AfterDawn logo

Netflix ryhtyi estämään käyttäjiä? Omaa sijaintia ei saa peitellä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
9 kommenttia

Suoratoistopalvelu Netflixin käyttöä VPN-palveluiden kautta on ryhdytty rajoittamaan, uutisoi TorrentFreak. VPN-palveluita käytetään Netflixin kohdalla siksi, että päästään käsiksi muissa maissa saatavilla olevaan sisältöön.

Vaatimukset VPN-yhteyksien ja muiden paikannuskiertomenetelmien käytön estämiseksi ovat tulleet ilmeisesti Hollywoodista, jossa ei tietenkään haluta että suomalaiset näkevät Yhdysvaltaltojen Netflixissä esitettävää materiaalia jos sisällön esitysoikeuksia ei ole hankittu Suomeen. Netflixin on suostuttava vaatimuksiin, jotta se saisi palveluunsa katsottavaa sisältöä.

Netflix on vasta testaamassa VPN-estoja, joten kaikki käyttäjät eivät välttämättä vielä huomaa mitään eroa vanhaan. Ainakin TorGuard-niminen palveluntarjoaja on kertonut saaneensa käyttäjiltä palautetta, joissa on valitettu Netflixin VPN-estoista. Aiemmin tälläista palautetta ei ole ilmennyt.


TorrentFreakin mukaan Netflix kokeilee parhaillaan eri estomenetelmien toimivuutta. Vaihtoehtona on vertailla esimerkiksi rekisteröidyn sijainnin ja IP-osoitteen sijainnin / mobiililaitteen GPS-koordinaattien aikavyöhykkeitä.

Muutamat VPN-palveluiden tarjoajat ovat jo kertoneet, että ne aikovat kehittää kiertomenetelmiä Netflixin estoihin, mikäli niiden käyttö yleistyy.

Päivitys. Engadgetille puhuneen Netflixin edustajan mukaan yhtiö ei ole tehnyt muutoksia VPN-politiikkaansa.

9 KOMMENTTIA

Lumikki1/9

Ei kai tuohon ole muuta sanomista kuin sama ongelma kuin on koko ajan ollut viihdeteollisuuden kanssa. Jos olen ymmärtänyt oikein niin Netfix tapauksessa kuluttaja pyrkii kiertämään VPN:llä sen oman alueen palvelun rajoituksen koska samalla hinnalla se saa toiselta alueelta paremman tarjonnan. Joten kysymys on miksi esimerkiksi USA:n ulkopuolella viihdeteollisuus ei tarjoa samaa palvelua mitä se tarjoaa USA:ssa?

Miksi viihdeteollisuus ei tajua että kuluttajan estämisen sijaan pitäisi saada parempi sopimus sen oikean alueen palvelun kanssa jonka palvelun se kuluttaja yrittää kiertää sen palvelun puutteiden takia. Miksi Euroopassa maksetaan joskus asioista jopa enemmän ja silti me saamme vähemmän?

Vai olenko hakoteillä ajatuksessa?

mcmopo2/9

@1

Yksinkertaisesti raha määrää. Jos jonkun operaattorin (esim. elisa viihde) palvelu tarjoaa enemmän rahaa mitä netflixi tarjoaa yksinoikeudesta niin on rahallisesti kannattavampaa myydä oikeudet eri palvelulle.

Lisäksi euroopan tekijänoikeusopimukset eivät ole yhtenäisiä. Tämän takia pitää jokaisen maan kohdalla tehdä erilliset sopimukset. Muistaakseni jopa AD:n sivuilla on joskus uutisoitu asiasta että homma olisi muuttumassa mutta itse en ainakaan ole vielä törmännyt asiaan että homma olisi jo muuttunut.

teme5653/9

Näyttää siltä että taas sahaa viihdeteollisuus omaa oksaansa. Ei niillä ahneille pa**oille riitä näköjään mikään. Ensin kiukuteltiin sen takia, että kuluttajat käytti P2P-softia ja latasivat kaiken ilmaiseksi. Nyt kun on keksitty tilalle näitä Spotifyitä, Netflixejä ym. suoratoistopalveluja, joista viihdeteollisuuskin saa raha niin sekään ei näköjään kelpaa.

trooper784/9

Noh, jos raha ei kelpaa niin mikäs siinä. Kyllä se kansa viihteensä osaa ilmaiseksikin hankkia... turha sitten itkeä kun P2P-käyttäjien määrä alkaa taas nousta.

KaiPuu5/9

Viihdeteollisuus on edelleen jumittunut vanhaan systeemiinsä jossa differoidaan tuotteen/palvelun hintaa ja saatavuutta maantieteellisesti ja ajallisesti. Internetin ja streamauksen ansiosta tämäkin malli on auttamatta vanhentunut, mutta dinosaurukset ovat jääräpäisiä.

JanneMasa6/9

Turhaa kai kohta maksaa netflixistäkään jos tarviit sarjat ja elokuvat muualta hakea

oxygenol7/9

Vaihdettu jo netflixi pois. Samoja vanhoja leffoja viikosta toiseen ja harvoin mitään uutta.
Viaplay:n sisältö sentäs päivittyy aktiivisesti, vaikka muuten sekava käyttää.

mjk8/9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:

Vaihdettu jo netflixi pois. Samoja vanhoja leffoja viikosta toiseen ja harvoin mitään uutta.
Viaplay:n sisältö sentäs päivittyy aktiivisesti, vaikka muuten sekava käyttää.

Meilläkin netflix jäi kokeiluasteelle kuten c-morekin, viaplaytä on käytetty aktiivisesti (eli kk maksua suoritetaan :p). Jos tuon vian käytäntö myös muuttuu irtisanon sen myös..

dRD9/9

Mielenkiintoinen on se, miten elokuvateollisuus lähestyy ihan eri kulmalla streamingpalveluita ja lisenssejä kuin musiikkiteollisuus. Musateollisuushan lisensoi käytännössä kaiken kaikille ja antaa palveluiden tapella sit keskenään kuka pärjää ja miten pärjää. Vastaavasti taas leffa- ja tv-teollisuus keskittyy yksinoikeussopimuksiin ja palvelukartan hajoittamiseen pienen pieniin siiloihin. Toihan on toki perintöä jo tv-kanavien ajalta, noinhan visuaalisella puolella tehdään kaiken lisensoinnin suhteen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki