AfterDawn logo

PC-valmistajat nousemassa yhdessä perinteistä Windowsia ja Microsoftia vastaan

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
19 kommenttia

Useat PC-valmistajat ovat Computerworldin mukaan nousemassa barrikadeille alkuvuonna järjestettävän CES:in aikaan. "Tämä tulee todella ravisuttelemaan Microsoftia", arvioi Moor Insights & Strategyn analyytikko Patrick Moorhead.

Computerworldin mukaan alkuvuonna Las Vegasissa järjestettävässä CES:ssä (Consumer Electronics Show) nähdään useammalta valmistajalta tietokoneita, joihin on tavalla tai toisella lisätty mahdollisuus Android-sovellusten ajamiseen. Samalla koneissa pyörii myös Windows 8.1. Näitä uusia laitteita kutsutaan (ainakin toistaiseksi) PC Plus -koneiksi.

Idean taustalla on rajusti viime vuosina jatkunut PC-myynnin lasku, josta valmistajat ilmeisesti syyttävät Microsoftia ja sen tuoreinta käyttöjärjestelmää, joka vei alustaa selkeästi tablettilaitteiden suuntaan, mutta monen mielestä ei kovin onnistuneesti. Tablettimarkkinoiden odotetaan kasvavan räjähdysmäisesti, mutta tietokoneiden kokonaismyyntiin syntynyttä lovea sen ei arvioida pystyvän paikkaamaan ainakaan vielä seuraavan viiden vuoden aikana.


Toisena valmistajia kannustavana tekijänä Android-projektin taustalla on ollut jatkuva kritiikki Microsoftin oman sovelluskaupan rajallisesta koosta. Nyt kaavailtu liike moninkertaistaisi kosketusnäytölle räätälöityjen sovellusten määrän "Windows-laitteilla".

Sinänsä kyse ei ole mitenkään uudesta ideasta, sillä Android-sovelluksia on pystynyt käyttämään Windows-ympäristössä ennenkin erilaisten emulaattoreiden kautta, ja tämän kaltaisesta ratkaisusta on nytkin todennäköisesti kyse.

Mikäli projekti todella julkistetaan ja markkinoille alkaa vyöryä kahden käyttöjärjestelmän koneita, on mielenkiintoista nähdä niin Microsoftin kuin Googlenkin reaktio asiaan.

19 KOMMENTTIA

H4X0R-X1/19

Nyt join tolkku siihen otsikointiin. PC-valmistajat eivät todellakaan ole nousemassa perinteistä Windowssia vastaan, koska windows 8.1 ei vieläkään ole mikään perinteinen Windows.

trooper782/19

Samaa mieltä kuin edellä... W8.1ssä ei ole mitään perinteistä. PC-koneita jos myytäisiin WinXP:n/Seiskan kaltaisten windows käyttisten kera niin kauppa kävisi entiseen malliin = /

figo103/19

8.1:llä mennään ja hyvin tämä toimii! Ei moitittavaa ja nopeampikin tämä on kuin Win 7. Hetken totuttelua vain vaati... Työpöytähän tässäkin on samaan tapaan kuin vanhoissakin ja "metroa" aika vähän tulee käytettyä.

okuliini4/19

Originally posted by trooper78:

Samaa mieltä kuin edellä... W8.1ssä ei ole mitään perinteistä. PC-koneita jos myytäisiin WinXP:n/Seiskan kaltaisten windows käyttisten kera niin kauppa kävisi entiseen malliin = /

Olin pitkään samaa mieltä, mutta kylähän tämä W8.1 on ihan hieno käyttis. Sen hemmetin metron saa onneksi pois monella ilmaisella ohjelmalla (lue. en ole käyttänyt juuri ollenkaan). Pelit toimii ok. Win 7 verrattuna jopa nopeampi.

hannibal_pjv5/19

PC myynti on pohjissa, koska vanha Sändy on vähintäänkiin riittävän nopea... itseasiassa monet prossat ennen sändyä ovat riittävän nopeita.
Täpppärit ja puhelimet ovat ainut osa alue, jotka ovat oikeasti kehittyneet sitä tahtia, että aikaisemman vuoden laitteet alkavat näyttää jo vanhentuneilta.

trooper786/19

Eli hyvä käyttis... kiinnostaisi tietää pystyykö W8.1:ssä käyttämään esim Office 2003, Paint Shop Pro 9, 90-luvulla valmistuneit pelejä? Itse pääasiassa käytän/pelaan tuon aikakäyden tekeleitä ja olen kuullut, että ongelmia noitten kanssa olisi... jo Seiskassa osa ostetuista ohjelmistani ei suostuneet toimimaan =/

Mysticiza7/19

En kyllä ymmärrä, mitä ihmettä ihmiset Windows 8:ssa valittaa. Itse päivitin (kun 60€:llä sai heti julkaisun jälkeen) Win 7 koneen ja mitään huonompaa ei ollut. Asentui helposti, pientä nopeusparannusta voi huomata käynnistyksessä ja sovelluksissa. Lisäksi vielä Modern UI-liittymä mitä ei ole pakko käyttää.

Boss938/19

Eli siis PC-valmistajat yrittävät nostaa perinteisten PCiden myyntiä lisäämällä siihen toisen, tilaa vievän käyttöjärjestelmän, jolla voi ajaa puhelimiin tarkoitettuja ohjelmia, jotka ovat korkeintaankin huonosti käännetty PC:lle, jos ollenkaan?

Boss939/19

tuplat

H4X0R-X10/19

Originally posted by Mysticiza:

En kyllä ymmärrä, mitä ihmettä ihmiset Windows 8:ssa valittaa. Itse päivitin (kun 60€:llä sai heti julkaisun jälkeen) Win 7 koneen ja mitään huonompaa ei ollut. Asentui helposti, pientä nopeusparannusta voi huomata käynnistyksessä ja sovelluksissa. Lisäksi vielä Modern UI-liittymä mitä ei ole pakko käyttää.


"Jota ei ole pakko käyttää"

Miten niin ei ole pakko? Herää nopeasti kysymys, että oletko kokeillut edes koko kasia kun tuollaisia kirjoitat? Miten sitten käynnistät ohjelmat? Teetkö työpöydälle 100 pikakuvaketta ja/tai etsitkö kaikki resulssien hallinnasta? Entäpä Metro tuelliset ohjelmat, joita ei kaikkia edes pysty avaamaan ikkunoihin ja joita on pakko käyttää kokoruudun kosketusnäyttöliittymässä, siitä huolimatta että ne käynnistyvät seiskassa ikkunoihin aivan itsestään.

Sitten jatkuvaan vinkumiseen siitä, että kyllähän näitä ongelmia voidaan korjata ohjelmilla. Helppahan se on kotikoneellaan jauhaa, jossa voi järkkärioikeuksillaan asentaa mitä tahansa ja jonka käyttö rajoittuu facebookkiin/steamin avaamiseen. Mutta tilanne on varsin toinen, kun kyseisellä kosketusnäyttökäyttöjärjestelmällä pitäisi alkaa tekemään töitä ilman järkkärioikeuksia. Toisaalta myös, mikä ihmeen puollustus se on käyttöjärjestelmälle, että avoimesti myönnetään että sen voi korjata kolmannen osapuolen purkkavirityksillä? ;)

Ongelman ydin on kuitenkin siinä, että windows 8 ei ole tabletissakaan mikään sulava ja Windows phoneen verrattava järjestelmä. Voisi provosoivasti sanoa, että tekivät siitä sitten kömpelön pöytäkoneella, että saisivat sen toimimaan kömpelösti tabletilla... :D

Edit: Resulssienhallinnasta, ei valvonnasta.... ;)

chaedani11/19

Kyllähän siihen lannan tuoksuun tottuu kun tarpeeksi kauan sitä haistelee.

Microsoftin tyyli pakottaa käyttäjänsä heidän ideoihin ei ole uusi asia. Tosin ei niin härskiä kun mitä se on ollut, mutta kyllä tavallinen tietokoneenkäyttäjä ehdollistuu, koska huomattava osa tietokoneen käyttäjistä osaa korkeintaan avata koneensa, avata yhteyden internettiin ja kirjoittaa se sähköpostiviesti, jonka jälkeen sulkea koneen, puhumattakaan siittä, että osaisi asentaa ja käyttää Ubuntua tai muuta linuxia, jotka ovat sieltä helppokäyttöisemmästä päästä.

Pakko ei todellakaan ole käyttää sitä oletuskäyttöjärjestelmää, mutta vaihtoehdon käyttöönotto edellyttää sitä, että tiedät mitä teet.

Mielenkiinnolla seuraan SteamOS:n kehitystä. Suurin ongelma Linux-käyttöjärjestelmään pohjautuvien jakeluiden kanssa, on näiden vaikeakäyttöisyys tavallisen käyttäjän näkökulmasta sekä puutteellinen tuki PC-peleille. Alustavasti suunta näyttäisi olevan oikea, mutta tulevaisuus sen vasta kertoo miten tässä käy.

kane_k12/19

Olisi tarvetta uudelle läppärille mutta kaupasta en ole kantanut kotiin mitään ja syy on W8. Monella tutulla on uusi läppäri kasilla ja mitä olen heidän koneitaan käyttänyt niin asentaisin heti seiskan tai vaikka linuxin omaan koneeseen minkä vuoksi en halua maksaa kasin lisenssistä turhaan, saati sitten kosketusnäytöstä kun en käyttäisi sitä kuitenkaan. Kaikki tuntemani ihmiset jotka kehuvat kasia, eivät tee koneella muuta kuin katsovat uutisotsikot ja sään, mihin tuollainen käyttöliittymä varsin hyvin sopiikin.

Lisätään vielä näin jälkeenpäin että esim. koko näytölle pakotetut ohjelmat ei naurata ja kosketusnäytöissä tökkii se että roiskeita pyhkiessä saattaa ilmaantua naamikseen päivityksiä jonka mukaan kane_k tykkää mm. saksalaisesta kääpiöluukutuksesta. Noh, vitsit vitseinä mutta PC:n käyttäjänä olen tottunut itse valitsemaan mistä tykkään joten tämä applen matkiminen jossa joku toinen taho päättää mistä kuluttaja tykkää, ei miellytä.

Lumikki13/19

Minusta se että Microsoft halusi parantaa kosketusnäyttö asioita oli hieno. Mutta se että yrittää pakottaa kaikki käyttäjät samaan käyttöliittymään Windows 8:ssa oli todella typerää.

PC laitteiston huono myynti johtuu monista asioista. Yksi asia on Windows 8, toinen on tabletit ja kolmas asia on peliteollisuus. PC, Windows ja pelit ovat olleet kokonaisuus joka innostaa uuden PC:n ostamiseen, mutta nyt jokainen noista osa-alueista on vaikeuksista. Puhumattakaan että vihdoin tuli ne uuden sukupolven konsolit.

LukeWarm14/19

Eiköhän nykyisillä koneilla saa jo tehtyä kaiken tällä hetkellä tarpeellisen. Ei PC:t mitään leipää ole. Ne yksityishenkilöt, jotka eniten rahaa tietotekniikkaan käyttävät eivät osta pakettikoneita. Komponenttien myyntiä ei olla taidettu mukaan PC-laitemyynteihin.
Tabletit taistelevat läppäreiden kanssa samoista markkinoista. Ei kukaan järkevä ihminen tarvitse molempia älypuhelimen lisäksi.

Microsoftista tehty syntipukki, kun ei ymmärretä realitetteeja.

perhana15/19

No... eiköhän se "modern UI" tyylinen ratkaisu löydy linux-distroistakin ubuntun johdolla 5 vuoden kuluttua... aivan kuten muutkin windowsin parjatut ominaisuudet ovat kopioituneet linux-puolelle muutaman vuoden viiveellä.

H4X0R-X16/19

Originally posted by perhana:

No... eiköhän se "modern UI" tyylinen ratkaisu löydy linux-distroistakin ubuntun johdolla 5 vuoden kuluttua... aivan kuten muutkin windowsin parjatut ominaisuudet ovat kopioituneet linux-puolelle muutaman vuoden viiveellä.


Ensinnäkin, Linuxissa on jo vuodesta nakki ja makkara asti voinut valita haluamansa työpöydän tai työpöydät. Tuossakin on yksi ubuntu käytössä, josta löytyy sekä unity että kde ja jokainen käyttäjä voi valita kirjatuessaan työpöydän jota haluaa käyttää. Eikä tilaa mene tupla työpöydästä huolimatta murto-osaa siitä mitä windows tarvitsee yhteen.

Toisenakin unityssä on jo tällä päivämäärälläkin jo olemassa erillinen tabletkäyttöliittymä. Samaan tapaan myös kde:ssä on olemassa erillinen oletus-profiili pienille resoluutiolle ja kosketusnäytöille, erillistä työpöytätilaa ei tarvita, koska koko kde on melkeimpä "muovailuvahaa", josta voi muovata mieleisensä. Näistä vaan ei tarvitse kenenkään itkeä, koska niitä ei väkisin yritetä tuputtaa pöytäkoneille.

Kolmantenakin, myös Windows seiskassa teemat, ohjauspaneelin, käynnistä-valikon ja muut vastaavat on voinut vaihtaa takaisin perinteisen mallisiksi, eli tässä tapauksessa kaikki jaottelut ja vastaavat on voinut palauttaa XP/95/98-mallin mukaiseksi. Taas windows 8:ksassa ei saa palautettua toimintaa edes windows 7 malliseksi.

Neljäntenä olisi kiva saada oikein oikea ja käytännön listaus niistä "windowssin parjatuista ominaisuuksista" jotka on kopiotu linuxiin. Tuntuu vain vähän siltä, että tuo väite kuivaa nopeasti kokoon, kun asiaan ihan oikeasti tutkii, eikä heittele mutua, sen kummemmin perustelematta.

perhana17/19

Originally posted by H4X0R-X:

Ensinnäkin, Linuxissa on jo vuodesta nakki ja makkara asti voinut valita haluamansa työpöydän tai työpöydät. Tuossakin on yksi ubuntu käytössä, josta löytyy sekä unity että kde ja jokainen käyttäjä voi valita kirjatuessaan työpöydän jota haluaa käyttää. Eikä tilaa mene tupla työpöydästä huolimatta murto-osaa siitä mitä windows tarvitsee yhteen.

Toisenakin unityssä on jo tällä päivämäärälläkin jo olemassa erillinen tabletkäyttöliittymä. Samaan tapaan myös kde:ssä on olemassa erillinen oletus-profiili pienille resoluutiolle ja kosketusnäytöille, erillistä työpöytätilaa ei tarvita, koska koko kde on melkeimpä "muovailuvahaa", josta voi muovata mieleisensä. Näistä vaan ei tarvitse kenenkään itkeä, koska niitä ei väkisin yritetä tuputtaa pöytäkoneille.

Kolmantenakin, myös Windows seiskassa teemat, ohjauspaneelin, käynnistä-valikon ja muut vastaavat on voinut vaihtaa takaisin perinteisen mallisiksi, eli tässä tapauksessa kaikki jaottelut ja vastaavat on voinut palauttaa XP/95/98-mallin mukaiseksi. Taas windows 8:ksassa ei saa palautettua toimintaa edes windows 7 malliseksi.

Neljäntenä olisi kiva saada oikein oikea ja käytännön listaus niistä "windowssin parjatuista ominaisuuksista" jotka on kopiotu linuxiin. Tuntuu vain vähän siltä, että tuo väite kuivaa nopeasti kokoon, kun asiaan ihan oikeasti tutkii, eikä heittele mutua, sen kummemmin perustelematta.

Ensinnäkin:
(aiemmasta viestistäsi)

Quote:

Sitten jatkuvaan vinkumiseen siitä, että kyllähän näitä ongelmia voidaan korjata ohjelmilla. Helppahan se on kotikoneellaan jauhaa, jossa voi järkkärioikeuksillaan asentaa mitä tahansa ja jonka käyttö rajoittuu facebookkiin/steamin avaamiseen. Mutta tilanne on varsin toinen, kun kyseisellä kosketusnäyttökäyttöjärjestelmällä pitäisi alkaa tekemään töitä ilman järkkärioikeuksia. Toisaalta myös, mikä ihmeen puollustus se on käyttöjärjestelmälle, että avoimesti myönnetään että sen voi korjata kolmannen osapuolen purkkavirityksillä? ;)


Eli tarkoitatko nyt sanoa että kun Linuxissa pystyy "kolmannen osapuolen purkkavirityksillä" asentamaan jonkin muun työpöydän kuin sen oletuksena asennettavan, se on jotenkin eri asia kuin se että Windows 8:iin voi asentaa kolmannen osapuolen sovelluksen joka tuo käyttöön Windows 7:sta tutun käynnistä-valikon?
Ja entä sitten tuohon töitä tekemiseen, meinaatko että yrityskäytössä olevaa linux-distroa voi ihan vapaasti ilman järjestelmänvalvojan oikeuksia muokata ihan niinkuin haluaa?

Tuohon esimerkiksi unityn erilliseen tablet-käyttöliittymään, se osaltaan todistaa tuota ehkä tuon "parjatun" osalta väritettyä väitettäni siitä että mitä windows edellä, sitä linux muutaman vuoden viiveellä perästä, nimittäin jo windows xp:n aikana oli saatavilla erillinen versio tablet-käyttöä varten, silloin kun linux puolelle oltiin tuomassa windows 98 tyylistä käyttökokemusta.

Itse en ole linuxiin ikinä suuremmin innostunut, mutta kokemusta niistä on jo pidemmältä ajalta, siitä lähtien kun debianin asennus hoidettiin vielä monimutkaisella komentokehoite pohjaisella prosessilla, ilmeisesti samaan tyyliin kuin windowsin esiversiot vuosien takaa, nykyisinhän linux-puolellakin on jo jonkin aikaa (yllätys yllätys) käytetty graafista asennusympäristöä joka hoitaa kiintolevyn osioiden luomisenkin peruspertille ymmärrettävällä tavalla... eli kyllä se linux vaan sitä windowsia siellä pienellä viiveellä seuraa, ja kukaan tuskin pystyy varmasti sanomaan mitä sieltä 5 vuoden kuluttua löytyy ;-)

qwerty8318/19

Minusta Windows 8 ja erityisesti 8.1 on tämän hetken ehdottomasti paras käyttöjärjestelmä. Niin pöytäkoneissa kuin tablet käytössäkin. Modern UI tuntui aluksi oudolta käyttää ja suurin typeryys MS:ltä oli kun käyttöön ei ollut kunnon tutoriaalia julkaisussa. 8.1:n onneksi korjasi tuota ongelmaa varsin kiitettävästi. Alkupuolella pidin Modernia myös aika turhana ja ohitin sen Classic Shellillä. Tosin hetken päästä huomasin, että Modern antaakin ihan kivasti tietoa vilkuiltavaksi käynnistyksessä sähköposteista, some:sta, uutisista jne. Sittemmin koko Classic Shell lähti koneesta turhana pois.

Kyllä se on tuo koneiden kehitys pääsääntöisenä syynä siihen, että PC-kauppa on jämähtänyt. Itse kasasin pöytäkoneeni Sandy Bridgellä, eikä vielä tunnu olevan yhtään mitään syytä päivittää konetta. Vanhemmatkin koneet toimii tänäpäivänä vielä ihan kelvollisesti jos ei nyt ihan HC-käyttäjä satu olemaan.

Mitä tulee Androidiin, niin on se kännykkään ja tablettiin kohtuullinen käyttis. Mutta mitään "järkevää" sillä ei kyllä tehokkaasti aikaiseksi saa. Leluja ne loppuviimein on.

H4X0R-X19/19

Originally posted by perhana:


Eli tarkoitatko nyt sanoa että kun Linuxissa pystyy "kolmannen osapuolen purkkavirityksillä" asentamaan jonkin muun työpöydän kuin sen oletuksena asennettavan, se on jotenkin eri asia kuin se että Windows 8:iin voi asentaa kolmannen osapuolen sovelluksen joka tuo käyttöön Windows 7:sta tutun käynnistä-valikon?
Ja entä sitten tuohon töitä tekemiseen, meinaatko että yrityskäytössä olevaa linux-distroa voi ihan vapaasti ilman järjestelmänvalvojan oikeuksia muokata ihan niinkuin haluaa?

Tuohon esimerkiksi unityn erilliseen tablet-käyttöliittymään, se osaltaan todistaa tuota ehkä tuon "parjatun" osalta väritettyä väitettäni siitä että mitä windows edellä, sitä linux muutaman vuoden viiveellä perästä, nimittäin jo windows xp:n aikana oli saatavilla erillinen versio tablet-käyttöä varten, silloin kun linux puolelle oltiin tuomassa windows 98 tyylistä käyttökokemusta.

Itse en ole linuxiin ikinä suuremmin innostunut, mutta kokemusta niistä on jo pidemmältä ajalta, siitä lähtien kun debianin asennus hoidettiin vielä monimutkaisella komentokehoite pohjaisella prosessilla, ilmeisesti samaan tyyliin kuin windowsin esiversiot vuosien takaa, nykyisinhän linux-puolellakin on jo jonkin aikaa (yllätys yllätys) käytetty graafista asennusympäristöä joka hoitaa kiintolevyn osioiden luomisenkin peruspertille ymmärrettävällä tavalla... eli kyllä se linux vaan sitä windowsia siellä pienellä viiveellä seuraa, ja kukaan tuskin pystyy varmasti sanomaan mitä sieltä 5 vuoden kuluttua löytyy ;-)


Ensinnäkin haluan alkuun nimittää sinut vuoden lainauksen lyhentäjäksi, olet moisen arvonimen ehdottomasti "ansainnut". :P

Kuitenkin, kummallista sinänsä että wanha linuxkäyttäjä tuollaista kommentoi tuollaista. On nimittäin ihan "pikkuisen" eri asia, että kyseiseen avoimeen järjestelmään on saavavilla useampia työpöytäympäristöjä, kuin että suljetun työpöytäympäristön päälle kehitellään jotakin sovelluspurkkaa. Samaan tapaan ei ole kysymys kolmannesta osapuolesta, koska kde ja unity ovat työpöytätiloja eivätkä mitään sovelluksia. Se että työpöytään verrataan kolmannen osapuolen sovelluksiin, olisi vähän sama kuin sanoa että Skoda on kolmannen osapuolen tuning-puskureita kiinnittelevä viritteliä, eikä mikään automerkki, kun siinä on volkkarin moottori.

Mitä tulee yrityskäytössä pyörivään linuxiin, niin olet siinä oikeassa, että järkkärioikeuksitta ei niitäkään mahdottomasti muovailla. Mutta ensinnäkin niissä ei pakoteta ihmisiä käytttämään kosketusnäyttöliittymää tai pakollista kokonäytöllä ajoa ynnä muita vastaavia ja toisenakin esim. kde-työpöytä on täysin muokattavissa haluttavakseen myös ilman järkkärioikeuksia.

Ja tästä päästääkin siihen taas ydinkysymykseen Windows 8:san kanssa. Eli miksi näin? Miksi pakotetaan käyttämään metroa ja kokonäytön sovelluksia työpöydällä? Kaikki mitä tarvittaisiin, olisi yksi asetusvalikko, pari checkboxia ja vähän copypastaa seiskan lähdekoodista ja kaikki olisi palautettavissa aina 95 tyyliin asti. On täysin ymmärretävää, että kehitetään tablet/mobiilijärjestelmää, mutta se vielä tabletillakin tönkön oloinen järjestelmä tungetaan väkisin työpöytäkoneisiinkin? Eikä kannata tulkita väärin, olen ehdottamasti silti sitä mieltä että Windows phone 8 on nykyisellään paras käyttöjärjestelma puhelimeen. Saa nähdä pakottavatko microsoftilla seuraavassa versiossa käyttämään WP:ssä työpöytäsovelluksia ja itkenkö täällä seuraavaksi siitä. :D No ainakin tämä käyttökokemusten yhdenmukaistaminen on aiheuttanut keskustelua.... Profit?

Taas ikkunointi järjestelmän puoli on enemmänkin riippuvainen näkökulmasta, kuka on kopionut keneltä, miten ja mistä? Onko kde 4:n palkkityyli kopsattu win xp:stä, vain onko Win Vistan/7 neliönmalliset aktiivisovelluskuvakkeet tai 8.0 kulman käynnistä-nappi kopsattu kde 1-3 työpöydistä? Katsoppas kuvaa kde 3:sta, oliko puoli vuotta myöhemmin julkaistu win Vista vuotanut, kopiotu vain vain sattumalta saman näköinen? Mutua piisaa ja se on juurikin se pointti. Ja tästä vasta päästäisiin siihen mobiilipuoleen, millä perusteella linuxpuolelta muka tulee jotain vasta 5 vuoden päästä, kun meillä on jo 5 vuotta ollut linuxiin perustuva android ja 3 vuotta Meego/SailFish/Tizen? ;)

Ps: Menee kyllä nyt raskaasti TL;DR luokkaan, se siitä saa kun antaa nörtille aiheeksi windows vs. linux ja mekaanisen näppäimistön. :D

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT