AfterDawn logo

Windows 10 ja Skylake-prosessori samassa paketissa: Arvostelussa HP Envy (13-d002no)

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Kannettavien tietokoneiden peruskonsepti ei ole muuttunut useaan vuoteen yhtään mihinkään, vaikka Windows 8:n myötä niitä onkin yritetty mukauttaa tablet-aikakauteen. Teknisesti kannettavat ovat kuitenkin uudistuneet viimeisen viiden vuoden aikana varsin voimakkaasti.

Noin tuhannen euron kannettavat ovat käyneet läpi ehkä kaikkein voimakkaimman metamorfoosiin viiden vuoden aikana Intelin rummuttaman ultrabook-konseptin ansiosta. Visiona oli, että tonnin läppäreissä piti olla hyvä akkukesto, ohut muotoilu ja tehokas prosessori. Aivan heti kaikkia tavoitteita ei saatu täytettyä, mutta uusimmat tuhannen euron ultrabookit tuntuisivat olevan sitä, mitä Intel halusikin niiden olevan. Sellaisen vaikutelman testissä piipahtanut HP:n uusi 13-tuumainen ja Intelin Skylake-prosessorilla varustettu Envy jätti meikäläiseen.

Tekniikka

  • Näyttö: 13.3" QHD+ (3200 x 1800 pikseliä)
  • Suoritin: Intel Core i5-6200U (2,3–2,8 GHz, 2 ydintä, 3 Mt, 15 W)
  • Näytönohjain: Intel HD Graphics 520
  • Muisti: 8 Gt
  • Kiintolevy: 256 Gt
  • Liitännät: 3 x USB 3.0, HDMI, 3,5 mm -audiopaikka, muistikortinlukija, mini-Displayport, sormenjälkilukija

Muotoilu ja ominaisuudet


Uusi 13 tuuman Envy on tähän mennessä HP:n ohuin kannettava tietokone, eikä se kalpene tällä mittarilla kilpailijoidenkaan edessä. Applen keväällä julkaisemaan 12 tuuman MacBookiin verrattuna Envy on lähes kirjaimellisesti karvan verran ohuempi (13,1 mm vs 12,9 mm). Asuksen Zenbook UX305 pistää kuitenkin vieläkin paremmaksi 12,3 millimetrin paksuudella, mutta MacBookin tavoin siinä käytetään Intelin Core M -suoritinta. Envyssä on sen sijaan täysiverinen Core i7 -prosessori.


Painoa Envylle on kertynyt noin 1,36 kilogrammaa, mikä on samaa suuruusluokkaa kuin vastaavissa kilpailevissa malleissa. Jos painoa haluaa suhteuttaa esimerkiksi iPad Air 2:een, niin Envy painaa kolmen iPad Air 2:n verran.

Läppäriin on aikaisempien Envy-mallien tapaan haettu laatuvaikutelmaa käyttämällä rungon valmistusmateriaalina alumiinin ja magnesiumin seosta. Ulkonäöllisestikään tuorein Envy ei tuo peliin varsinaisesti mitään uutta. Täysiä pisteitä en testilaitteen kokoonpanolaadusta ei voi laatuvaikutelmista huolimatta antaa, sillä näppäimistö osan metalliosien saumassa on paikoitellen kynnenpaksuinen väli. Laatuvika voi tietysti olla vain testilaitteessa ja oikeasti myynnissä olevat laitteet on laitettu kokonaan hieman huolellisemmin.

Metallinen runko aiheuttaa omat haasteensa langattomille yhteyksille, joten HP:n on pitänyt keksiä keinot, joilla varmistetaan Wi-Fi-yhteyksien toimivuus. Ongelma on ratkaistu jyrsimällä kannettavan kannen yläreunasta ohut suikale, jonka taakse antenni on voitu mukavasti piilottaa. Sijoittelu ei ole välttämättä kaikkein huomaamattomin, mutta pääasia on että Wi-Fi toimii.

Vaikka Envy onkin ohut, ei se näy ainakaan liitäntävalikoimassa. Siinä missä esimerkiksi Apple päätti hylätä MacBookin kohdalla kaiken muun paitsi yhden USB-C-portin ja audioportin, löytyy Envystä yksi mini-Displayport, SD-muistikortinlukija, kolme USB 3.0 -paikkaa ja HDMI-liitäntä. Kosketuslevyn oikealle puolelle on lisätty sormenjälkilukija, joka sujuvoittaa Windows 10:een kirjautumista, mutta sen lisäksi sitä voidaan käyttää verkkosivuille kirjautumiseen.

Kannettavan yksi kaikkein ärsyttävimmistä "ominaisuuksista" löytyy näppäimistöstä. Testijakson aikana on tottunut mitenkään Envyn yksiriviseen enteriin. "Oikea" kaksirivinen enter olisi ollut mahdollista toteuttaa helposti siirtämällä heittomerkki/asteriski-näppäin ä-painikkeen viereen ja tekemällä enteristä ohuempi, mutta kaksirivinen. Sillä tavalla ainakin vanhat MacBookin käyttäjätkin oppisivat käyttämään Envyä. Yksiriviseenkin enteriin tottuisi tietysti, mutta se vaatii aina niin kamalaa opettelua.


Näppäimistö on taustavalaistu, kuten tämän hintaluokan koneessa pitääkin olla, mutta säätövaraa kirkkaudelle ei ole: taustavalaistus on joko päällä tai se ei ole.

HP mainostaa kannettavassa olevan Bang & Olufsen -stereokaiuttimet. Kuulostaisivatpa kaiuttimetkin yhtä hyvältä kuin B&O-maininta speksilistassa. Kaiuttimet ovat todella pahviset, eivätkä toista kunnolla lainkaan matalia taajuuksia. Ero esimerkiksi vuoden 2012 Retina MacBookiin on kaiuttimien osalta yllättävänkin suuri – MacBookin eduksi.

Envyn pohja on täysin tasainen, mikä periaatteessa voisi aiheuttaa ongelmia koneen ilmanvaihdolle, koska lämmintä ilmaa poistetaan juuri kannettavan pohjasta näytön saranan kohdalta. Kannettavan kannen pohjassa on kuitenkin pienet kumiset nystyrät, jotka nostavat koneen pohjaa saranan kohdalta juuri sen verran, että poistoaukot saavat sopivasti ilmatilaa. Pehmeällä alustalla (esim. sänky) kone painuu kuitenkin sen verran, että ilma-aukot pääsevät tukkiintumaan.

13-tuumaisesta näytöstä ei löydy pahaa sanottavaa. Katselukulmat ovat hyvät ja resoluutiokin ihan "kohtuullinen" 3200x1800 pikseliä. Sovellukset ja Windowsin järjestelmäohjelmat eivät ole ehtineet ihan kaikilta osin päivittyä uusiin huipputarkkoihin näyttöihin, minkä vuoksi osa ohjelmista näyttävät suhruisilta. Aika korjannee kuitenkin tämänkin haavan.

Suorituskyky


Ohuuden vuoksi HP ei joutunut tekemään mitään olennaisia kompromisseja Envyyn, eikä sellaisia ole tehty myöskään suorituskykyyn. Edellä mainituissa vastaavaan kokoluokkaan sijoittuvissa MacBook- ja Zenbook-kannettavissa käytetään suorituskyvyltään rajoittunutta Broadwell-pohjaista Core M -suorinta, mutta Envyssä on siirrytty kuudennen sukupolven Skylake-prosessoriin. Neliytiminen suoritin on mallinimeltään Core i7-6500U (2,5 GHz) ja grafiikkaohjaimena siinä käytetään Intelin HD Graphics 520:tä. Keskusmuistia on mukavat kahdeksan gigatavua.


Suorituskykyä mittasimme PCMark 8:n ja 3DMark11:n (Performance) avulla. Lisäksi testasimme HandBraken avulla Envyn suorituskykyä x265-enkoodauksessa.Intelin suorittimien integroidun näytönohjaimen suorituskyky on kehittynyt ihan mukavasti viime vuosien aikana, vaikka varsinaiseen pelikäyttöön niistä ei edelleenkään ole. Envyn kohdalla se ei haittaakaan, koska kyse on ennemminkin toimistokone. Kevyt pelaaminen on kuitenkin tarpeen vaatiessa mahdollista, esimerkiksi Team Fortress 2 on suht pelattava natiiviresoluutiolla (25–33 FPS), mutta tarkkuutta laskemalla Full HD -tasolle saa laskentataakkaa kevennettyä ja samalla varmistettua ettei peli ala nykiä taistelukohtauksissa.

Vastaavan kokoluokan Zenbook UX305:n grafiikkaohjaimeen (Intel HD Graphics 5300) verrattuna Envyn ohjain (Intel HD Graphics 520) nakuttaa 3DMark11:ssä lähes tuplasti paremmat grafiikkapisteet. Täytyy tietysti muistaa sekin, että Zenbookin suorittimen TDP-arvo on vain 4,5 wattia, kun taas Envyn suorittimen vastaava arvo on 15 wattia. Piirit painivat siis selvästi eri sarjoissa, mutta niiden vertaaminen on silti ihan perusteltua, koska koneita myydään samassa hintaluokassa.

PCMark 8:n Casual Gaming -testi kuitenkin osoittaa, että ruudunpäivitysnopeudessa ero HD Graphics 520:n ja HD Graphics 5300:n välillä on suhteellisesti mitattuna merkityksellinen, vaikka absoluuttisesti erot ovatkin vain 6 FPS:ää.


Suorittimen laskentatehoa kuvastavassa 3DMark11:n fysiikkapisteissä Envyn Skylake-pohjainen Intel Core i7-6500U on ottanut pienen hyppäyksen eteenpäin Haswell-aikakauden Core i7-5600U:hun verrattuna. Vertailimme suoritinta myös useamman vuoden takaiseen Intel Core i5-3210M -prosessoriin. Pisteillä mitattuna eroa ei juuri ole, mutta varsinainen juju löytyykin TDP-arvoista: Core i5-3210M on TDP-arvoltaan 35 wattia, kun taas Core i7-6500U on vain 15 wattia. Suorituskyky on siis pysynyt samana, mutta lämmöntuotto on laskenut ja samalla tehokkaampaa rautaa on saatu sullottua aiempaa kompaktimpaan koneeseen.

Testasimme HP Envyn suorituskykyä myös pakkaamalla Full HD -tasoinen Big Buck Bunny -video H.265-muotoon. Pakkaus suoritettiin HandBrake-ohjelmalla. Pakkauksen keskimääräinen käsittelynopeus oli Envyn Core i7-6500U -suorittimella 10,7 FPS:ää (Very Fast -tilassa). Verrokiksi teimme saman testin myös 13" Retina MacBook Prolla (2012, Core i5-3230M), jolla saimme käsittelynopeudeksi 8,9 FPS:ää. Envy on siis mukavat 20 prosenttia nopeampi, vaikka suorittimen TDP-arvo onkin 15 wattia (MacBook Pron 35 wattiin verrattuna). Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että elokuvia ei kannata ainakaan vielä lähteä pakkaamaan H.265:llä ellei projektiin ole varattavissa tarpeeksi aikaa – 10 minuutin videon pakkaukseen meni reilu 20 minuuttia aikaa Very Fast -tilassakin.

Core i7-6500U on nopea prosessori, mutta täysin ongelmatonta sen käyttö näin ohuessa paketissa ei kuitenkaan ole. Kannettavat tuulettimet pyörivät käytön aikana jatkuvasti, vaikka kone ei tekisi mitään muuta kuin on päällä. Tuulettimet ovat lisäksi melko äänekkäitä, joten elokuvien katseluun valitsisin suosiolla jonkun muun laitteen.

Akkukesto

HP lupaa Envylle jopa 10 tunnin akkukestoa. Näin suuriin lukemiin emme Envyn akkukestoa saaneet kuitenkaan venytettyä.

Testasimme akkukestoa ensiksi näytön täydellä kirkkaudella ja toistamalla jatkuvasti Big Buck Bunny -videota, minkä tarkoituksena oli simuloida elokuvien katselua kirkkaassa auringonpaisteessa (esimerkiksi bussissa, jossa aurinko paistaa suoraan ikkunasta näyttöön). Akusta riitti virtaa noin 3 tunniksi ja 40 minuutiksi.


Säädimme näytön kirkkauden seuraavaksi puoleen ja suoritimme saman testin uudelleen. Akkukesto nousi reilulla tunnilla (4h 50 min).

Nettiselailua Microsoft Edgellä Envyn akku jaksoi tarjota (50 prosentin kirkkaus) 6 tuntia ja 20 minuuttia. Tinkimälllä kirkkaudesta hieman enemmän, olisi akusta saanut todennäköisesti useampia minuutteja lisää käyttöaikaa.

Yhteenveto

HP Envy on hinnoiteltu Suomessa noin 999 euroon. Samaa Core i7-6500U -suoritinta käyttäviä kannettavia ei Suomen markkinoilta löydy kovin montaa, mutta niiden muutamien myyntiin ehtineiden mallien (esim. Asus UX303UB) hinnat liikkuvat 200–300 euroa korkeammissa lukemissa. Korkeampi hinta Asuksen kohdalla tosin selittyy GeForce GT 940M -näytönohjaimella.

Envy on kompaktiin kokoonsa nähden suorituskykyinen läppäri. Sitä on helppo suositella kenelle tahansa, joka kaipaa työkoneeseen suorituskykyistä rautaa, tarkkaa näyttöä ja helppoa liikuteltavuutta ilman, että liitäntöjen suhteen joutuu tekemään kompromisseja. Elokuvien katsojalle sitä en välttämättä kuitenkaan suosittelisi heikkolaatuisten kaiuttimien sekä tuulettimen pitämän metelin takia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT