AfterDawn logo

Uusia softapäivityksiä Windowsille: Nvidian uudet ajurit, netin pimeän puolen Tor-selain, ilmainen palomuuri, Thunderbird-sähköpostisovellus, ...

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kuten yleensäkin, olemme päivittäneet ison nipun uusia versioita Windows-ohjelmista AfterDawnin sisarsivustolle, download.fi:hin. Käymme tässä läpi pikaisesti pienen osan viimeisen viikon aikana päivittyneistä Windows-ohjelmista.

download.fi on Suomen suurin ohjelmia ilmaiseksi jakeleva sivusto, josta löytyy yli 14'000 erilaista hyötyohjelmaa Windowsille. Ohjelmat ovat joko kokonaan ilmaisia tai sitten maksullisten ohjelmien kokeiluversioita. Lisäksi palvelustamme löytyvät myös ohjelmien vanhat versiot: kaikkiaan ladattavissa olevia ohjelmeversioita onkin huikeat 130'000. Lähes kaikki ohjelmat ladataan suoraan omilta palvelimiltamme, nopeuden ja varmuuden varmistamiseksi.

Ajurit

Sivuiltamme voi ladata laajan valikoiman ajureita erilaisille lisälaitteille. Tällä kertaa esiin nostetaan se ehkäpä yleisin ajureiden ryhmä, eli näytönohjaimen ajurit. Nvidia julkaisi viime viikolla uudet ajurit näytönohjaimilleen, sekä Windows 10:lle että vanhemmille Windows-versioille.


Jos pöytäkoneesi sisältä löytyy Nvidia GeForce -näytönohjain, kannattaa napata uusin versio käyttöön alta olevista linkeistä:

Nvidian näytönohjaimen ajurit pöytätietokoneille:

Nvidia GeForce Desktop Display Drivers (64-bittinen Windows 10)

Nvidia GeForce Desktop Display Drivers (32-bittinen Windows 10)

Nvidia GeForce Desktop Display Drivers (64-bittinen Windows Vista, Windows 7 ja Windows 8)

Sekä läppäreille:

Nvidia GeForce Notebook Display Drivers (64-bittinen Windows 10)

Nvidia GeForce Notebook Display Drivers (32-bittinen Windows 10)

Nvidia GeForce Notebook Display Drivers (64-bittinen Windows Vista, Windows 7 ja Windows 8)

Salattua selaamista

Jos hieman erilainen nettimaailma kiinnostaa, kannattaa tutustua Toriin. Tor on juuri se ohjelma, jolla päästään käsiksi ns. Internetin pimeällä puolelle - salattuun ja anonyymiin maailmaan, jossa diktatuureja vastustavat kansalaisaktivistit liikkuvat - ja jossa myös nykyaikainen laittomien asioiden kauppa käydään.

Tor ei ole mikään pahuuden tyyssija, vaan teknologia, jolla verkkoidentititeettinsä saa piilotettua erittäin tehokkaasti. Se on itse asiassa syntynyt osittain Yhdysvaltain sotilashallinnon rahoittamana teknologiana, jonka idea on nimenomaan vahva salaus ja käyttäjien anonyymiksi tekeminen.


Jos kiinnostaa tutustua Tor-verkon maailmaan, kannattaa napata itselleen uusin Tor-selain täältä:

Tor Browser Bundle

Tor Browser Bundle (64-bit)

Lisää tietoa tästä sipulintuoksuisesta aiheesta löytyy vaikkapa suomenkielisen Wikipedian sivuilta.

Ilmaista Officen korviketta

Kauan, kauan sitten, avoimen lähdekoodin kannattajat haaveilivat murksaavansa Microsoft Officen valta-aseman toimistokäytössä, luomalla ilmaisen, avoimeen lähdekoodiin perustuvan toimisto-ohjelmapaketin.

Tuohon tavoitteeseen aikanaan päästiinkin ja syntyi OpenOffice, josta syntyi ajan kanssa varteenotettava vastustaja Microsoftin tarjonnalle - ja varsin suosittu ja hyvä toimisto-ohjelmisto.

Mutten kuten usein tämäntyyppisissä projekteissa käy, asiat eivät menneetkään ihan kuten pitää, vaan OpenOfficen taustalla ollut Sun Microsystems myytiin vuonna 2009 Oraclelle ja osa projektin kehittäjistä ei sulattanut tätä lainkaan. Tämän lopputuloksena kehittäjät irtaantuivat OpenOffice-projektista ja perustivat sen rinnalle uuden, kilpailevan toimisto-ohjelmiston. LibreOffice oli syntynyt.

Nykyisin on pitkälti makuasia kumpaan suuntaan valinta kallistuu - molemmat, sekä OpenOffice että LibreOffice ovat mainioita ja ilmaisia toimisto-ohjelmistoja, joilla saa näppärästi korvattua Microsoftin Wordin, Excelin ja muut toimisto-ohjelmistot.

Eli jos kiinnostaa, alla linkki hiljattain päivittyneeseen LibreOfficeen:

LibreOffice (Windowsille)

LibreOffice (64-bittiselle Windowsille)


LibreOffice Portable

Sähköpostia - ilmaiseksi

Tunnetuin ja suosituin ilmainen sähköpostiohjelma on ehdottomasti Mozille Thunderbird, joka on Mozilla Foundationin projekti. Eli taustaorganisaationa on sama taho, joka on luonut myös Firefox-selaimen.

Kuten Firefoxikin, on Thunderbird täysin ilmainen ja avointa lähdekoodia. Se on kehittynyt vuosien saatossa varsin käyttäjäystävälliseen suuntaan ja mm. Gmailin käyttö Thunderbirdin kautta on todella helppoa ja näppärää.

Eli jos kiinnostaa kokeilla erillistä ohjelmaa sähköpostin hallintaan, kannattaa pistää Thunderbirdin uusi versio kokeiluun:

Mozilla Thunderbird, 64-bittiselle Windowsille

Mozilla Thunderbird, 32-bittiselle Windowsille

Ilmaista palomuuria ja koodaajan tekstieditoria

Yksi suosituimmista ohjelmoijien tekstieditoreista on Notepad++, joka on kehittynyt vuosien saatossa todella kattavaksi tekstieditoriksi. Ohjelma sopii mainiosti sekä perinteisen Muistion korvaajaksi pieneen tekstin raapusteluun, mutta myös järeäksi, ohjelmoijille tarkoitetuksi tekstieditoriksi.

Notepad++ tukee koodin korostusta, koodin "foldausta" ja käytännössä kaikkia nykyisin käytettävissä olevia ohjelmointikieliä. Sen käyttäjäyhteisö on myös varsin valtava, joten apua ja ohjeita löytyy oikeastaan mihin tahansa ongelmaan.

Notepad++

Notepad++, 64-bittinen


Notepad++, portable

Notepad++, 64-bittinen, portable

Lisäksi yksi suosituimmista ilmaisista palomuureista Windowsille päivittyi sekin hiljattain. Comodo Firewall on jo vuosien ajan kehitetty palomuuri Windowsille, joka on pärjännyt erilaisissa testeissä ja arvosteluissa varsin mukavasti. Voit ladata sen uusimman version täältä:

Comodo Firewall (Windowsille)

Tässä mainittujen ohjelmien lisäksi sivuillamme on päivitetty viimeisen reilun viikon aikana toista sataa muutakin ohjelmaa. Uusimmat ohjelmapäivitykset löytyvät kokonaisuudessaan täältä.

Ja suosittelemme rohkeasti selailemaan download.fi ohjelmatarjontaa muutenkin, sieltä voi löytyä monenlaisia helmiä omaan Windows-käyttöön, yli 14000 ohjelman seasta.

P.S. Jos ohjelman yhteydessä on maininta portable, se tarkoittaa että ohjelmaa ei asenneta perinteisessä mielessä, vaan sen voi purkaa vaikkapa muistitikulle ja kuskata mukana. Eli muistitikulle asennettu ohjelma kulkee näppärästi mukana vaikkapa kodin ja työåpaikan välillä, koska ohjelmaa ei tarvitse asentaa fyysisesti tietokoneelle, jossa sitä käytetään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT