuluttaa myös sähköä ja tietokoneen osia. Joten käytännössä ainoa varma voittaja tempussa on Norton itse, joka saa kaikilta kryptoa louhivilta asiakkailtaan 15% siivun itselleen.

Nortonin mukaan louhintaa tehdään vain, kun tietokoneen resursseja on vapaana, joten toiminnan ei pitäisi sinänsä hidastaa tietokoneen toimintaa. Mutta kuten asiasta uutisoinut Krebs on Security aiheellisesti huomauttaa, virustorjuntojen pitäisi yleisesti ottaen nimenomaan estää epämääräinen kryptojen louhinta, ei olla osa toimintaa.

5 KOMMENTTIA

OneMember1/5

Tästä on vaikea vetää härskimmäksi tuota touhua...

qwerty832/5

Spywarea tuo koko roska itsessään on. Tietääpä olla koskaan ostamatta tai olla suosittelematta kellekään moista skeidaa.

BittiMestari3/5

Roskaahan tuo aina ollut. Ensimmäisten joukossa lähtee kun uutta konetta putsaa.

Atsaloom4/5

Olin juuri yhteydessä Nortonin tukee ja vakuuttivat, että tätä ei ole eikä näillä näkymin olisi tulossakaan ohjelman suomenkieliseen versioon. Sanoin kyllä, että tämä saa itseni harkitsemaan koko ohjelmiston lopettamisen ja jos tulee, niin saatan hyvin lopettaakin pitkäaikaisen asiakkuuden heidän kanssaan.

1pertti5/5

Kyllä se NCrypt.exe näyttää kuitenkin olevan aivan suomenkielissä versiossakin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki