US: Taloyhtiöiden on pakko tukea Ylen HD-kanavia
Uusi Suomi uutisoi Viestintäviraston linjauksesta, jonka mukaan taloyhtiöiden on pakko uusia antennijärjestelmänsä tukemaan Ylen HD-kanavia.
Mikäli taloyhtiö sijaitsee alueella, jossa Ylen teräväpiirtokanavat ovat saatavilla antennijakelun kautta, on taloyhtiö velvollinen huolehtimaan siitä, että asukkaat voivat myös em. kanavia vastaanottaa. Uuden Suomen jutussa taloyhtiö oli kieltäytynyt yhteisantenniratkaisun päivityksestä kustannuksiin vedoten. Viestintäviraston linjaus oli yksiselitteinen.
Velvoite johtuu laissa määrätystä ns. must carry -säännöstä, jonka piiriin kuuluvat TV-kanavat täytyy välittä kaikille halukkaille -- eikä taloyhtiön antenniratkaisu voi olla este tälle määräykselle.
Käytännössä taloyhtiölle kustannus on useimmiten suhteellisen pieni ja koskee lähinnä toisen antennin asentamista ja liittämistä taloyhtiön antennijakeluratkaisuun. Toisen antennin asentaminen tulee kysymykseen tilanteissa, joissa alueen HD-jakelusta vastaa DNA ja "tavalliset" kanavat vastaanotetaan Digitan mastoista.
Kaapelitelevision piiriin kuuluvissa taloyhtiöissä ongelmaa ei luonnollisestikaan ole. Niillä paikkakunnilla, joilla Ylen kanavia ei HD:nä ole mahdollista saada, myöskään alueen kaapelioperaattoreilla ei ole velvoitetta jaella Ylen kanavia verkossaan. Pelkkien must carry -kanavien vastaanottamisesta kaapelioperaattorikaan ei saa periä maksua (kuten esim. korttimaksua). MTV:n ja Nelosen HD-kanavat eivät kuulu must carry -velvoitteeen piiriin.
Must carry -velvoite aiheutti mm. vuonna 2011 vääntöä kaapelioperaattoreiden ja asiakkaiden välillä -- aiheesta lisää mm. Maksaako Yle HD? -jutustamme.
6 KOMMENTTIA
DeNiWar1/6
Ensin pakkomyytiin ja kehotettiin vaihtamaan vanhat analogiajan VHF&UHF antennilaitteet digigiginä vain UHF taajuuksille sopiviin uusiin DIGI-antenneihin, sitten kerrotaan että HD kanavat tulevat VHF taajuuksille ja jälleen saa siihen antennimarkkinointiin uskoneet ihmiset ja taloyhtiöt iloisena maksaa digidigi hienoudesta ostamalla jälleen uudet VHF antennit ja VHF&UHF taajuuksille sopivat jakajat koska vanhat jo kerettiin poistamaan.
Omassa taloyhtiössä ei ole rakentamisen jälkeen (vuosi 1990) antenneihin eikä antennilaitteistoon koskettu tikullakaan, samaten muorin omakotitalossa 86 vuodelta antenni ja kaikki digidigikanavat näkyvät täysin moitteetta, myös nuo HD kikkareet.
Tosin antennit ovat kunnollisia VHF&UHF antenneita ja perässään silloiset laadukkaat signaalijakajat.
Toisin kuin muutamalla tutulla joilla ne uudet hienot digidigiantennit jopa hieman laskivat signaalitasoa. Mutta pakkohan niiden on olla parempia kun kerta on digidigiin tarkoitettuja.
user@org (vahvistamaton)2/6
Päinvastoin, vaihtamista vain silloin jos olemassa olevat ei riittäneet.
Käyttökelpoine VHF antenni kehoitettiin säilyttämään.
Jos pienitaloyhtiö ja hyvää tuuria niin ihan mahdollista.
usein se VHF antenni on tarvinnut suunnata , koska eri mastoissa kuin Digitan.
Normaalisti on tarvinnut kanavanipuja säätää muutamaan otteeseen, sillä nippuja on paljon enemmän ja eri kanavilla kuin 90 luvun analogiset.
Pienessä yhtiössä voi olla ilman kanavakohtaisia, vaan laajakaistaisesti vahvistimet, silloinkin säkää jos ei edes taso ongelmia.
DeNiWar3/6
Pienehkö 20 asunnon talo kyseessä. Alusta asti ollut mastossa kaksi VHF&UHF yhdistelmäantennia, toinen suunnattuna teiskon mastoon ja toinen pyynikille.
Taitaa olla antennijakamo sitten laajakaistamallia, tai ainakaan ei ole vaihdettu mitään.
Signaalitaso vaihtelee 95-97% tasolla ja laatu sanoo 100%, kesäaikaan jostakinsyystä hivenen heikompi signaalitaso mutta ei tuossa ole mitään muita ongelmia ollut.
user@org (vahvistamaton)4/6
Jos Tampere Teisko näkyy niin mitä varten Pyynikki ? Voisko toinen olla pois käytöstä
DNA lähettimet muualla, lievää tuuria ettei niiden takia ole tarvinneet säätämistä.
Myös 80-90 vaihteen jälkeen tullut DNA lisäksi mobiili tv, LTE jne.
Jos mitään ei ole vaihdettu, niin ei se tarkoita etteikö olisi kopissa kuitenkin käyty.
95-97 % mistä ?
Jos teille kaapelisysteemiinne tulee kolmesta suunnasta, eri etäisyyksiltä Digi niput 90 luvun alun säädöillä, häiriintymättä muista uusista lähettimistä, ja vielä ja koko-ajan suuriin piirtein toiminut koskematta niin kyse ennemmin hyvästä säkästä, eikä siitä että muita on huiputettu.
Puha5/6
Meidän yhtiössä yhteisantenni, kaapelimuunnoksella. Kyselin että miksi ei höödee näy, isännöitsijä vastasi että antenni ei ole yhteensopiva. Ollaan DNA:n alueella. En siinä sitten mitään vaatimuksia esittänyt. Pari kk myöhemmin tuli ilmoitus että valokaapeli on kytketty yhtiöön, operaattori vaihtuu ja iptv, adsl yms yhteydet irtisanoutuvat palveluntuottajan puolesta. Nyt toukokuussa selviää minkälaisen ratkaisun yhtiö on tehnyt valokaapelin tiimoilta. Tuleeko valokaapeli-kaapeli muunnos ja netti+tv tulee jatkossa koaksaalijohdinta pitkin tv rasiaan vai kuparijohdinta pitkin - 50-luvun tekniikkaa kunnioittaen.
xbkrypt0n6/6
Itseasiassa ihan alkuaikoina ei digitaalista jakelua ollut edes saatavilla kaikkialla, koska täytelähettimet eivät olleet vielä toiminnassa. Tämänkin jälkeen täytelähettimistä tuli vain pieni osa kanavista joita oli tarjolla. Edelleenkin joissain paikoissa täytelähettimistä ei saa vastaanotettua samoja kanavia kuin päälähettimestä. Tarkoittaa siis sitä, että vaikka se vanha antenni olisi saatu säilytettyä, ei sillä tee mitään, koska täytelähetin ei lähetä kanavia joita haluaa katsoa. Jos näitä kanavia haluaa katsoa, joutuu ostamaan uuden VHF antennin ja mahdollisesti myös UHF antennin, jotta itse päälähettimien vastaanotto onnistuu.
Tuossa on muuten kätevä lista pää- ja täytelähettimistä ja niiden sijainneista Suomessa:
https://eservices.ficora.fi/DataServices/Forms/BTLicenses.aspx
E: Jonkinlainen kartta
http://goo.gl/1T1wqN
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT