AfterDawn logo

Väite: Facebook huijaa mainostajia valetykkäyksillä

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
1 kommentti

Australialainen televisiokasvo Derek Muller väittää Youtube-videollaan, että Facebookilta ostetuilla mainoksilla saadut tykkäykset eivät pääosin ole "oikeita". Suoraan yhtiöltä ostettujen mainosten tulos on videon mukaan samankaltainen kuin palvelun sääntöjen vastaisesti ulkomaisilta klikkifarmeilta ostetuilla tykkäyksillä.

Muller teki kokeilun, jossa osti mainosaikaa Veritasium-sivulleen Facebookilta suoraan. Facebook-sivulla oli noin 2000 tykkääjää ennen kampanjaa, kun taas Veritasiumin Youtube-kanavaa seurasi 20-kertainen määrä ihmisiä, mikä kieli siitä, että jossain oli tuhansia potentiaalisia lisätykkääjiä.

Parin kuukauden mainostamisen jälkeen Facebook-tykkääjien määrä oli noussut karkeasti 70 tuhanteen. Kuitenkin, mitä enemmän tykkääjiä hän sai, sen huonommin päivitykset tavoittivat ihmisiä (tykkäyksiä ja jakoja tuli vähemmän).

Mullerin mukaan suurin osa tykkääjistä ei ollut oikeasti kiinnostunut sivusta. Hän tutki kertyneitä tykkääjiä ja huomasi monien olevan epäilyttäviä - käyttäjillä oli satoja tai tuhansia tykättyjä sivuja hyvin erilaisilta aloilta. Samat käyttäjät tykkäsivät myös keskenään kiihkeästi kilpailevista tuotemerkeistä. Mullerin mukaan hän oli mainoskampanjan jälkeen tilanteessa, jossa hänen olisi pitänyt maksaa jälleen lisää, jotta hänen postauksensa tavoittaisivat kohdeyleisön.


Vuoden 2012 tietojen mukaan Facebook on poistanut kymmeniä miljoonia valetilejä. Tämä ei Mullerin mukana kuitenkaan tunnu riittävän. Yhdessä testissään hän loi Virtual Cat -nimisen sivun, joka oli tyhjä ja täysin tarkoitukseton. Hän kirjoitti jopa sivun kuvaukseen, että "vain idiootti tykkäisi tästä sivusta". 25 dollarin mainostuksen jälkeen tykkäyksiä oli kuitenkin 262.

Virtual Catin koepostauksessa kerrottiin, että kyse oli testistä ja pyydettiin jättämään lyhyt kommentti. Facebookin tilastojen mukaan 8 ihmistä edes näki ilmoituksen, ja nolla tykkäsi tai vastasi.

Se, minkälaisia johtopäätöksiä näistä kokeiluista ja niiden tuloksista voi vetää, on jokaisen oman tulkinnan varassa. Facebook ei ole toistaiseksi kommentoinut väitteitä.

Aiheesta uutisoi muun muassa The Daily Dot.

1 KOMMENTTI

R4ndom11/1

Facebook joutasi jo jonnekkin erittäin syvälle...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki