AfterDawn logo

EU-viranomainen: Jos evästeitä ei hyväksy, pitää silti päästä sivuille

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Euroopan Unionin yksityisyydensuojaa parantavat toimet ovat aiheuttaneet ns. evästekyselyähkyn ympäri maailmaa. Käytännössä kaikki globaalisti toimivat verkkosivustot lataavat käyttäjiensä silmille ensimmäisenä nipun evästeiden hyväksymistä koskevia kyselyitä. Harva näitä tarkemmin lukee, vaan käytännöksi lieneekin muodostunut monella se, että klikataan nopeasti hyväksyntää, jotta saadaan sisältö esiin.

Mutta miten menetellä tapauksessa, jossa käyttäjä ei hyväksykään ensimmäistäkään sivuston asettamaa evästettä? Nyt jotkut verkkosivut ovat ratkaisseet asian niin, että käyttäjältä estetään pääsy sivustolle. Euroopan tietosuojaneuvosto on nyt ottanut oman kantansa asiaan.

...niin sanotun evästemuurin käyttö tulee selkeästi kieltää, koska tällöin käyttäjän suostumus ei ole vapaaehtoinen vaan edellytys palvelun käyttämiselle.

Lausunto siis vaatii, että käyttäjille tulee sallia pääsy sivustolle, vaikka he kieltäytyisivätkin kaikista evästeistä. Perusteluna neuvosto käyttää lausunnossaan sitä, että jos pääsy estetään evästeiden takia, ei evästeiden salliminen ole tosiasiallisesti vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa.


Evästeiden kysely on aiheuttanut suon, jossa Suomessakin eri viranomaiset ovat tulkinneet lakia eri tavoin. Tulossa olevan uuden EU-lainsäädännön toivotaan selkeyttävän tilannetta nykyiseen verrattuna.

2 KOMMENTTIA

Zeitsei1/2

Arvatenkin kehitys menee tämän vuoksi siihen suuntaan, että nähdäksesi jatkossa sisältöä, joudut rekisteröitymään sivustolle tai asentamaan sovelluksen, jolloin hyväksyt paljon enemmän kuin pelkästään evästeet hyväksymällä. Se yksityisyydensuojasta.

Bream2/2

Evästeistä on tullut sairaalloinen pakkomielle, jolla kiusataan käyttäjiä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:

Arvatenkin kehitys menee tämän vuoksi siihen suuntaan, että nähdäksesi jatkossa sisältöä, joudut rekisteröitymään sivustolle tai asentamaan sovelluksen, jolloin hyväksyt paljon enemmän kuin pelkästään evästeet hyväksymällä. Se yksityisyydensuojasta.


Evästeet ovat sairaalloisen pakkomielteen tulos.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki