AfterDawn logo

Yli sataan suomalaiseen verkkopalveluun murtauduttu – tuhansia salasanoja päässyt vääriin käsiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

Cert-fin mukaan useisiin suomalaisiin ja ulkomaalaisiin verkkopalveluihin on murtauduttu viime vuoden alusta lähtien. Murtautumiset ovat jatkuneet näihin päiviin asti. Tänään STT-Lehtikuva kertoi sen palveluun kohdistuneesta tietomurrosta.

Viraston mukaan poliisi tutkii tietomurtosarjaa, joka koskee satoja suomalaisia verkkopalveluita lähes sataa suomalaista verkkopalvelua. Tietomurrot on toteutettu hyödyntämällä palveluissa olevia SQL- ja XSS-haavoittuvuuksia. Murtojen seurauksena useiden satojen tuhansien käyttäjien käyttäjätunnuksia, sähköpostiosoitteita, salasanoja sekä salasanatiivisteitä on päässyt vääriin käsiin. Cert-fin mukaan joukossa saattaa olla myös henkilötunnuksia ja luottokorttitietoja. Tämän hetken käsitys on, ettei tietoja ole julkaistu missään.

Viestintävirasto on yhteydessä murtojen kohteiksi joutuneiden palveluiden ylläpitäjiin. Palveluntarjoajat tiedottavat murrosta käyttäjiään. Murtojen kohteena olleet palvelut ovat olleet pääasiassa keskustelupalstoja ja hosting-palveluntarjoajia.


Suomea "ravisutti" vuoden 2011 lopulla usean tietovuodon sarja, joissa paljastettiin muun muassa useiden ihmisten henkilötunnuksia. AfterDawn seurasi tilannetta ja julkaisi tarkistuspalveluita, joista pystyi selvittämään oliko omia tietoja vuodettu. Tietoturvasta ja vuodoista löytyy lisätietoa täältä.

Palveluiden käyttäjät eivät voi tietomurroille välttämättä mitään, mutta omasta tietoturvasta kannattaa pitää ainakin sen verran huolta, että käyttää verkkopalveluissa vain vahvoja salasanoja. Eri palveluissa kannattaa käyttää eri salasanoja. Vahvan salasanan laatimiseen liittyvän oppaan löydät täältä.

PÄIVITYS klo 16.30: Cert-fi on muuttanut tiedotetta ja puhuu nyt lähes sadasta palvelusta.

6 KOMMENTTIA

johku121/6

Ja taas mennään! Noh, mulla on joka sivustolla eri salasana, eikä tavallisen ihmisen tarvitse huolestua käytännössä muusta kuin työsalaisuuksien, henkilötietojen ja pankkitunnusten vääriin käsiin joutumisesta, aika harvalla nyt on niin arkaluontoisia asioita kuitenkaan..

R4ndom12/6

Se että saa murtauduttua tietokantaan ei vielä tarkoita sitä että hakkeri saisi salasanat, hakkeri saa vain salasanojen tiivisteitä, ja jos verkkosivun ohjelmoija on hiukankin älykäs, hän on lisännys salasanoihin vielä "suolan", jonka jälkeen tiivisteistä on käytännössä mahdotonta/todella hidasta saada todellinen salasana.

sammal3/6

Luottokorttia ei useimmiten kotimaassa tarvitse ja hetua nyt kukaan täysipäinen antaa minnekään epämääräisille foorumeille tai edes verkkokauppiaille.

Jarzka_4/6

Eihän salasanoja tarvitse enää muistaa kun käyttää salasananhallintaohjelmaa, esim. avoimen koodin KeePassia, ja laittaa salasanatiedoston vaikkapa Dropboxiin, jolloin se on aina saatavilla.

eurotest5/6

Vai on dropboxi turvallinen..

Raqoo6/6

Missäköhän SkyDriven, Dropboxin ja Google Driven kuvitellaan olevan?

Omalla koneella vai, ehei ne on juuri niitä laitteita joista tietosi on jo viety!

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki