AfterDawn logo

Yle estää Areenasta lataamisen uudella suojausjärjestelmällä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
20 kommenttia

Yleisradio on hankkinut Areena-nettitelevisiopalveluun uuden suojausjärjestelmän, jolla pyritään estämään tehokkaammin palvelussa esitettävien ohjelmien lataaminen kotikoneelle. Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Uuden suojausjärjestelmän hankintaperuste ei kuulemma ollut kuitenkaan yksittäisten lataajien perässä juokseminen, vaan se, että ulkomaalaisilta sisällöntekijöiltä saataisiin helpommin luvat ohjelmien nettiesityksiin. Varsinkin yhdysvaltalaiset oikeuksienomistajat ovat kaivanneet tehokkaampia suojauksia Areenaan.

Järjestelmää on testattu Ylellä jo aiemmin ja se on käytössä pohjoismaisilla yleisradioyhtiöillä, kuten Ruotsin SVT:llä, Norjan NRK:lla ja Tanskan DR:llä.

20 KOMMENTTIA

G0lden_Kebab1/20

Minkä ihminen salaa sen ihminen avaa...

Lumikki2/20

Lopettaisivat kokonaan niiden ulkolaisten ohjelmien hankkimiset jos kerran me suomalaiset maksetaan Yle veroa ja sen avulla sitten hankitaan ulkolaisia ohjelmia jotka tarvitsevat estoja.

En minä ainakaan halua maksaa tahoille yhtään centtiäkään jotka haluavat estää meitä käyttämästä materiaalia omassa kodissamme kuinka haluamme.

Zunter3/20

Eihän siinä kauaa mene kun joku taas kehittää uuden tavan ladata ohjelmia Yle Areenasta.

Joo tosiaan sais semmoset turhat ulkolaiset ns. "HBO-laatusarjat" lopettaa ja tehdä enemmän kotimaista.

yourJoost4/20

Eiköhän tuohon jo korjausta olla tekemässä, notta lataaminen taas tulisi maholliseksi. Kumma vaan, kun maxan YLElle, niin palvelu ei pelakkaan ninku luulis. Toisaaltya, eihän Areenas ny montaa talletusta ole tulluksi, kun tarjonta on nii ***kaa!

Edit. kokeilin just ja viäl ainaskin ohjelmat latautuupi.

jorgga5/20

Niin kauan, kun kuva näkyy ruudulla, ja äänet kuuluu kaijuttimista, on se mahdollista kaapata. Jos ei sovelluksella, niin sitten vaikka raudalla.

samfin6/20

Ihmetyttää kanssa suuresti miksi hakata rahaa tuollaiseen kehitystyöhön... Eiköhän sen ole jo aika ja kokemus näyttänyt, että kyllähän nämä aina kierretään. Viisaat hakkaavat taas päitä yhteen ylellä... Tosin kuuluu vain onttoa kumahdusta.

Lumikki7/20

Viihdeteollisuus on hieman paksupäistä eli eivät opi yksinkertaista itsestään selvää asiaa. DRM haittaa vain maksavaa kuluttajaa, ketään muuta se ei haittaa yhtään.

Esimerkiksi pelifirmalta Ubisoftilta meni vuosia myöntää että DRM on pelkkä haittatekijä. He huusivat suureen ääneen että piraatit on pahoja. Tekivät vahvan DRM järjestelmän jonka takia menettivät oliko se 80% vai 90% maksavista asiakkaista. Sen sijaan siihen piratteihin ja piratismiin sillä ei ollut mitään vaikutusta. Juuri vähän aikaa sitten oli uutisissa kun viimein myönsivät että DRM on hyödytön.

Ne ketkä haluaa kopioida asioita niin he kyllä keksivät keinot siihen.

HifiTollo8/20

Varsinainen älynväläys taas ainoan-oikean-aatteen propagandalaitokselta.

Mikä on erona siinä, tallennanko kirjoittavalla DVD-soittimella jonkin YLE:n ohjelman, tai että downloadaan sen Areenasta, ja poltan mikrolla levylle? Ohjelma päätyy molemmissa tapauksissa omaan DVD-kirjastooni hyllylle.

Areenasta on ollut se pieni hyöty, että jos on jäänyt tallennuksen ajastus tekemättä, voi poimia haluamansa ohjelman hieman jälkikäteen.

Sitä paitsi raudalla tuo kopiointi tulee olemaan jatkossakin helposti mahdollista.

Pelkkää kuluttajien kiusaamista.

knyrkki9/20

Luitteko te haukkuvat kommentoijat juttu edes loppuun. Juttu on niin lyhyt, että vaikutatte pelkkien otsikoiden lukijoilta.
Yle ottaa järjestelmän käyttöön, koska haluaa miellyttää sisällöntuottajia de jure. De facto tämä tuskin haittaa suurinta osaa Areenan käyttäjistä. Sisällöntuottajat vaativat suojauksia ja nyt Yle voi sanoa, että heillä sellainen on.
Kommentoijissa on aina osa näitä joille sana "Yle" aiheuttaa uli uli uli-reaktion.

Lumikki10/20

Lainaus:

Luitteko te haukkuvat kommentoijat juttu edes loppuun.


Kyllä luimme eli emme halua että Yle tekee yhteistyötä sisällöntuottajien kanssa jotka vaativat suojauksia. Ollaan mielummin ilman heidän sisältöä. Piste. On turha maksaa kiristäjille rahaa etenkin kun kyse on meidän suomalaisten kuluttajien rahoista. Niille suojauksille ei ole mitään todellista tarvetta, ne ovat vain haittatekijä tavalliselle kuluttajalle.

Siihen piratismiin jonka takia sisällöntuottajat noita suojauksia haluaa niin niihin sillä ei ole mitään vaikutusta. Koska jokainen suojaus murretaan AINA piraattien toimesta. Tavallisia kuluttajia ei saisi kohdella kuin he olisivat rikollisia ja aiheuttaa heille haittoja omien luulosairaiden pelkojen takia.

Muutenkin ihan yleisellä tasolla on turha maksaa huonoista ei toimivista tuotteista mitään. Koska sisällöntuottajat haluavat rahaa niin paras tapa on olla antamatta sitä heille. Kyllä se ääni jossain vaiheessa muuttuu, kun jää rahat saamatta.

user_org (vahvistamaton)11/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Kyllä luimme eli emme halua että Yle tekee yhteistyötä sisällöntuottajien kanssa jotka vaativat suojauksia. Ollaan mielummin ilman heidän sisältöä.

Jos te haluatte vain sisältöä kopiontioikeudella, niin se tarkoittaisi huomattavasti korkeampi hintoja ja nykyverotasolla siis merkittävästi vähemmän sisältöä.

Valittu tie on ilmeisen hyvä kompromissi, ne jotka haluaa niin sitä saavat laajasti, mutta kustannukset pysyy kurissa.

arcanix12/20

Lainaus:

jonka takia menettivät oliko se 80% vai 90% maksavista asiakkaista

Lähde pls. Veikkaan ettei koko ubisoftia olisi enää tämän jälkeen.

Lumikki13/20

Lainaus:

Lähde pls. Veikkaan ettei koko ubisoftia olisi enää tämän jälkeen.


Asia löytyy kyllä netistä jos vain haet. Sen verran korjausta että kyseessä oli PC-asiakkaat. Konsoliin se ei vaikuttanut joka on paljon suurempi markkina liiketaloudellisesti heille. En jaksa etsiä sitä joka kerta kun joku epäilee tiedon aitoutta, asia on jo niin monta vuotta vanha juttu. Siis ei ole täällä ensimmäistä kertaa asia esillä.

Jos olet laiska niin tuossa on yksi uutinen asiasta:
http://www.pcgamer.com/2011/10/07/opini...eath-of-reason/

Tuohon vielä lisäksi tieto että piraatit mursivat kyseisen suojaksen alle 24 tunnin sen tultua julki. Tarkoita tällä kaikella kuinka turha se DRM on niihin joihin se on tarkoitettu. Kun taas todellinen vahinko kohdistuu niihin rehellisiin kuluttajiin. Mutta viihdeteollisuus ei opi asioita muun kuin kantapään kautta. Eli tappamalla omaa liiketaloutta omilla teoillaan.

Sääntö yksi: Kunnioita maksavaa asiakasta eli älä kuse hänen niskaan omilla tarpeillasi.

Lumikki14/20

Lainaus:

Jos te haluatte vain sisältöä kopiontioikeudella, niin se tarkoittaisi huomattavasti korkeampi hintoja ja nykyverotasolla siis merkittävästi vähemmän sisältöä.


Ymmärtävyyden selventämiseksi vielä kerran.

En halua suojattua sisältö OLENKAAN enkä missään nimessä maksa ulkomaalaisesta suojaamattomasta sisällöstä enemmän. Siis vielä kerran, pitäkää sisältönne, en halua Teidän ulkomaalaista sisältöä TO-Mafia ehdoin. Olen mielummin ilman Teidän sisältöä. Piste. Yle voi keskittyä kotimaiseen tuotantoon ja Ylen omaan tuotantoon.

Zeitsei15/20

Onko tämä sitä varten, että TV2:n Game of Thrones -jaksot eivät leviväisi netissä, kun ne näytetään Suomessa 9 kuukautta ensiesittämisen jälkeen?

On nurinkurista, että VHS-aikana oli täysin sallittua ottaa kopio ohjelmasta itselle. Nykyään, mikäli katsoo televisiosta vain netistä, kopion ottamisesta on tehty todella vaikeaa. Yhä rajoittavampaan suuntaan ollaan menossa.

Lumikki16/20

Lainaus:

On nurinkurista, että VHS-aikana oli täysin sallittua ottaa kopio ohjelmasta itselle. Nykyään, mikäli katsoo televisiosta vain netistä, kopion ottamisesta on tehty todella vaikeaa. Yhä rajoittavampaan suuntaan ollaan menossa.


Tuossa on vielä nurikurisempaa se että tekijäoikeuslaissa on maininta että kuluttaja saa ottaa itselleen kopion. Samalla kuin siellä on kielto teknisen vahvan suojauksen kiertämisestä.

Joten TO-omistajat perivät hyvitysmaksuja perustuen mahdollisuuteen kopioida ja samalla he tekevät teknisiä toimenpiteitä joilla estetään se mahdollisuus kopioida. Todella kasinaamaista toimintaa.

Minusta hyvitysmaksun periminen asioista jotka eivät edes kuulu tekijäoikeuden velotuksen piiriin ja useampaan kertaan samasta tuotteesta maksun perimiset ovat todella törkeää toimintaa TO-Mafialta.

user_org (vahvistamaton)17/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:

Onko tämä sitä varten, että TV2:n Game of Thrones -jaksot eivät leviväisi netissä, kun ne näytetään Suomessa 9 kuukautta ensiesittämisen jälkeen?


Jo yksikin kopio teoksesta voi netinkautta levitä laajalti, joten ei taida olla siitä kyse. Suomea suojaa lisäksi meidän kieli.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:


On nurinkurista, että VHS-aikana oli täysin sallittua ottaa kopio ohjelmasta itselle.


Kyllä edelleen , pientä tarkennusta on tullut, nykyään digiaikaan paljon tehokkaammin, voi tehdä identtisiä alkuperäisestä, aikanaan kun lupa on annettu, niin ajateltiin että kopio on huonompi ja sen vaivaloisuus ja kustannustet toimii myös rajoittavana tekijänä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zeitsei:

Nykyään, mikäli katsoo televisiosta vain netistä, kopion ottamisesta on tehty todella vaikeaa.


Vapailla IPTV kanavilla ei periaatteessa ole vaikeaa.

TVkanavien ns. julkisilla nettijatkoilla, netin stream palveluilla, joissa erilaisia kirjastoja, ehkä jopa suoria kahdennuksia varsinaisista kanavista, on monenkrijavaa jakelutoteutusta. Monesti kustannussyistä suojattua tavalla tai toisella.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Tuossa on vielä nurinkurisempaa se että tekijäoikeuslaissa on maininta että kuluttaja saa ottaa itselleen kopion. Samalla kuin siellä on kielto teknisen vahvan suojauksen kiertämisestä.


Olet löytänyt yhden syyn miksi vahvaa suojaa vaaditaan, se johtuu juuri siitä että laki sallii Suomessa tehdä ilman tekijän lupaa kopion ko. tilanteisssa, paitsi jos vahvasuojaus. -> halvempi.

user_org (vahvistamaton)18/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Minusta hyvitysmaksun periminen asioista jotka eivät edes kuulu tekijäoikeuden velotuksen piiriin ja useampaan kertaan samasta tuotteesta maksun perimiset ovat todella törkeää toimintaa TO-Mafialta.


Mitä useampaan kertaan ?

Tietokoneista ei taida Suomessa (joissain maissa menee) mennä hyvitysmaksua, ei vaikka paljon kopiota tallennellaan.

Monista tietokoneenkin ulkoisista/vaihdettavista medioista peritään hyvistymaksu. (Jos käyttää esim vain omandatan tallentamiseen, niin silloin voi vapautua)

horgh19/20

Turhuutta, täydellistä sellaista. Ulkomaiset yhtiöt vaativat käyttämään... näkee ettei näissä "ulkomaisissa yhtiöissä" tai YLE:lläkään ole minkäänlaista älyä tekniikan suhteen. Kun video kuitenkin siirtyy väistämättä käyttäjän ruudulle niin on aivan yksi ja sama millaisia suojauksia sinne lähdepäähän laitetaan. Pelkkää rahan haaskausta ja käyttäjien elämän hankaloittamista. Yleensähän tällaisesta on seurauksena se, ettei videot enää näy kuin Windows 8:lla, käyttäen Internet Explorerin versiota 9 (huomenna 10), Java:n versiolla 7.6 ja tottakai on oltava Flashista versio 14.65.

Daltones20/20

Me maksamme jo ylelle, että saamme katsoa vapaasti ohjelmia. Nyt ne kuitenkin suljetaan tavallisilta käyttäjiltä. Tämä on väärin! Lopettakaa ulkomaisten ohjelmien osto USA:sta, että saamme katsoa täällä mitä me itse haluamme katsoa. Koska käytän linuxia en pysty todennäköisesti noita suojauksia kiertämään, kuten windowsin käyttäjät. Eli todennäkköisesti en katsele jatkossa enää näe yle areenaa. Kiitos YLE!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki