AfterDawn logo

Tutkijat kehittivät miljoona vuotta kestävän tallennusratkaisun

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

Tiedon säilöminen seuraaville sukupolville on ollut ihmiskunnan yksi suurimmista haasteista aina kirjoitetun kulttuurin alkamisesta lähtien. Tutkijat ovat löytäneet ratkaisun, jonka avulla tallennettu tieto voidaan säilöä jopa miljoonaksi vuodeksi.

Iso osa ihmiskunnan tuottamasta informaatiosta on nykyään jo digitaalisessa muodossa ja se on tallennettu kiintolevyille. Kiintolevyjen tallennuskapasiteetti on kasvanut vuosien saatossa nopeasti, mutta siitä huolimatta ne eivät ole kovin pitkäaikainen ratkaisu ihmiskunnan tuottaman tiedon säilömiseen. Ne ovat alttiita rikkoontumisille ja tietoa voidaan menettää olosuhteissa tapahtuneiden muutosten takia.

Alankomaalaisen Twenten yliopiston tutkija Jeroen de Vries'n ja hänen kollegat ovat kehittäneet median, jolle tallennettu data säilyy ainakin miljoonan vuoden ajan. Median eliniän mittaaminen reaaliaikaisesti ei ole kovin käytännöllistä, minkä takia saatu tulos perustuu kiihdytettyyn mittausmenetelmään.


Tutkijoiden luomassa mediassa data on tallennettu 100 nanometrin viivanleveydellä QR-koodeina. Materiaaleina käytettiin volframia ja piinitridiä, joilla on hyvin alhainen lämpölaajenemiskerroin. Informaatio säilyi helposti tunnin ajan noin 172 celsius-asteessa, mikä Arrhenniuksen lain perusteella riittää datan säilömiseen miljoonaksi vuodeksi.

Hitachi kertoi vuosi sitten kehittäneensä lasiin perustuvan tallennusratkaisun, jossa informaatio säilyy satoja miljoonia vuosia. Tuote saattaa tulla markkinoille jo vuonna 2015. Kiihdytetyssä ikääntymistestissä informaatio säilyi 2000 celsiusasteessa kahden tunnin ajan.

6 KOMMENTTIA

H4X0R-X1/6

Tavallaan on hyödyllistä, että tietoa voidaan säilöä entistä pidemmäksi aikaa, mutta taas herää se kysymys että on tuo sittenkään niin hyödyllistä.

Otetaan vaikkapa Verbatimin dvd-levyt, joille niillekkin taataan saman tyyppisellä prosessilla 100 vuoden säilytysaika. Ja mitäkö tulee tuon 100 vuoden aikana tapahtumaan? IT-laitteet tulevat uudistumaan vähintään 10-kertaa ja voi hyvin olettaa, että tiedot joudutaan jokta tapauksessa ottamaan pois dvd-levyiltä, esimerkiksi tuen loppumisen vuoksi ja tallentamaan johonkin uuteen mediaan, jo paljon ennen kuin 100 vuoden ikä tulee täyteen.

Michelola2/6

Originally posted by H4X0R-X:

Tavallaan on hyödyllistä, että tietoa voidaan säilöä entistä pidemmäksi aikaa, mutta taas herää se kysymys että on tuo sittenkään niin hyödyllistä.

Otetaan vaikkapa Verbatimin dvd-levyt, joille niillekkin taataan saman tyyppisellä prosessilla 100 vuoden säilytysaika. Ja mitäkö tulee tuon 100 vuoden aikana tapahtumaan? IT-laitteet tulevat uudistumaan vähintään 10-kertaa ja voi hyvin olettaa, että tiedot joudutaan jokta tapauksessa ottamaan pois dvd-levyiltä, esimerkiksi tuen loppumisen vuoksi ja tallentamaan johonkin uuteen mediaan, jo paljon ennen kuin 100 vuoden ikä tulee täyteen.

olis jälkipolvilla varmaan mukavaa löytää 500 vuoden päästä joku mun valokuva-varmuuskopio DVD, mutta jos se ei ole enää käyttökelpoinen niin kyllä niitä vituttais

kyllä mä ainakin haluan varmuuskopiomedian johon ei tarvitse enää ikinä koskea paitsi hätätapauksessa

upap3/6

Quote:

Informaatio säilyi helposti tunnin ajan noin 172 celsius-asteessa

jotenkin kuulostaa heikolta "miljoonan vuoden testi" :) Tietty varmaan perustuu johonkin millä
on (teoriassa) todettu.... jotenkin vaan yllätti tuo :)

LukeWarm4/6

Pilveen vaan kaikki data turvaan. Luulisi nyt aineettomassa muodossa tietojen säilyvän ikuisesti. /s

Lakupiip5/6

Originally posted by LukeWarm:

Pilveen vaan kaikki data turvaan. Luulisi nyt aineettomassa muodossa tietojen säilyvän ikuisesti. /s

Kyllä siellä pilvipalvelimellakin se data on kiintolevyllä ja onhan se mahdollista että pilvi yhtiö menee konkurssiin tai tapahtuu muuten vaan jotain tietojen katoamista jossa yhtiö ei ole velvollinen korvaamaan.

H4X0R-X6/6

Originally posted by LukeWarm:

Pilveen vaan kaikki data turvaan. Luulisi nyt aineettomassa muodossa tietojen säilyvän ikuisesti. /s


Hyvää läppää.... :D

Tosin olet tavallaan oikeassa. Viitaten ensimmäiseen kommenttiini, palvelin saleissahan tekniikka korvataan tasaisin välein, sekä varmistetaan useille levyille. Joten datan säilyvyyden pitäisi olla kunnossa, jos pilven muista haittapuolista ei ole ongelmaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT