AfterDawn logo

HS: Poliisi ei halua antaa puolustusvoimille mahdollisuutta nettiliikenteen valvontaan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
16 kommenttia

Kuten AfterDawn jo viime marraskuussa uutisoi, kinastelevat Suomen poliisi ja puolustusvoimat siitä, kummalla tulisi olla oikeus laajamittaiseen verkkovalvontaan maassamme. Helsingin Sanomien mukaan puolustusvoimilla on jo valmiina suunnitelma siitä, kuinka Suomessa pitäisi valvoa tietoliikennettä.

Poliisin ja puolustusvoimien erimielisyydet vastuujaosta selviää HS:n käsiinsä saamasta kyberturvallisuusstrategian toimenpideohjelman luonnoksesta. Toimenpideohjelman lopullinen versio valmistuu ensi kuussa. Ohjelmaa valmistelee turvallisuuskomitea, jonka puheenjohtajana on puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty, ja se on ilmeisesti pedannut valvontavastuuta puolustusvoimille.

Puolustusvoimat kertoi jo muutama vuosi sitten, että se haluaisi itselleen oikeudet kehittää haittaohjelmia ja laitteiston laajamittaisia palvelunestohyökkäyksiä varten.


Poliisiylijohtaja Mikko Paateron allekirjoittaman lausunnon mukaan ei ole "riittävää perustetta laajentaa Puolustusvoimien roolia rikostorjuntaan aikana, jolloin maa ei ole sodassa, so. tietoisesti hämärtää tai harmaannuttaa vallitsevaa tilannetta". Poliisihallitus haluaisi kyllä Suomeen verkkovalvontakoneiston, mutta se antaisi signaalitiedustelun vastuun suojelupoliisille.

Puolustusvoimat haluaisi Suomeen yhden valvontajärjestelmä, jonka tavoitteena olisi Suomen turvallisuuden kannalta haitallisen verkkoliikenteen havaitseminen ja havainnoista raportoiminen asiasta vastaaville viranomaisille (suojelupoliisi, KRP, puolustusvoimat, tai Viestintävirasto). Järjestelmän kehittäminen voitaisiin aloittaa jo tänä vuonna ja se voisi olla valmis testikäyttöön vuonna 2016. Täysi valmius valvontaan voisi olla vuonna 2018.

Lisäksi Puolustusvoimat aikoo perustaa viestien salausta ja salauksen purkamista tutkivan kryptolaboratorion. Sitä pidetään tarpeellisena, koska Suomessa on havaittu vakavia puutteita salaustekniikoiden osaamisessa.

Verkkoliikenteen valvomisen mahdollistaminen vaatii lakimuutosta. Sitä pohtivan työryhmän määräaika loppuu kesäkuussa. Viime syksynä paljastunut ulkoministeriön urkinta toimi tehokkaana motivaattorina tiedustelutoiminnan kehittämiselle.

Ruotsissa verkkotiedustelusta vastaava FRA on puolustusministeriön alainen siviiliorganisaatio.

16 KOMMENTTIA

ad_hd_positive1/16

Mielenkiintoista seurata miten homma etenee ja kuka saa valtuudet verkkoliikenteen valvontaan.

masapa2/16

Nopeasti jää toi vpn lopullisesti päälle, jos tämä tapahtuu.

tataka3/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masapa:

Nopeasti jää toi vpn lopullisesti päälle, jos tämä tapahtuu.

Jolloin luotat vpn tarjoaasi, on ollut juttuja että jotkut jotka väittävät että ei pidä lokeja ovat kuitenkin niitä muille jaellut.

Afterdawn voisi tehdä vähän selvitystä mihin vpn tarjoajaan voisi luottaa.

Tosin yhtähyvin voisi euroopan unioni määrätä että kaikkiin tietokoneisiin asennettava valvontaohjelmisto/hardwarepohjainen keylogger.

R4ndom14/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

Tosin yhtähyvin voisi euroopan unioni määrätä että kaikkiin tietokoneisiin asennettava valvontaohjelmisto/hardwarepohjainen keylogger.

En yhtään ihmettilisi, jos NSA ois jo pakottanut valmistajat laittamaan koneisiin moisia.

mcmopo5/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masapa:

Nopeasti jää toi vpn lopullisesti päälle, jos tämä tapahtuu.

Jolloin luotat vpn tarjoaasi, on ollut juttuja että jotkut jotka väittävät että ei pidä lokeja ovat kuitenkin niitä muille jaellut.

Afterdawn voisi tehdä vähän selvitystä mihin vpn tarjoajaan voisi luottaa.

Tosin yhtähyvin voisi euroopan unioni määrätä että kaikkiin tietokoneisiin asennettava valvontaohjelmisto/hardwarepohjainen keylogger.

Ja mitenköhän tuo listaaminen että mihin voi luottaa tapahtuisi? Eli ne jotke eivät ole jääneet julkisesti kiinni määritellää luotetuiksi?

Joo mutta itse uutiseen. Omasta mielestäni hyökkäysten torjuminen kuuluisi puolustusvoimille. Eikö poliisin tehtävä ole ylläpitää lakia ja järjestystä?

Boss936/16

Suomen puolustaminen ulkoisilta uhilta kuuluu puolustusvoimille, joten mielestäni uutisenmukaiset oikeudet kuuluisivat puolustusvoimille.

zya7/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tataka:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masapa:

Nopeasti jää toi vpn lopullisesti päälle, jos tämä tapahtuu.

Jolloin luotat vpn tarjoaasi, on ollut juttuja että jotkut jotka väittävät että ei pidä lokeja ovat kuitenkin niitä muille jaellut.

Afterdawn voisi tehdä vähän selvitystä mihin vpn tarjoajaan voisi luottaa.

Tosin yhtähyvin voisi euroopan unioni määrätä että kaikkiin tietokoneisiin asennettava valvontaohjelmisto/hardwarepohjainen keylogger.

WHICH VPN SERVICES TAKE YOUR ANONYMITY SERIOUSLY? 2013 / 2014
http://torrentfreak.com/vpn-services-th...y-2013-edition/

PRQ
1. No logs are held or kept.

2. We operate in Swedish jurisdiction. We do not give out any information, since we do not have any information to give out.

3. We do not care or get scared about the DMCA.

4. We accept Wiretransfer, Bitcoin and Bankgiro. We only require a working e-mail address to be a customer.

http://www.prq.se/?p=tunnel&intl=1

IPREDATOR
1. We keep connection logs for debugging purposes, which happens encrypted and off-site. Connection logs contain information for debugging PPTP client issues. We try to store the least amount legally possible anywhere. IP-addresses are encrypted and can only be decrypted by non-support staff to ensure a proper process. For example, to work around issues where the police ruffles up the support staff a bit to get data for an abuse report. In the database we only store the details users give us on sign-up and a limited backlog of payments.

2. Sweden.

3. Usually we only receive email, therefore we drop anything that has DMCA in the subject. If they want something they need to send us a letter or a fax or send the police. Most of the time we get complaints for running the TPB proxy or the TOR servers.

4. PaySafe, BitCoins, PayPal, PaySon, AlertPay

https://www.ipredator.se/


Ipredator on piratebayn nykyisten ylläpitäjien ylläpitämä ja siksi varmasti luotettava.

Lumikki8/16

Mitä tuohon sanoisi että aika vaikea vetää rajaa mikä kuuluu poliisille ja mikä puolustusvoimille. Sanoisin että kaikki asiat mitkä liittyy maanpuolustuksen tai valtion tärkeisiin rakenteisiin kuuluu puolustusvoimille ja loput sitten poliisille. Enkä myös näe mitään syytä miksi puolustusvoimat tekisi yhteistyötä sen asiolle kuulumattomien tahojen kanssa.

Jontse9/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masapa:

Nopeasti jää toi vpn lopullisesti päälle, jos tämä tapahtuu.

Sama täällä :)

Antaar10/16

Tulee mieleen Ghost in the shellin Section 9

dRD11/16

Näkisin valtuudet aika luonnollisena jatkona Puolustusvoimien Viestikoelaitokselle. Suojelupoliisin ja Puolustusvoimien roolit pitäisi toki määritellä aika selkeästi muutenkin, vakoilun/vastavakoilun ja sotilastiedustelun raja on aika vaikeahko määritellä. Tai sitten jokin em. tahoista irrallinen yksikkö, joka toimittaa signaalitiedustelupalveluita- ja analyysia sekä Supolle että Puolustusvoimille.

johtaja5912/16

No mutta entäs Teosto?

Boss9313/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti johtaja59:

No mutta entäs Teosto?

Teosto ei ole valtion virallinen taho, joten sillä ei ole oikeutta saada mahdollisuutta nettiliikenteen valvontaan... Varsinkin, kun valvonta olisi tarkoitus kohdistaa ulkoisiin uhkiin, eikä sisäisiin tekijänoikeusrikkomuksiin.

matti314/16

Eiköhän tuo signaalitiedustelu sopisi hyvin puolustusvoimille. Vaikeassa kriisitilanteessa voisi armeijalla olla omiakin suojattuja verkkoja kuituyhteyksineen, näin vaihtoehtoinen tiedonsiirtokanavakin olisi käytössä. Ehkä ohjesääntökin puolustusvoimissa olisi yksioikoisempi. Siviilipuolella juristit ja poliisit jauhavat kuukausitolkulla aioista, kuka teki ,mitä, milloin, ja oliko lain mukaista. Kaikki toiminto ei ehkä aina mene piirulleen oikein, ja silmäätekevien lautakasoista ja saunanrakentamisista saadaan lehtiin isot otsikot.

syrtek6615/16

Eipä muuten tarvi enää suomen houkutella ulkomaalaisia yrityksiä maahan koska samaa laitonta tiedustelua suoritetaan suomessa. Menee sekin etu taivaan tuuliin. Mitä ihmettä nämä tiedsutelu organisatiot oikein kuvittelevat etsivänsä kun kaikki tietää että vakoillaan ja http ja socket liikenne tulee olemaan entistä salatumpaa ja p2p liikenne tulee lisääntymään räjähdysmäisesti vuoden parin sisällä? Bittorrent lataajia?

Itämeren uusi kaapeli tulee olemaan yksi keskeinen solmukohta viestintälaitoksen rikollisjengin salakuuntelulle joten kaapelin idea ikäänkuin vesittyy.

juhanias16/16

Ehdottomasti puolustusvoimille jos jollekin valvonta. Poliisien valtuuksia on jo riittävästi lisätty uusien pakkokeinolakien ansiosta. Poliisivaltio ei ole enää kaukana. Kaikkien tulisi myös tietää, että poliisilla on ns. harkintavalta, jonka piirissä saa lisäksi tehdä oman mielensä mukaan ja yleensä vaikka virhe tapahtuu, ei siitä sen kummemmin kärsi kuin henkilö jonka kohdalla virhe on tehty.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki