AfterDawn logo

Digitaalinen raskaustesti on (tavallaan) huijausta - tai ainakin turhaa rahanmenoa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Valtaosa aikuisikään ehtineistä ihmisistä ainakin pääpiirteittäin tietää mikä on kotikäyttöön tarkoitettu raskaustesti. Mutta heille, kenelle tämä on täysi mysteeri, kerrottakoon, että kyseessä on tikku, jonka päälle pissataan ja tämän jälkeen testi kertoo, onko pissannut henkilö raskaana vai ei.

Käytännössä raskaustesti toimii niin, että se mittaa hCG-hormonin eli istukkahormonin määrää elimistössä. Kyseistä hormonia on ihmisen elimistössä ainoastaan silloin, kun ihminen on raskaana - hormonin erittyminen alkaa, kun hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohdunseinämään.

Ja käytännössä kyseessä on siis tikku, jossa on liuska tietyllä tavalla kemiallisesti käsiteltyä paperia, johon tulee päälle virtsaamisen jälkeen esiin kuva, joka ilmoittaa onko testin tekijä raskaana vai ei.

="Perinteinen
perinteinen, analoginen raskaustestitikku

Mutta behold, digitaalisuuden aika on täällä!

Joten miksipä ei kehitettäisi digitaalista tuotetta, koska onhan digitaalinen aina luotettavamman oloinen kuin vanhanaikainen analoginen, kemialliseen reaktioon pohjautuva testi?

Ja näin tapahtui. Digitaalinen raskaustesti oli syntynyt (pun intended).

Sen päälle pissataan, kuten perinteisenkin testin päälle, mutta vastaus tulee digitaalisessa muodossa. Mutta miten..?

Ja Twitter-käyttäjä @foone kiinnostui ottamaan selville, miten kertakäyttöinen digitaalinen raskaustesti tarkalleen ottaen toimii. Hän käytännössä osti digitaalisen raskaustestin ja purki sen osiin ja tutki miten se toimii.

Digitaalinen raskaustesti
digitaalinen, moderni raskaustesti

Laite avattiin ja tutkittiin ja sieltä löytyi kaikenlaista mielenkiintoista: pieni paristo, pieni LCD-näyttö, LED-valoja laitteen sisällä sekä pari valosensoria.Lisäksi sisältä löytyi pieni luiska paperia:

Ja pienen tutkimusten jälkeen selvisi, mihin näitä osia tarkalleen ottaen käytetään.


Kyllä. Aivan oikein. "Digitaalisen" raskaustestin sisällä on täsmälleen samaa kemiallisesti käsiteltyä paperia, kuin "vanhanaikaisessakin" raskaustestissä.

Paperiin tulee täsmälleen sama merkintä siitä, onko testin tekijä raskaana vai ei, kuin "vanhanaikaiseenkin" raskaustestiin.

Ja se digitaalisuus?

Käytännössä digitaalinen raskaustesti sisältää kameran, joka ottaa kuvan paperiliuskan tuloksesta ja kertoo sen sitten LCD-näytöllä kirjaimilla "OLET RASKAANA" tai "ET OLE RASKAANA".

Digitaalinen raskaustesti maksaa esim. Yliopiston Apteekissa noin 15 euroa ja on kertakäyttöinen. Vanhanaikainen, analoginen raskaustestiliuska (jota digitaalinen versiokin käyttää) maksaa noin euron kappaleelta 8kpl paketissa ostettuna.

Bisnes on bisnestä.


P.S. Ainoa argumentti, joka digitaalisen raskaustestin puolesta Twitter-keskustelussa tuli ilmi, on se, että ihmiset eivät osaa aina tulkita raskaustestiliuskoja oikein, kun taas digitaalinen versio kertoo tuloksen tekstinä.

P.P.S. Tilanne on täsmälleen sama myös ilmeisesti Suomenkin suosituimmassa digitaalisessa raskaustestissä, jota myydään Clear Blue -nimellä:

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT