AfterDawn logo

Yhdysvaltain oikeusministeriö haastoi Googlen oikeuteen määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kuten olemme syksyn mittaan uutisoineet, on Google ollut Yhdysvaltain oikeusministeriön silmätikkuna jo jonkin aikaa. Nyt tuo realisoitui, kun Yhdysvaltain oikeusministeriö sekä 11 osavaltiota nostivat syytteet Googlea ja sen emoyhtiötä Alphabetiä vastaan.

Syytteiden pohjana on määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Oikeusministeriö katsoo Googlen käyttäneen hallitsevaa markkina-asemaansa väärin ja rajannut kilpailua epäreiluin toimin.

Yksi tärkeimmistä syytekohdista on se, että Google on vuosi vuodelta muuttunut liikennettä eteenpäin välittävästä hakukoneesta palveluksi, joka pyrkii pitämään käyttäjät omissa palveluissaan. Esimerkkinä tästä voidaan pitää vaikkapa Googlen omistaman YouTuben suosimista videohakutuloksissa. Lisäksi Google "kaappaa" usein sivustoilta sisältöä, jonka se näyttää suoraan hakutuloksissa, jolloin sisällön tuottanut taho ei koskaan saa kyseisen haun tekijöitä omille sivuilleen.


Lisäksi Google maksaa useille tahoille siitä, että sen hakukone olisi etuoikeutetussa asemassa laitteissa ja palveluissa. Analyytikkojen mukaan yhtiö maksaa noin 10 miljardia dollaria vuodessa pelkästään siitä että se on Applen laitteiden oletusarvoisena hakukoneena.

Pahimpana kivenä kannossa syytekirjelmä pitää Googlen hakukoneen pakollisuutta Androidia käyttävissä laitteissa. Androidin lisenssiehtojen mukaan Googlen hakukone on pakollinen kaikissa Android-laitteissa, joten tilanne, jossa vaikkapa Microsoft maksaisi Samsungille siitä, että Samsungin puhelinten hakukoneena onkin Bing, ei ole mahdollinen.

Oikeusministeriön nostamaan syytteeseen liittyi 11 osavaltion syyttäjät, mutta asiaa seuraavat tahot uskovat erillisten, osavaltiokohtaisten oikeusjuttujen syntyvän tukemaan oikeusministeriön ajamaa syytettä.

Google luonnollisesti kiistää kaikki syytteet ja toteaa ihmisten tekevän omat valintansa hakukoneiden suhteen ja päätyvät siksi käyttämään Googlea.

Edellinen vastaavan luokan oikeusjuttu määräävää markkina-aseman väärinkäyttöä kohtaan koettiin Yhdysvalloissa vuosituhannen alussa, jolloin Microsoft joutui oikeusministeriön hampaisiin paketoimalla Windowsin mukaan mm. oman selaimensa.

Oikeusministeriö ei ole vielä eritellyt vaatimuksiaan siitä, miten Googlen toimintaa pitäisi muuttaa, jos Google häviää oikeusjutun.

Oikeusjuttu tulee todennäköisesti kestämään vuosia, mutta sen lopputulos saattaa määrittää teknologiajättien, kuten Googlen ja Facebookin, tulevaisuuden.

Koko syytekirjelmä on luettavissa täältä.

Selitimme erillisessä artikkelissamme hiljattain tarkemmin sitä, mitä termi määräävä markkina-asema tarkoittaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT