AfterDawn logo

Ensimmäinen heliumtäytteinen kiintolevy esiteltiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Western Digitalin omistama HGST on esitellyt maailman ensimmäisen heliumtäytteisen kiintolevyn. Heliumin tiheys on erittäin matala ja sen ansiosta HGST on pystynyt rakentamaan kiintolevyynsä seitsemän levyn pakan. Tallennuskapasiteetti nousee tämän myötä ilmatäytteisten neljästä teratavusta kuuteen teratavuun.

Kapasiteetin kasvun lisäksi heliumtäytteisten kiintolevyjen etuihin kuuluu vähävirtaisuus sekä pienempi lämmöntuotto, joten se sopii erityisesti isoihin palvelinkeskuksiin kuin nenä päähän. HGST:n kiintolevyn watti-teratavu-suhde on 49 prosenttia pienempi kuin perinteisissä kiintolevyissä. Lepotilassa levy kuluttaa 23 prosenttia vähemmän tehoa kilpaileviin malleihin nähden.

Western Digitalin lehdistötiedotteessa kerrotaan, että muiden muassa IT-jätti HP, videopalvelu Netflix ja hiukkasfysiikan tutkimuslaitos CERN ovat testanneet helium-kiintolevyjä ja ovat tyytyväisiä näkemäänsä.

5 KOMMENTTIA

demo521/5

Savulla noi on aikaisemmin toiminut, mutta ovat varmaan kevyempiä nyt

Lakupiip2/5

Ja hinta tulee oleen tyyliin 500€ per levy?

hannibal_pjv3/5

Kuvitelkaas kuin paljon näistä tulee savuu, kun tuo kaasu jossain vaiheessa kuitenkin vuotaa ulos... mutta eihän näitä kotikäyttöön alkuun tulekkaan, vaan palvelimiin, jossa levyt vaihdetaan kuitenkin uusiin säännöllisin välein, oli rikkeitä tai ei...
Jos julkaisisivat tästä sellaisen version, joka kävisi viileämpänä, kun kaasut on sisällä ja normaalilämpöisinä kun ne sitten joskus vuotaa ulos, niin tämähän olisi viksu keksintö...

Wimoweh4/5

En olisi yhtään huolissaan heliumin pääsemisestä vapaaksi. Esim . heliumilmapalloista vappuna jo pääsee niin turkasesti vapaaks, ettei voi edes verrata. Ja mikäs heliumissa pelottaa? Se hälvenee super nopeasti noin pieninä määrinä. Myöskään ei ole vaarallinen, jos sattuu pieniä määriä hengittämään. Vähän vertailukohtaa: tavanomaiseen magneettikuvauslaitteeseen tarvitaan 1700 litraa NESTEMÄISTÄ heliumia, joka vaihtuu koko ajan uuteen määrään, eli sitä täytyy olla varastossa suuri määrä. Se on myöskin nestemäisessä muodossa, joten jos se vaikka vahingossa pääsisi vuotamaan, se lämpenisi nopeasti ja laajenisi todella suureksi määräksi kaasumuodossa olevaan heliumiin. En muista tarkkaa arvoa tuosta, mutta varmasti tajuaa asioiden suuruuseron. Ja oletteko nähneet koskaan kovalevyn sisälle? Siellä ei ihan hirveästi sitä tilaa ole levyjen välillä.

hannibal_pjv5/5

Ei se ulospäässyt helium ole huolena vaan se, kun levy leikkaa kiinni sen jälkeen kun helium on vuotanut ulos... No onhan se hyvä tapa vanhentaa tuotetta. Takuu 2-3 vuotta ja helium hiipii ulos 4-5 vuoden aikana ja sen jälkee lukupäät sirkkelöivät levypinnat päreiksi...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki