AfterDawn logo

Bitcoin kuluttaa jo enemmän sähköä kuin Argentiina - ohittaa Norjan pian

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Bitcoin on vuonna 2009 keksitty kryptovaluutta. Sillä ei ole mitään tahoa, joka hallitsisi sitä ja sen arvoa ei voi heilautella politiikan muutoksilla, kuten uuden rahan luonnilla keinotekoisesti.

Tavallinen kuluttaja voi hypätä mukaan bitcoin-maailmaan ostamalla itselleen bitcoineja, eli vaihtamalla euroja bitcoineiksi. Homma toimii kuten minkä tahansa muunkin valuutan ostaminen, ainoastaan erona on se, että fyysisiä bitcoineja ei ole olemassakaan.

Se, mikä tekee bitcoinin monella tapaa erikoiseksi on niiden liikkeellelasku. Tavallisia euroja voi Euroopan Keskuspankki käytännössä luoda tyhjästä - tai Yhdysvaltain keskuspankki voi loihtia dollareita taikaseinästä. Bitcoinin osalta näin ei ole, vaan uusia bitcoineja syntyy ainoastaan louhimalla.

Bitcoinien louhiminen tarkoittaa käytännössä sitä, että tietokoneelle asennetaan ohjelma, joka laskee bitcoinien rakenteelle välttämättömiä uusia lohkoja. Sillä, mitä konepellin alla varsinaisesti tapahtuu, ei ole ohjelmaa ajavan kannalta sinänsä juurikaan merkitystä. Lopputulos on kuitenkin se, että kun tietokoneella ajaa bitcoinien louhimiseen tarkoitettua ohjelmaa, lopulta saa palkkioksi itselleen bitcoineja - tai niiden osasia, eli rahaa.


Lisäksi bitcoineja on rajallinen määrä. Laskettiin niitä miten paljon tai vähän tahansa, viimeinen uusi bitcoin luodaan vuonna 2140 (aiheesta tarkemmin täällä). Siihen saakka louhintaohjelmia tietokoneillaan ajavilla on konkreettinen syy ajaa louhintaohjelmaa: rahan tienaaminen.

Tämä pohjalla oleva logiikka on aiheuttanut sen, että bitcoinien louhintaan käytetään yhä tehokkaampia tietokoneita, koska niiden louhimiseen vaadittava laskentateho kasvaa jatkuvasti uusien bitcoinien myötä.

Lopputulos: Tällä hetkellä bitcoinien louhimiseen käytetään vuodessa enemmän sähköenergiaa kuin koko Argentiinan valtio kuluttaa sähköä vuodessa.

Bitcoinin sähkön kulutus vuonna 2021

Tilastoa bitcoinien louhimiseen vaaditusta sähköenergiasta ylläpitää Cambridgen yliopisto, joten mikään hattuvakiona heitetty arvaus ei ole kyseessä.

Tätä kirjoittaessa bitcoiniin käytetty sähköenergia on pian suurempi kuin Norjan vuotuinen sähkönkulutus. Itse asiassa ainoastaan 29 maata maailmassa kuluttaa enemmän sähköä kuin bitcoin, jos se laskettaisiin tilastoissa omaksi valtiokseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki