AfterDawn logo

Näin suojelupoliisi ja puolustusvoimat haluaisivat salakuunnella tietoliikennettä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Ruotsissa on vuodesta 2009 alkaen salakuunneltu rajat ylittävää tietoliikennettä kansallisen turvallisuuden nimissä. Suomessa viranomaisilla ei ole ollut tällaisia valtuutuksia, mutta vastaavankaltaista tiedustelutoimintaa ollaan jalkauttamassa parhaillaan voimallisesti myös tänne. Vuonna 2014 aloitetun tiedustelulain valmistelun myötä syntynyt mietintö esiteltiin tänään julkisuudelle.

Mietinnössä ehdotetaan tiedusteluvaltuutuksien myöntämistä puolustusvoimille ja suojelupoliisille. Nykyisin tiedustelua voidaan kohdistaa Suomessa olevan yksittäiseen henkilöön rikoksen takia. Uudessa laissa siviilitiedustelutoimintaa voisi harjoittaa myös ulkomailla ja vaikkei rikoksesta olisi edes epäilyä. Viranomaiset voisivat siis hankkia lisäinformaatiota esimerkiksi terroristista, jota ei välttämättä epäiltäisi rikoksesta.

Massatiedustelun on kuitenkin kielletty EU:n tuomioistuimen päätöksellä, joten tiedustelutoiminta pitäisi järjestää niin, että seurattu viestiliikenne olisi jollain tavalla kohdennettua. Viestierottelu tapahtuisi automatisoidusti. Tietoliikenne kohdistuisi Suomen rajat ylittävään viestiliikenteeseen ja vaatisi tuomioistuimen luvan.


Jotta mietinnössä esitetyt ehdotukset voitaisiin kirjata lakiin, pitäisi perustuslakiin tehdä muutoksia. Nykyisen hallituksen ministerit ovat vaatineet perustuslakimuutosten tekemistä kiireellisinä eli istuvan eduskunnan aikana. Kiireellinen käsittely vaatisi sitä, että vähintään viisi kuudesta kansanedustajasta kannattaisi muutosta.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käyttäisivät mietinnön mukaan sotilastiedustelun osalta ylintä ohjausvaltaa.

Tiedustelutoimintaa valvoisi oma valvontaelin, joka olisi parlamenteerisessa ohjauksessa.

2 KOMMENTTIA

avthein1/2

Muistettakoon varsin yleinen laiton potilastietojen urkinta sekä Aarnion tapaus (rikollinen poliisissa) sekä poliisin rekisterien laiton ronkinta.

Joten kohdennetunkin verkkovalvonnan valvonnan ja väärinkäytösten estämisen pitäisi olla paljon tehokkaampaa kuin edellä mainittujen mm. potilastietorekisterien tai poliisin rekisterien ja niiden käytön valvonta.

Eräät poliitikot ovat syyttäneet esim. mediaa tai toimittajia uhaksi kansalliselle turvallisuudelle. Eli miten käy esim. toimittajien lähdesuojan?

ramiselin2/2

Saisimmeko tämän tyypin selittämään kyseisen mietinnön, niin ei jää mikään epäselväksi?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki