AfterDawn logo

YouTube kertoi mielipiteensä EU:n uudesta tekijänoikeuslainsäädännöstä - "Mahdoton yhtälö, mekään emme pysty"

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
5 kommenttia

YouTube on kertonut oman mielipiteensä Euroopan Unionin ehdottaman uuden tekijänoikeusdirektiivin ns. 13. artiklasta. Kyseinen kohta ehdotetussa tekijänoikeusdirektiivissä on aiheuttanut laajaa vastustusta verkossa.

Direktiivin kohta käsittelee sitä, miten kaikkien kaupallisten verkkopalveluiden pitää varmistua siitä, että niihin lisätty materiaali on laillista ja että lisääjällä (esim YouTuben käyttäjällä) on kaikki oikeudet lisättyyn materiaaliin.

YouTube kertoo blogissa miten yhtiö maksaa jo nyt yli 800 miljoonaa euroa vuodessa mainostuloina YouTubeen sisältöä tuottaville tahoille, pelkästään EU:n alueella. Tämän lisäksi yhtiö maksaa 1,6 miljardia euroa vuodessa musiikin tekijänoikeuksien omistajille käyttöluvista.

Yhtiön mukaan ehdotettu malli, jossa rikkomuksen tapahduttua, yhtiö voidaan viedä oikeuteen, on mahdoton. YouTuben mukaan vaikkapa musiikkivideoissa on valtava määrä erilaisia oikeuksien omistajia, joista kaikkia eivät edes levy-yhtiöt tiedä. Tämä avaisi valtavan riskin YouTubelle ja muille sisältöpalveluille: jos ne sallivat materiaalin lisäämisen, aina voi löytyä joku taho, joka omistaa pienenkin siivun tuotoksen tekijänoikeuksista.


Aiemmat mallit, joissa tekijänoikeuksia loukanneet sisällöt on poistettu palvelusta, kun tekijänoikeuksien omistaja on sitä pyytänyt, poistuisivat. Tilalle tulisi "suuruusluokkaan suhteutetut rangaistukset", eli mikäli viranomaiset katsovat että Googlen omistama YouTube ei aktiivisesti ja oma-aloitteisesti huolehdi sisällön tekijänoikeuksien tasosta, se voidaan tuomita yhtiön kannalta mittaviin sakkoihin. YouTubem kokoluokassa tämä voisi olla jopa miljardeja euroja.

YouTube nostaa esimerkiksi valtavan suositun Despacito-musiikkivideon. Yhtiön mukaan osaa videon tekijänoikeuksista ei ole saatu koskaan selvitettyä - ei edes sitä, kenelle "kadoksissa olevat" oikeudet kuuluvat.

Muut tahot, jotka ovat pykälää kritisoineet, ovat leimanneet sen "meemikielloksi". Tämä johtuu siitä, että erilaiset kuvapalvelut, kuten vaikkapa 9GAG, joutuisivat suodattamaan muista kuvista tehdyt meemit pois palvelustaan. Vaikka aiemmasta teoksesta parodian ja satiirin tekeminen ovatkin tekijänoikeuslain sallimissa poikkeuksissa, eivät automaattiset algoritmit osaa tunnistaa sitä, käytetäänkö kuvaa juuri sillä kertaa lain antamien poikkeusten mukaan vai ei.

YouTube kertookin tukevansa ehdotuksen henkeä, mutta ei sen ehdotettua toteutustapaa. Lisää 13. artiklasta voit lukea mm. Wikipediasta.

5 KOMMENTTIA

greedyjama1/5

Missä Eu, siellä ongelma

daim0n2/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti greedyjama:

Missä Eu, siellä ongelma

Asioista, joista poliitikoilla ole minkäänlaista käsitystä ja ainoa tieto tulee lobbaajilta, niin metsään mennään ja pahasti.

Snifferr3/5

Suht huonosti mietitty toteutus, mutta youtubekin voisi kyllä tehdä helposti enemmän. Valtavasti kanavia, jotka vain lisäävät muiden materiaalia ja youtube maksaa mainostulot heille ilman mitään kunnon tarkistuksia. Ihan perus silmämääräinen kanavan tarkistus vaikka sort by most viewed ainakin ensimmäisten maksujen kanssa olisi kohdallaan.

Yhdysvaltalainen kaveri ansaitsi ~pari tonnia uppailemalla radio ohjelmia, youtubea ei kiinnosta.

Nikotiko4/5

Näitä lakeja kirjoitetaan ilman käytännön kokemusta tai ymmärrystä koko asiasta. Pitäisi olla jonkinlainen kohtuullisuus näissä älyttömyyksissä.

avthein5/5

Yhtä sairasta touhua kuin jos paperin ja kynien valmistajia vainottaisiin sillä perusteella että käyttäjät ovat ehkä kirjoitelleet tai piirrelleet tekijänoikeuden alaista sisältöä tai sen variaatioita.

Todella sairasmielisyyksiin menevää sairaan ahneuden palvomista ihmisoikeuksien raiskaamiseksi.

Ei todellakaan ihme että muutkin ihmisoikeuksia raiskaavat ovat saaneet intoa tästä muissa muodoissaan maailmalla.

Jos kerran sairas ahneus riittää perusteeksi ihmisoikeuksien (sananvapaus ja ilmaisunvapaus) polkemiseen niin mikä muu sitten myös!

USA:ssakin sentään on toistaiseksi kunnioitettu sananvapautta ainakin parodian (eli siltä osin meemienkin) osalta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT