AfterDawn logo

Kyllä. Sähköauton voi ja saa ladata lämmitystolpasta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
5 kommenttia

Sähköautokannan kasvaessa vauhdilla Suomessakin, on usein pohdittava sitä, missä autoa voisi oikein ladata. Looginen vastaus olisi tietysti käytännössä kaikista Suomen kiinteistöistä löytyvät lämmitystolpat.

Lämmitystolppien käyttöön sähköautojen latauksessa liittyy kenties enemmän urbaania legendaa kuin myyttiseen Ristoon, joka vetää huvijahtiaan trailerilla Hangosta Ivaloon neljä kertaa viikossa, läpi vuoden.

Lyhyesti tiivistettynä: Sähköautoa voi ja saa ladata lämmitystolpassa.

Hieman laajentaen: jos taloyhtiön lämmitystolpat sallivat sisälämmittimen käytön, ne soveltuvat myös sähköauton lataukseen. Luonnollisesti lataus on merkittävästi hitaampaa kuin erillisissä, tarkoitusta varten rakennetuissa sähköautojen latauspisteissä, mutta useimmilla meistä auto makaa kodin parkkipaikan pihalla noin 10-16 tuntia vuorokaudessa, joten aikaa lataukseen yleensä on. Useimmissa 1990-luvun jälkeen rakennetuissa taloyhtiöissä lämmitystolpat on suunniteltu kestämään sisätilalämmittimien tuoma lisäkuorma.


Jos taloyhtiön lämmitystolpat mahdollistavat sisälämmittimen käytön, niitä voidaan ladata hitaalla, yleensä 8-10 ampeerin tasolla. Suomessa myytävien sähköautojen latausjohto yleensä rajoittaa tavallisesta pistorasiasta latauksen 10 ampeeriin. Tällöin sähköteho vastaa suurinpiirtein samaa, jota lohkolämmitin yhdessä sisälämmitimenkin kanssa kuluttaa.

Käytännössä siis: Jos taloyhtiön lämmitystolppien sähkötyöt on suunniteltu kestämään jatkuvaa 16A virtaa ja jos latausjohdossa on vikavirtasuojaus (joka niissä tyypillisesti on), voi lämmitystolppaa käyttää lataukseen.

Lämmitystolpan käyttöä latauksessa eivät siis rajoita lait eivätkä säädökset, mutta sen sijaan kaksi ongelmaa lämmitystolpan käytössä lataukseen on. Toinen niistä on se, että useimmissa taloyhtiöissä lämmitystolpassa on kahteen tuntiin pakotettu ajastin, joka rajoittaa käyttöaikaa. Tokihan ajastinta voi käydä siirtämässä kahden tunnin välein, mutta yöunet siinä kärsivät.

Kelloa taas ei saa ohittaa omin nokkineen, vaan siihen vaaditaan sähköalan ammattilaisen tekemä muutostyö. Asiaa laajasti artikkelissaan käsitellyt Vesa Linja-aho suosittelee tällöin vaihdettavaksi kellorasian tilalle ns. heavy duty suko -rasian.

Toisekseen ongelmaksi tulevat kustannukset: Pohjois-Suomessa taloyhtiön lämpötolppia on ajateltu käytettävän kenties noin 2 tunnin ajan/vrk, kenties 120 vuorokautena vuodessa. Jos taas sähköautoa lataa - vaikka samalla ottoteholla, jonka sisälämmitin ja lohkolämmitin syövät - ovat käyttötunnit kuitenkin merkittävästi suuremmat. Jos kellon saa ohitettua, autoa tulisi kenties ladattua 12h/vrk, 300 vuorokautena vuodessa. Eli noin 15 kertaa enemmän kuin lämpötolppaa vain lämmitykseen käyttävä sitä käyttää. Eli taloyhtiön sisällä pitäisi päättää se, miten syntyvät kustannukset katetaan - isommalla autopaikkavuokralla vai kenties erillisellä paikkakohtaisella mittarilla.


Kustannuksista johtuvat epätasa-arvon vuoksi Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto eivät lämmitystolpasta lataamista suosittele. Mutta jos kustannuksista päästään järkevästi sopimukseen taloyhtiön sisällä, vaikkapa korotetun autopaikkamaksun muodossa, voi sähköauton latausinfran hankinta tulla todella edulliseksi: käytännössä pelkkä ajastimen poisto ja vaihto parempaan, sähköalan ammattilaisen tekemänä, saattaa riittää. Myös muutaman kympin energiamittari voi tuoda mielenrauhaa taloyhtiön jäsenten väleihin.

Aiheesta lisää:


Tokihan hidas perinteisen pistorasian - kuten lämmitystolpan - kautta lataaminen on siirtymässä historiaan. Uusi laki astui käyttöön vuonna 2021, joka velvoittaa kaikki uudet taloyhhtiöt suunnittelemaan parkkipaikat niin, että ne ovat "latauspistevalmiita". Käytännössä kaikki uudet taloyhtiöt, joissa on yli 4 autopaikkaa, ovat tämän velvoitteen piirissä. Myös vanhat taloyhtiöt, joissa tehdään laajamittaisia korjauksia, ovat saman velvoitteen alaisia.

5 KOMMENTTIA

nakon1/5

Kannattaa tutustua esim. TUKES:in ohjestukseen aiheesta ennen kuin levittää virheellistä tietoa, vaikkaa onkin proffan kirjoittama.

dRD2/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nakon:

Kannattaa tutustua esim. TUKES:in ohjestukseen aiheesta ennen kuin levittää virheellistä tietoa, vaikkaa onkin proffan kirjoittama.

Tukes ja Motiva kumpikin varoittavat vain viallisista rasioista, jotka voivat ylikuumentua pitkän käytön aikana. Sinänsä auton lataus ei eroa mitenkään sisätilan lämmittimen ja lohkolämmittimen käytöstä, paitsi kestoltaan.

Jos sähkötyöt on tehty kunnolla, rasia ehjä ja sähkötyöt kestävät 16A, voi autoa ladata aivan huoletta.

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/...uspistorasiasta


Myös Norjassa, jossa kokemusta on "vähän" enemmän kuin Suomessa, sallitaan lämmitystolpasta lataus:

https://elbil.no/lading/lade-med-vanlig-stikkontakt/

D00mer3/5

Omassa taloyhtiössä suoraan kielettiin kyseinen homma, vaikka lämpö -ja autotalli paikat on maksullisia. "jos väärinkäytöksiä ilmenee asukas menettää auto/tallipaikan ja joutuu korvausvastuuseen kaikista aiheutuneista kuluista." sen tarkempaa syytä ei ole mainittu.

pkaksp4/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti D00mer:

Omassa taloyhtiössä suoraan kielettiin kyseinen homma, vaikka lämpö -ja autotalli paikat on maksullisia. "jos väärinkäytöksiä ilmenee asukas menettää auto/tallipaikan ja joutuu korvausvastuuseen kaikista aiheutuneista kuluista." sen tarkempaa syytä ei ole mainittu.

Niin saako tuolla kuitenkin käyttää sisälämppäriä? Usein sisälämppärin käyttö on kielletty sen vuoksi että tolppien pääsulakkeet eivät kestä jos joka ikinen auto parkkipaikalla laitetaan yhtä aikaa lämmitykseen.

Tolppien mitoitushan tulisi tehdä juurikin sillä olettamalla, että kaikki autot kyseisellä paikalla pystytään lämmittämään yhtä aikaa vaikka näin ei monestikkaan ole.

arivesa5/5

Kaveri taannoin (muista syistä) näytti, miten tolpan kellon voi pysäyttää, tunkemalla hammastikun kiekon kehän rakoon. Mutta: useiden tolppien vikavirtasuoja (ennen fuse) ei siedä yli 10A jatkuvaa virranottoa. Ja naapurit lie isoin riesa: ne äkkää kyllä keskikesällä tolppaan kytketyn, etenkin jos autossa lukee PHEV tai vastaavaa. Kysyin asiata HELEN:iltä, vastasivat että "ei käy", pitää upgreidata tolpat ja saada hallituksen suostumus. Yrittää voi tietty mitävaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT