Iso päivitys netin ytimeen – standardia päivitettiin viimeksi 16 vuotta sitten
Internet Engineering Task Forcen (IETF) HTTP-työryhmä on saanut valmiiksi työnsä uuden HTTP-protokollan luomiseksi. HTTP/2:ksi kutsuttu uusi siirtoprotokolla etenee seuraavaksi RFC Editorin arvioitavaksi ennen kuin siitä muodostuu valmis standardi.
Hypertext Transfer Protocol eli lyhyemmin HTTP on todennäköisesti useimmille tuttu nettiosoitteiden alusta löytyvästä lyhenteestä http://. Kyseessä on käytännössä protokolla, jonka yli nettiselaimet kommunikoivat nettisivustoja ylläpitävien palvelimien kanssa. Viimeksi protokollaa päivitettiin vuonna 1999, jolloin otettiin käyttöön HTTP/1.1.
Noin 16 vuoden tauon jälkeen WWW:n perusteknologia päivittyy HTTP/2:n ansiosta. Uuden siirtoprotokollan tavoitteena on käytännössä nopeuttaa selaimen ja palvelimien välistä kommunikaatioita poistamalla tunnettuja pullonkauloja. HTTP/2 tukee esimerkiksi multipleksausta eli kanavointia, jonka ansiosta palvelimille voidaan tehdä kerralla useita kutsuja. Uudessa standardissa jalostetaan pidemmälle 1.1-versiossa esiteltyä HTTP pipelining -tekniikkaa, joka mahdollisti jo useiden kutsujen tekemisen, mutta palvelimen hitaat vastaukset estävät siitä huolimatta uusien kutsujen tekemisen.
HTTP/2 sisältää myös uuden niin sanotun server push -ominaisuuden, joka antaa palvelimille mahdollisuuden lähettää proaktiivisesti selaimen välimuistiin dataa jota se todennäköisesti tarvitsee (ilman että selain sitä erikseen pyytää).
Lisää HTTP/2:sta voi lukea täältä.
11 KOMMENTTIA
Lumikki1/11
Tuo ei välttämättä ole hyvä ominaisuus. Ongelma on että usein asiaa voidaan käyttää johonkin muuhun kuin mihin sitä on tarkoitettu. Push-ominaisuus voi mahdollistaa monia potentiaalisesti haitallisia asioita.
tataka2/11
Sama kävi mielessä ihan vakoilusta haittaohjelmiin joita kiva levittää tuon kautta ja vaikka kävisi muutamalla ns luotettavalla sivulla voi sinnekin tulla jotain.
No script ei tietenkään auta tähän?
dRD3/11
Ymmärsit idean väärin, kysymys ei ole "tässä lisähilpettä, ajapa nämäkin" -tyylisestä pushista.
Vaan käytännössä kun lataat vaikka Puhelinvertailu.com:n sivun HTTP/2:sta käyttäen, siinähän tulee oletusarvoisesti valtava määrä muutakin hilpettä mukana kuin pelkkä HTML:
-uutiskuvat
-CSS-tyylitiedosto
-erilaiset logot, navigointigrafiikat, jne
-sivun toiminnallisuuteen tarkoitetut javascriptit, kuten jQuery
-mainoskoodit
-liikenteenmittauskoodit
...jne
Käytännössä nykypäivänä yksi verkkosivu, jos selaimen cache on putsattu, koostuu helposti 100-300 eri tiedostosta. Nyt kun HTTP/2 tulee käyttöön, voi palvelin antaa selaimelle ohjeet siitä, missä järjestyksessä ja millä painotuksella nuo eri pikkutiedostot kannattaisi ladata ja montako kerrallaan niitä kannattaa latailla sivun rendautuessa.
Pushin avulla voidaan myös tehdä se, että jos käytössä on esim. asynkronisia/on-demand -skriptejä (on-demand tässä tapauksessa esim. viet sivulla X hiiren uutiskuvan päälle, silloin latautuu erillinen javascript-tiedosto, jonka koodit mahdollistavat vaikka kyseisen uutiskuvan kommentoinnin suoraan kuvan yhteydessä). Pushin avulla voidaan kertoa jo etukäteen selaimelle, että
.. Ja vaikka tosi, tosi, tosi keveillä "pläräyssivuilla", kuten vaikka kuvagallerioissa, voidaan kertoa selaimelle, että "hey, kannattaa ladata se seuraava kuva jo valmiiksi taustalla, sillä välin kun käyttäjä katselee tätä nyt näkyvissä olevaa kuvaa".
Käytännössä siis hommana on tehdä webistä entistä jouhevammin ja nopeammin toimiva paikka.
Lumikki4/11
Siis mitä ymmärsin väärin? Koska itse en ainakaan näe mitään mitä olisin ymmärtänyt väärin.
Hyvillä aikomuksilla on tehty tie...
Riippuu niin kenen ja millaisista näkökulmista asioita katsoo.
dRD5/11
Okei, tulkitsin liian vapaasti, pahoittelut. Push vaan yleisesti ymmärretään ysärityyliin "selaimeni tekee asioita ilman että pyysin sitä tekemään mitään", vaikka tässä tapauksessa siitä ei olekaan kyse :-)
Sivujen rendautumisen nopeuttaminen on kai käsittääkseni ihan kaikkien intresseissä, jotka nettiä käyttävät?
Michelola6/11
Internetin eliitti kyhänny 16 vuotta päivitystä protokollaan ja joku Lumikki tulee tosissaan ihmetteleen että hei, totahan voi käyttää haitallisiin tarkoituksiin :D laita heti mailia pojille, niille ei ole varmaan tullut mieleen ajatella asiaa
Lumikki7/11
Monet asiat maailmassa on kompromiseja erillaisten tarpeiden välillä. Kyse on enemmän missä asioissa on prioriteetit ja minkä asiaan näkee edistyksenä. Kenelle mikäkin asia on hyvä ja kenen etuja jokin asia ajaa. Historia kertoo paljon mitä on saavutettu ja mitä virheitä on tehty.
WereCatf8/11
Ei se selain sille pushattuja tiedostoja täysin randomilla aja, selain itse sen päättää, käyttääkö se niitä tiedostoja vai ei, ihan kuten nytkin. Minen tiedä mitä eroa sie näet siinä, että lataako se selain itse sen tiedoston vai lähettääkö serveri sen, jos molemmissa tapauksissa se tiedosto sille selaimelle kuitenkin päätyy.
Toisekseen, sikäli, kuin minolen ymmärtänyt, niin selaimen ei ole pakko hyväksyä Pushia, jolloin tiedostojen haku toimii samoin, ko nytkin.
user@org (vahvistamaton)9/11
Eli tuosta ei oikein tiedä mitä ymmärsit.
Tietenkin totta että jossain mielessä haitallisia asioita voi toteuttaa, jos irrotetaan asiayhteydestä.
Mutta aivan toinen asia onko itse push jotenkin vaarallinen tai haitallinen ko protokollassa, ennemmin toisin päin.
Jos palvelin haluaa tuupata haitallinen data X:n niin ei se siihen ko ominaisuutta tarvi.
Jos nykyisin halutaan toteuttaa toiminnallisuus joka hakee esim seuraavan kuvan valmiiksi, tai jokin muun datan, esim kun jotain palvelinpäässä tapahtunut, niin se toki mahdollista, ja käyttäjän / selaimen kankeampi siihen puuttua. Tämä myötä esim. maksullisen tavuhinnoittelun yhteydellä selain / alusta voi päättää asiasta paremmin.
Labratoria10/11
Nyt jälleen häiritsee ettette osaa vieläkään käyttää artikkeleissanne kunnollista yleiskieltä. :(
rane195811/11
Pitääkö tuohon ajaa joku ohjelma koneelle?
-Kyseleekö taas tyhmiä....
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT