Gmailin toiminta estettiin kokonaan Kiinassa
Maailman suosituimpiin sähköpostipalveluihin kuuluvan Gmailin toiminta on estetty kokonaan Kiinassa, uutisoi Reuters.
Pääsy palvelun verkkosivustolle on ollut jo estettynä aiemmin, mutta Gmailia pystyi siitä huolimatta käyttämään asiakasohjelmilla IMAP-, SMTP- ja POP3-protokollien avulla. Viimeinen oljenkorsin Gmailin käyttöön katkaistiin viime viikon perjantaina, kuten Googlen palveluraporteista voi päätellä. Kiinalaisten Gmail-käyttäjien on nyt joko siirryttävä muiden sähköpostipalveluiden pariin tai alkaa käyttää Gmailia VPN-yhteyksien kautta.
Googlella ja Kiinalla on ollut erittäin kireät välit vuodesta 2009 lähtien. Kylmät suhteet ovat Googlelle ongelmallisia jo pelkästään Androidin näkökulmasta: Kiinassa myytäväíssä puhelimissa käytetään pääsääntöisesti Androidin avoimen lähdekoodin versiota (AOSP), joista ei löydy Googlen omia palveluita, kuten Google Play -sovelluskauppaa.
The Informationin mukaan Google ja Kiinan viranomaiset neuvottelisivat sopua, jotta Google Play voitaisiin avata maassa ja AOSP:n markkinaosuus saataisiin laskuun.
Kiinalle Google-estot ovat tehneet toisaalta hyvää, sillä sen ansiosta paikalliset yritykset ovat saaneet enemmän elintilaa.
6 KOMMENTTIA
merkitys42 (vahvistamaton)1/6
"Kiinalle Google-estot ovat tehneet toisaalta hyvää, sillä sen ansiosta paikalliset yritykset ovat saaneet enemmän elintilaa."
Itsekin voisin käydä ostamassa uudet farkut, jotta saisin enemmän elintilaa ;)
ZZboy2/6
Tuo Google Mailin torppaaminen näkyy myös siinä, että monet ulkomaiset yritykset käyttävät Googlea yritysalustana ja kun se ei toimi, niin toiminta häiriintyy jopa niin paljon, että päämaja ja/tai muut toiminnot siirretään pois Kiinasta. On näkynyt muuten katukuvassa huomattavasti.
Kaveri lähetti tarjouspyynnön useille tehtaille Kiinassa, Koreassa, Japanissa ja Indonesiassa 3 kk sitten. Pyynnössä käskettiin katsoa Youtube ja Google linkit, sekä muutama web sivu, aikataulu oli melko tiukka. Projekti on alkuvaiheessa vajaa 400000 taalaa ja 6-7 miljoonaa USD/ vuosi kun vauhtiin päästään. Tarjouksia tuli puolikymmentä, mutta Kiinasta vain "emme saa linkkejä auki", johon lähti vastaus "Linkit toimivat. Jos haluatte olla tarjouskilvassa mukana, teidän pitää nähdä tarkemmat tiedot web sivuilta". Vasta äskettäin, kun kaveri itse kävi Kiinassa messuilla ja tapasi tehtaitten edustajia asia selvisi, Kiina oli blokannut sivustot. Enemmän asioita tarkasteltuaan, hän tuli siihen tulokseen, että Kiina menee konkurssiin noitten blokkaus toimien myötä, ei kannata eristäytyä maailman trendeistä ja taloudesta.
Olen itse seurannut tuota myös, enkä ole varma kuka websivuja oikeastaan blokkaa, Kiina vai joku muu, aina ei ole hyvä antaa kiinalaisten nähdä kaikkea. Sen takia monien kiinalaistehtaitten verkkosivuille ei pääse Kiinassa, muut kiinalaiset voisivat helposti kopioida heidän vientituotteet. Messuillakin on joskus käynyt niin, ettei jollekin osastolle ole päässyt muut kuin ulkomaalaiset.
Kiina on kovaa vauhtia kaivamassa itseänsä kuoppaan, se saattaa olla hyvä juttu muulle maailmalle. Ei muuta kuin nettiä ja logistiikkaa tehostamaan. Kiinan tuotteet pystyy voittamaan hyvällä palvelulla ja nopeilla toimituksilla, ja hyvä laatukin saattaa olla valttia.
Lumikki3/6
Kiinassa ne useimmat maailmalla olevat tuotteet tehdään tuotemerkistä riippumatta.
Mitä tulee sensuuriin niin se ei ole koskaan hyvä asia. Kiina on harjoittanut sensuuria jo vaikka kuinka kauan.
Mitä tulee eristäytymisen aiheuttamaan kuolemaan niin itse olen eri mieltä asiasta. Itse asiassa omavaraisuus tekee valtiosta vakaamman kuin riippuvaisuus ulkomaankaupasta. Kehitys vain on tällöin hitaampaa.
ZZboy4/6
Omavaraisuus toimii jenkkien kohdalla joilla on innovatiivistä porukkaa, mutta Kiinassa on vaarallista ajatella omilla aivoilla, voip käydä niin että keksii jotain josta joutuu linnaan, parempi kuin vain kopioi. Kiina on kyllä hyvä tuhoamaan luonnonvarojaan.
pentsu5/6
En usko että mikään kansainvälinen suuryritys käyttää googlea yrityksen toiminnanohjaukseen. Toiseksi, Kiinassa VPN on toiminnan ehto, ainakin kansainvälisillä yrityksillä jolloin google banni ei vaikuta mitään. Kerropa miten tuo katukuvassa on näkynyt? Kaikki Kiinan miljoonakaupungit kasvaa huimaa vauhtia. Esim. Shanghaista sanotaan edelleen, että kaupunki muuttuu päivittäin. Kiinalaisille on Googlelle ihan omat vastineensa. Itse asiassa harva Kiinalainen edes tietää mikä Google on.
Kaverisi täytyy olla kovemman luokan talousnero. Hän siis sanoo että maailman nopeimmin kasvava talousmahti menee konkurssiin Googlen vuoksi? Kasvu on toki hidastunut mutta on silti kovinta koko maailmassa.
Kiinan suurkaupungeissa on verrattain hyvät internet yhteydet. Esim.Jiangsun maakunnassa useassa kaupungissa on koko kaupungin kattavia wlan-verkkoja. Verkkoja joista Suomessa voidaan vain unelmoida.
Kiinan tuotteet varmasti pystyy voittamaan. Onhan ne pääosin länsimaissa suunniteltu. Valmistus vain on viety sinne. Mitä logistiikkaan tulee, niin Suomalaisesta se saattaa tuntua huonolta. Kun vähän vilkaiset maailman karttaa sekä sitä mihin väestö on keskittynyt niin saatat ehkä huomata että Kiina onkin logistisesti valmiiksi ihan oikeassa paikassa.
Ohjeiden odottaminen "ylhäältä" kuuluu kulttuuriin. Tuo tulee kyllä uusien sukupolvien myötä muuttumaan. Jos tarkkoja ollaan, niin jenkit ovat keskimääräistä yksinkertaisempaa väkeä. Monet maailman merkittävistä keksinnöistä tulee Kiinasta. Kiina on ollut maailman mahti jo tuhansia vuosia sitten. Nyt se on ottamassa paikkansa takaisin. Halusimme tai emme...
ZZboy6/6
Yllättävän monet suuryrityksetkin käyttävät Googlen tuotteita ja ovat muuttaneet pois mannerkiinasta, Google tietysti etunenässä. Mulle tuo Googlen yleisyys on ollut hieman yllätys, mutta kun katsoo kuinka Android pitää yli 80% markkinaosuutta, niin siitä varmaan löytyy yksi selitys. Kiinassa Google palvelut tökkii jopa VPN päällä ja kartat eivät enää toimi kunnolla, täytyy käyttää Baidua.
Kaverini tosiaan on talousnero ja väittää, että Google voi manipuloida uutisia ja dataa tarpeeksi tarvittaessa, jotta Kiinalla tulee olemaan pahat paikat. Kiinan valtio on katsonut parhaaksi avata lisää FTZ (free trade zone), koska finanssi, logistiikka ja tiedon kulku eivät toimi. Tänään juuri tuli paperit pöydälle, että Hengqin (Macaon kasinoja vastapäätä Zhuhain puolella, Nansha (etelä Guagnzhou) ja Shekou (Shenzhenin eka SEZ) lisätään Qianhai (Shenzhen) mukaan vapaakauppa alueeksi ja Shanghain uutta FTZ laajennetaan Lujiazuin alueelle. Tuo onkin tervetullut veto, sillä voidaan ehkä estää joidenkin firmojen häipyminen.
Kiina on tavallaan konkurssissa, mutta koska talousnumerot ovat valtionsalaisuuksia ihmiset eivät vain tiedä sitä. Mitä nyt itse olen asioita seurannut, niin seuraavan 6kk sisällä tulee konkursseja, en ainakaan itse keksi mistä sitä rahaa saisi, varjopankeilla on rempuloita ulkona yli biljoona. Niillä rahoilla on rakennettu oopperataloja ja stadioineita joka kylään, mutta kuka ne lainat maksaa takaisin, ei kukaan, takaajana ovat kaupungit, mutta toiminta voidaan katsoa laittomaksi, mitä se itseasiassa onkin.
Kiinan sisäinen netti toimii, se on aika yleisesti jo fiber to home ja 100MB, mutta tehtailla ja firmoilla on ulkomaailmaan vain 3MB yhteys ja sekin filteröity ja kuristuu heti jos yrität ladata jotain isompaa. Länsimaisilla firmoilla on helpompaa, saavat jopa muutamalla kympillä suoran linjan omaan ulkomaiseen serveriinsä.
Täytyy erottaa kaksi asiaa, ulkomaisten omistamat ja kiinalaisten omistamat firmat ja tehtaat. Vienti on vieläkin etupäässä ulkomaisten toimijoiden varassa, kiinalaiset vievät pähkinöitä, vaatteita ja halpaa rihkamaa. Tietysti joku Shanghai vie softaa ja Shenzhen kännyköitä, mutta aika heikko laatuista peruskamaa on valmistus ja vienti. Yiwun kodintarviketukku jossa on yli 60000 firmaa myy pääasiassa romua ja länsimaitten markkinoille kelpaavaa tavaraa on aika vähän. Yiwu on juuri sitä mitä Kiina tuottaa.
Logistiikka tökkii Kiinassa tosi pahasti, tehtaat ovat nykyään enemmän sisämaassa ja logistiikka palvelut kalliita ja alkeellisia. Shanghain Yangshan on maailman suurin konttisatama, Shenzhen/Hong Kong #2 ja koko Guangdongin ranta on satama-alueita täynnä, joten tavara kyllä saadaan laivoihin, mutta, kontit täytetään miestyövoimalla ja laskut lasketaan helmitaululla.
Kiina on tervetullut sahaamaan omaa oksaansa Googlen kanssa ja potkimaan myös Microsoftin pois, mutta heidän kannattaa varmistua siitä, että kotikutoiset systeemit toimivat myös käytännössä ja eteenkin että tietoturva toimii. Kiina on täynnä heikkoja lenkkejä, korruptiota, manipuloituja tilastoja jne. ja jos ulkomaalaisten yhtiöiden, joiden kautta Kiina ottaa muuta maailmaa kiinni, ei anneta toimia, niin kansakunta tulee myös jatkossa asumaan mutakuopissa.
Niin ja SH, BJ,TJ, CQ, GZ, SZ eivät ole varsinaista Kiinaa, ne ovat suoraan valtion alaisia erikoisalueita joilla on todella eri säännöt kuin muilla.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT