Kuvat vuotivat: Tällainen on Microsoftin uusi nettiselain
Microsoftin tiedetään valmistelevan uuden Spartan-verkkoselaimen julkaisua osana Windows 10:tä. Osa uutuusselaimen erityispiirteistäkin ehti jo vuotaa julkisuuteen. Päällimmäiseksi kysymykseksi onkin jäänyt selaimen ulkonäkö.
Aiemmissa huhuissa Spartania on kuvailtu Googlen Chromea muistuttavaksi selaimeksi. Cnbetan julkaisemat kuvat paljastavat ehkä muutamia chromemaisia piirteitä, mutta hyvin pelkistetyn käyttöliittymän vuoksi se on kyllä helposti tulkittavissa Microsoftin selaimeksi. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että kyse on keskeneräisestä ohjelmasta ja käyttöliittymään voi edelleen tulla suuriakin muutoksia.
Jälkimmäisessä jutun lopussa olevassa kuvassa näkyy osoiteriviin integroitu Cortana-avustaja.
Microsoft aikoo järjestää Windows 10 -aiheisen lehdistötilaisuuden 21. tammikuuta. Tuolloin kuullaan todennäköisesti virallista tietoa myös Spartanista.
13 KOMMENTTIA
LaDeXi1/13
Ihan täysi Chromehan tuo. Hittoako jokaisen selaimen on pakko apinoida käyttöliittymänsä siitä huonoimmasta...
anzi22/13
Vaikka itse chromea käytänkin niin en kyllä tajua miksi kaikki muutkin selaimet pitää olla sen kaltaisia.. ei se saa minua pois vaihtamaan. Kai niitä innovaatioita vielä jostain luulisi löytyvän ettei kopioida tarvitsisi =o
Lumikki3/13
Itse ainakin olen vanhassa selaimessa räätälöinyt ulkoasun sellaiseksi kuin haluan. Poistan turhat asiat ja järjestän asiat niin kuin haluan. Vaikka se kyllä muistuttaa kovin tuota uutisen selaimen ulkoasua. Mikä siinä tekee asiasta Chromen?
Mitä tulee innovation niin miksi ei anna sen käyttäjän räätälöidä asioita sellaiseksi kuin he haluavat. Miksi aina pitää yrittää tunkea sille käyttäjälle jotain omaa näkemystä miten asiat pitäisi olla?
notasheep4/13
LaDeXi #Kujalla
RekookeR5/13
Juuri näin, Chromen käyttöliittymä on käsittämättömän surkea ja nykyään siitä on tullut kaikille jonkinlainen standardi.
Insomniu6/13
Täytyy kyllä todeta, että Internet Explorerin, Firefoxin, Operan ja Chromen käyttöliittymät ovat jo ennestään varsin samanlaiset.
(Muista selaimesta ei varsinaisesti kokemusta.)
Joten en tiedä miten saatte tästä vielä enemmän "Chromemaisen." :-)
Mutta kun trendinä on käyttöliittymien super-yksinkertaistaminen, niin väkiste lopputulos on varsin "tuttu." Tietysti keskivertomeikäläiselle trendin pitäisi olla suotuisa.
jartar7/13
Näinhän se on. Käyttöliittymät eivät oletuksena voi olla kovin erilaiset jos seurataan nykysuuntausta. Muutenkin tilaa on niin vähän, että suurelle luovuudelle ei ole varaa. Tuossa selain vuodelta 2008
http://netscape-browser.en.softonic.com/
Asetuksista pari palkkia pois niin vuonna 2008 oltiin jo hyvin lähellä samaa kuin 2015 vuoden selaimessa. Vaihtamalla skiniä oltaisiin päästy suunnilleen samaan jo silloin. Vanhempiakin esimerkkejä löytyy taatusti. Eli kuka matkii ja ketä on hyvin mielenkiintoinen kysymys...
LaDeXi8/13
Firefox/Waterfox jotakuinkin ainoa selain jossa käyttöliittymän vielä saa muokattua käyttökelpoiseksi. Chromesta puuttuu niinkin yksinkertainen asia kuin nappi josta aukeaa bookmark-lista eikä minkään elementin paikkaa pysty vaihtamaan edes lisäosilla.
Tälläinen siis oma Waterfox: https://dl.dropboxusercontent.com/u/58960236/muro_fox.jpg
user_org (vahvistamaton)9/13
Tulee pari syytä mieleen, taitaa olla vain jokin osa käyttäjistä jotka muokkaa, ja niistäkin moni vain sellaisen mihin on tottunut, ei siis välttämättä edes hänelle hyvää.
Ja mistä se käyttäjä saisi ideoita ja mahdollisuuksia itse säätää jos joku ei niitä ole ensin innovoinut, tai miksi käyttäjän pitäisi keksiä pyörä uudestaan.
Se on sitten välillä haasteellista kun päivitysten myötä itsekseen asiat muuttuu, selaimen kohdalla kun on vähän pakko päivitellä.
jartar10/13
Selaimen käyttöliittymälle nyt ei ihmeitä voi tehdä käytettävyyden suhteen. Se, että trendien mukaan poistellaan/lisätään tekstejä tai vaihdellaan näppäinten paikkoja ei varmasti käytettävyyttä paranna. Ei etenkään peruskäyttäjän silmissä.
Nykyiset tietokoneiden selainkäyttöliittymät on tehty tablet/kännykkä trendien mukaisiksi. Ei siinä hirveästi järkeä ole kun käyttötapa, laitteiden tehot ja näyttökoot eroavat merkittävästi toisistaan.
Muokattavuutta pitäisin tärkeänä. Sen lisäksi en pitäisi yhtään huonona asiana jos päivitysten yhteydessä käyttäjä saisi itse päättää, muutetaanko nappien, osoiterivien jne. paikkoja.
user_org (vahvistamaton)11/13
Kommenttien perusteella paljonkin, jokatapauksessa uskon tai ainakin toivon että voisi tehdä oikeastikkin todellista :-)
Siinä samaa mieltä ,valikkojen tekstien/ryhmittelyjen, kuvakkeiden ulkoasun ja paikkojen vaihtamiseen pitäisi olla iso kynnys, todellinen tarve.
Oikopolkunappeja kai harvemmin vaihdellaa ilman painavaa syytä, tulee mieleen lähinnä silloin jos alun perin ollut standartin / yleisestä käytännöstä poikkeava.
Sulla taitaa olla jokin ärsyttävä piirre mielessä.
Jokatapauksessa tärkeää että käyttö on tuttua riippumatta laitteesta
Tosin jonkun mielestä aivoille hyvää että asiat erilailla ... :--)
Eroaako se teho enään merkittäväss mittakaavassa (RAM rajoittaa toki mobiilissa herkästi) ?
Se käytännön kokoaero enemmän luurin ja tabletin välillä. Myönnän toki että 10" PClle pienestä päästä. Lisäksi Eroa tasoittaa katseluetäisyys.
Käyttöliittymässä on kyllä iso eroa, tietokoneissa tyyppillisesti hiiri ja fyysinen näppis, tabeleteissa ei ja luureista käytännössä kadonneet. Toinen iso juttu on Ikkunoiti (+ tehtäväpalkki), vaikka jonkinlainen ikkunointikin tullut mobiili puolelle , no myönnettävä että ruudun jakaminen ei kuitenkaan ihan vastaa perinteistä tietokone ikkunointia.
Tälle ääni, ja niin että päivitysten yhteydessä muutos vaatisi käyttäjän toimia.
Perusteluna se että ne joille muutokset vaikeampia, eivät osaa omin toimin säätää/valita. Ja ovat myös heitä joille automaattiset tuoreimmat päivitykset tärkeimpiä
jartar12/13
No itse opin nopeasti uudet jutut ja ulkonäköä olen käyttämässäni selaimessa muokannut jo kauan aikaa erilaisilla teemoille, joten minulla ärsytyskynnys ei ole noussut.
Mielipiteitä on erilaisia ja nyt kehittäjät ovat sitä mieltä, että ohjelmien pitää olla samannäköisiä vaikka niitä käytettäisiin erilailla, erilaisilla laitteilla. Puolen vuoden päästä heidän ajatus voi olla jo ihan erilainen.
Satasen känny ja tietokone. On se tehoero mieletön. Halpojen kännyjen ja niiden pienimpien näyttöjen vaatimuksilla kehitetään PC selaimen käyttöliittymää. Maksimaalisen pelkistetty liittymä on hyvä heikoille ja pieninäyttöisille laitteille. PC maailmassa nämä eivät käytettävyyttä paranna millään tasolla.
user_org (vahvistamaton)13/13
En tuota allekirjoita edes tuossa satkun luokassa.
Sen matkapuhelimen vs PC näytönkokoeron allekirjoitan, luureissa puhutaan yleensä alle 6" koosta, PCllä yleensä yli 10"
Mutta puhelimien selaimet onkin yrittäneet huomioida näytönpienuuden, eivät nykyään välttämättä edes tue sellaisia valikkoa rivejä mitä työpöydillä näkyy, ei jatkuvasti näkyviä kirjanmerkki palkkeja jne.
Tosin ne joidenkin selaimien lukuisat valikkorivit oli ongelma myös isoilla ruuduilla työpöydillä, selaimia oli suunniteltu enemmänkin korkeille näytöille, vaikka käytännössä näytöt työpöydillä yleensä vaakana ja suhteellisen ahtaita korkeuden osalta.
Työpöytä puolella ongelma oli myös huono skaalautuvuus eri tarkkuisiin näyttöihin (pohjimmainen syy toki nettisivujen). ongelma ei pelkästään selainten.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT