AfterDawn logo

FBI ja NSA haluaisivat salakuunnella salattua verkkoliikennettä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
19 kommenttia

Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat yrittäneet taivutella isoja IT-yrityksiä luovuttamaan heidän käyttämät pääsalausavaimet. NSA ja FBI haluaisivat avaimet tietoonsa käytännössä siksi, että he pystyisivät salakuuntelemaan suojattua verkkoliikennettä. Käyttäjä havaitsee yhteyden verkkosivulle olevan suojattu osoiterivillä olevasta HTTPS-lyhenteestä.

Asiasta uutisoi Cnet omaan nimettömään lähteeseen perustuen.

Isot yritykset ovat kieltäytyneet luovuttamasta salausavaimia FBI:lle tai NSA:lle, koska silloin mentäisiin paljon pidemmälle kuin mitä laki vaatii. Vaikka suurilla IT-yhtiöllä onkin kanttia laittaa viranomaisille hanttiin, ei sitä välttämättä löydy pienemmiltä yhtiöltä. Microsoft, Google, Facebook, Apple ja muut yhtiöt eivät halunneet kommentoida Cnetille onko viranomaisilta tullut avainluovutuspyyntöjä. Kolme ensimmäistä kuitenkin totesivat, että he eivät ole koskaan luovuttanut avaimia ulkopuolisille.

19 KOMMENTTIA

G0lden_Kebab1/19

Joo-o, mitähän tuohonkin nyt sanoisi. Toisin sanoen NSA ja FBI haluaisivat kontrolloida ja valvoa kaikkea.

Rahmakapala (vahvistamaton)2/19

Kun viranomainen jotain pyytää, eikä tässä onnistu, se pyytää seuraavan kerran lain voimalla.

Itse en enää näiden paljastusten vuoksi Amazonin, Googlen, tai edes saksalaisten tai brittiläisten palveluihin paljoa luottaisi.

Se on menetetty, mitä joskus koettiin olevan mahdollisuus avoimuuteen.

LigHtX3/19

Voi sitä parkaa NSA:lla joka meikäläisen nettiliikennettä joutuu seuraamaan =)

pähkinä4/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Rahmakapala:Itse en enää näiden paljastusten vuoksi Amazonin, Googlen, tai edes saksalaisten tai brittiläisten palveluihin paljoa luottaisi.


Tuolle linjalle kun lähdetään, niin voi kysyä että mihin oikeasti voit luottaa? Jenkit on ainoat jotka on jääneet kiinni, mutta rehellisestikö uskot, ettei muissa maissa harrastettaisi samaa? Kyllä se kuule kannattaa pysyä kaukana internetistä, puhelimesta, pankista, kaupasta tai ylipäätänsä mistään elämästä, jos haluat yksityisyytesi säilyttää. Uskonnotkin kannattaa unohtaa, sillä viime kädessä Jumala näyttää keskaria sinun yksityisyydellesi.

Lumikki5/19

Lainaus:

Kyllä se kuule kannattaa pysyä kaukana internetistä, puhelimesta, pankista, kaupasta tai ylipäätänsä mistään elämästä, jos haluat yksityisyytesi säilyttää.


Miksi?

Kyllä itse elän ihan hyvin internet mukaan lukien ja yksityisyyteni säilyy aika hyvin. Ei siinä tarvita muuta kuin hieman huolellisemmin valita mihin kaikkeen ryhtyy, ostaa, käyttää tai laittaa asiansa. Jos haluaa olla trendikäs ja välinpitämätön omiin asioihin niin siitä vaan, jokaisen oma valinta.

Mutta ei ihmisten elämä kaadu jonkun toisen ihmisen käsityksiin siitä miten ihmisten elämä pitäisi elää.

Mutta varsinaiseen asiaan. Ei tuo nyt ketään yllätä että valtiot haluaa kontroilloida kaikkea ja yritykset ahnehtii rahaa, mutta tietysti se puhuu karua kieltä että mihinkään ei voi enää luottaa kunnolla, pitää osata valita tarkemmin ne jotka ovat luottamuksen arvoisia.

pähkinä6/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Kyllä se kuule kannattaa pysyä kaukana internetistä, puhelimesta, pankista, kaupasta tai ylipäätänsä mistään elämästä, jos haluat yksityisyytesi säilyttää.


Miksi?

Kyllä itse elän ihan hyvin internet mukaan lukien ja yksityisyyteni säilyy aika hyvin. Ei siinä tarvita muuta kuin hieman huolellisemmin valita mihin kaikkeen ryhtyy, ostaa, käyttää tai laittaa asiansa. Jos haluaa olla trendikäs ja välinpitämätön omiin asioihin niin siitä vaan, jokaisen oma valinta.


Niin siis pankki tietää kaikki raha-asiasi, ellet käteistä nosta, mutta senkin ne näkee. Bonus-kortteja et varmasti käytä. Nettikauppias tietää mitä ostit ja mihin toimitetaan. Operaattori tietää kenelle soitit ja mihin aikaan. Ja herranen aika, joku kaverisikin / tuttusikin (jos sellaisia löytyy) saattaa tietää asioitasi ja jopa vuotaa niitä eteenpäin. Missä menee se raja, että kuinka monen pitää asiat tietää, ennen kuin yksityisyyttäsi on loukattu? Vasta sitten, kun koko olemassaolostasi ei kukaan tässä maailmassa tiedä, voidaan puhua oikeasta yksityisyydestä.

foshizzledf (vahvistamaton)7/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pähkinä:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Kyllä se kuule kannattaa pysyä kaukana internetistä, puhelimesta, pankista, kaupasta tai ylipäätänsä mistään elämästä, jos haluat yksityisyytesi säilyttää.


Miksi?

Kyllä itse elän ihan hyvin internet mukaan lukien ja yksityisyyteni säilyy aika hyvin. Ei siinä tarvita muuta kuin hieman huolellisemmin valita mihin kaikkeen ryhtyy, ostaa, käyttää tai laittaa asiansa. Jos haluaa olla trendikäs ja välinpitämätön omiin asioihin niin siitä vaan, jokaisen oma valinta.


Niin siis pankki tietää kaikki raha-asiasi, ellet käteistä nosta, mutta senkin ne näkee. Bonus-kortteja et varmasti käytä. Nettikauppias tietää mitä ostit ja mihin toimitetaan. Operaattori tietää kenelle soitit ja mihin aikaan. Ja herranen aika, joku kaverisikin / tuttusikin (jos sellaisia löytyy) saattaa tietää asioitasi ja jopa vuotaa niitä eteenpäin. Missä menee se raja, että kuinka monen pitää asiat tietää, ennen kuin yksityisyyttäsi on loukattu? Vasta sitten, kun koko olemassaolostasi ei kukaan tässä maailmassa tiedä, voidaan puhua oikeasta yksityisyydestä.

Itse näkisin rajan menevän siinä kuinka paljon joku tietää asioistani. On ihan luonnollista, että kun käyt kauppaa jonkun tahon kanssa, he tietävät sinun ostaneesi asiat x, y ja z. Ja totta kai, jos kerrot kaverillesi salaisuuden, hän voi paljastaa sen myös muille. Ehkä joku näkee sinun kävelevän kadulla kello 15:14.

Ongelma syntyy siinä vaiheessa, kun joku taho alkaa yhdistelemään näitä useasta eri lähteestä saamiaan tietoja, sillä tällöin tällä taholla on erittäin tarkka kokonaiskuva jokaisesta liikkeestäni kellon ympäri. Eikä ongelma varsinaisesti edes ole näiden tietojen keräys ja yhdistäminen, vaan se mihin niitä käytetään: niitä tullaan väärinkäyttämään, jos ei nyt niin tulevaisuudessa.

Hate0298/19

Uutisen mukaan FBI ja NSA haluavat avaimet sen takia, että pääsevät kuuntelemaan salattujakin yhteyksiä. Ei voida paljastaa mihin käyttötarkoitukseen näitä tietoja kerätään? Ihmisten turvallisuuden parantamiseksi?
Ehkä seuraavaksi valittelevat kun ihmisten kotien kaikkiin huoneisiin, autoihin yms. paikkoihin ei saa asentaa kameroita ja mikrofoneja. Ai niin, kännykästähän nuo löytyvät jo.

PJL789/19

En edes voi lukea otsikkoa pidemmälle, ilman että oksennus tulee. Nyt on korkea aika tehdä jotain yksityisyyden puolesta.PISTE!

Fiili10/19

"Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat yrittäneet taivutella isoja IT-yrityksiä luovuttamaan heidän käyttämät pääsalausavaimet. NSA ja FBI haluaisivat avaimet tietoonsa käytännössä siksi, että he pystyisivät salakuuntelemaan suojattua verkkoliikennettä".

Tarkoittanee että niillä on jo isojenkin yritysten pääsalausavaimet, joita Prism-järjestelmä käyttää. Jenkithän äänestivät juuri urkinnan jatkumisen vanhaan malliin, koska se auttaa etuaseman säilymisessä taloudessa, politiikassa, tieteessä ja teknologiassa. Se mitä Google, Facebook, Microsoft ym. saavat sanoa, on toinen asia, kuin miten asiat todellisuudessa ovat. Valtiollisten turvallisuustahojen kanssa tehtyjä sopimuksia jo laki kieltää paljastamasta, joten niistä ei voi mitään kertoa, vain valehdella ettei tietoja anneta kuin oikeuden luvalla. Ellei sitten joku Edward Snowden näiden firmojen sisältä halua siirtyä Venäjään tai Latinalaiseen Amerikkaan viettämään rajoitettuja päiviä.

Sove9211/19

Ovat varmasti halunneet jo vuositolkulla, ja painostus on varmasti jatkunut yhtä kauan.

Tästähän tietysti seuraa laiksi tullessaan vain se, että yksityisyydensuojasta oikeasti välittävät palvelut saavat taas enemmän suosiota ja suuret firmat kärsivät hallituksen kyttäyshaluista. Myöskin kaikki jenkkilän SSL-sertifikaattien myöntäjät voivat helposti joutua selaimien mustille listoille, koska niihin ei ole sen jälkeen luottamista.

Lumikki12/19

Lainaus:

Niin siis pankki tietää kaikki raha-asiasi, ellet käteistä nosta, mutta senkin ne näkee. Bonus-kortteja et varmasti käytä. Nettikauppias tietää mitä ostit ja mihin toimitetaan. Operaattori tietää kenelle soitit ja mihin aikaan. Ja herranen aika, joku kaverisikin / tuttusikin (jos sellaisia löytyy) saattaa tietää asioitasi ja jopa vuotaa niitä eteenpäin. Missä menee se raja, että kuinka monen pitää asiat tietää, ennen kuin yksityisyyttäsi on loukattu? Vasta sitten, kun koko olemassaolostasi ei kukaan tässä maailmassa tiedä, voidaan puhua oikeasta yksityisyydestä.


Missä on tuo raja?

Siinä mihin kukin haluaa sen itselleen laittaa.

Puhuimme muuten digitaalisista jäljistä, ei siitä että ihminen on olemassa. Jokainen päättää itse mitä tekee asialle tai on tekemättä. Itse ainakin vähennän joitain digitaalisia jälkiä. Eli asian suhteen voi olla huolellinen jos haluaa ja näin turvata suuremmaksi osaksi yksityisyytensä.

Turha sitä on sanoa että asialle ei voi mitään, kyllä voi, jos haluaa.

pentsu13/19

Mä ainakin henk-kohtaisesti istun lentokoneen penkkiin paljon rauhallisemmin mielin jossain keskieurooppalaisella kentällä, matkalla pohjois-Amerikkaan, kun tiedän että edes joku jossain yrittää saada kaikenmaailman kenkäpommimiehet kuriin.

Bonukorteista vähän sama juttu. Mulle on ihan saat...n sama jos joku S-ryhmässä tietää mitä syön tai ostan.

coocie9814/19

Halua varmasti on, mutta siinä vaiheessa kun Verisign ja kaverit luovuttavat yksityiset avaimensa, niin ollaan jo erittäin mauttomalla puolella tietoturvassa. Siinä muuten olisi hieno paljastus/vuoto.

Lumikki15/19

Lainaus:

yrittää saada kaikenmaailman kenkäpommimiehet kuriin.


Ehkä kannattaisi myös miettiä sitä että mikä yhteiskunnassa luo noita kenkäpommimiehiä. En puolustele asiaa, vaan että kaikella on syys ja seuraus, kuten monessa muussakin asiassa.

pentsu16/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Ehkä kannattaisi myös miettiä sitä että mikä yhteiskunnassa luo noita kenkäpommimiehiä.

Joo, aivan totta tuokin.

Basi1isk17/19

Siis ihmiset missä kulkee raja... ku yksityinen ihminen murtautuu jonkun sähköpostiin hän on rikollinen mutta ku valtio tekee sen se on aivan laillista. Mitä tekisit ku poliisiauto tulis postilaatikollesi ja rupeis avamaa su kirjeet ja paketit sitte ku ei löytyis mitä muuta ku vaikkapa rakkauskirjeitä ja aikuisten leluja. Niin todettais että eipä täs mitä jatketaa elämää. Tai toinen ratkaisu jos postopaketit tulis avattuina niin ei sekä varmaan tuntuis kivalta jos paketti sisältää yksityis asioita. Eli miten tämä eroa sähköpostin tarkkailusta ku sieltä löytyy kaikki kuitit ja tilausvahvistukset ostoksista teinisekoilu kirjeitä jne... millä oikeudella jollaki ois sellainen valta tarkkaila ja tutkia kaikki nämä tiedot ilman oikeuden lupaa?

Tätä on jatkunu aivan liika.

We are anonymous.
We are legion.
We are everyone.
We are everywhere.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect us.


Delta8318/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Mä ainakin henk-kohtaisesti istun lentokoneen penkkiin paljon rauhallisemmin mielin jossain keskieurooppalaisella kentällä, matkalla pohjois-Amerikkaan, kun tiedän että edes joku jossain yrittää saada kaikenmaailman kenkäpommimiehet kuriin.

Bonukorteista vähän sama juttu. Mulle on ihan saat...n sama jos joku S-ryhmässä tietää mitä syön tai ostan.

Ajattele asia näin päin:
- Syöt vähän epäterveellisesti (ostat eineksiä)
- Poltat tupakkaa
- Nautit alkoholia
- Harrastat seksisuhteita

Ainakin kolmeen ensimmäiseen päästään S-ryhmän ja Keskon korttien tiedoilla käsiksi, mikäli näistä kaupoista näitä tuotteita ostat (lisäksi JOS pankit velvoitetaan antamaan tiedot mitä ostat, pankkikortin käytöstä)

JOS näiden annettaisiin vaikuttaa esimerkiksi SINUN terveydenhuolto kustannuksiin, tai verotukseen omavastuuta lisäävänä asiana (hinta nousee), oletko edelleen tyytyväinen?

Todettaisiin jälkeenpäin:
- Olet ostanut tupakka-askin vuonna 2007, joudut tästä syystä korvaamaan koko syöpätutkimuksen ja leikkaukset ihan omasta kukkarostasi. (vaikka olisit askin ostanut rahapulassa olevalle kaverillesi)

Kiinnostaako se yksityisyys...?

pentsu19/19

Ovat varmaan nyt ihan sekaisin kun tänää ostin paketin tamponeita. Mitähän tästäkin seuraa...

Melkoista spekulointia. Lääkäri tietää nuo mainitsemasi asiat ilman korttejakin. Muutenkin lääkärissä käynnit täytyy nykyään maksaa itse, jos siis haluaa päästä lääkärille, ja vieläpä oikealle lääkärille.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Basi1isk:

Siis ihmiset missä kulkee raja... ku yksityinen ihminen murtautuu jonkun sähköpostiin hän on rikollinen mutta ku valtio tekee sen se on aivan laillista. Mitä tekisit ku poliisiauto tulis postilaatikollesi ja rupeis avamaa su kirjeet ja paketit

Kyllä, täysin laillista on, ja tätä tapahtuu paljonkin. Poliisi voi tarvittaessa tulla penkomaan vaikka kaappisi tai kuunnella puhelintasi. Myös tullilla on oikeus avata postilähetyksiä ja penkoa ihmisten kamat pienestäkin rikosepäilystä. Ihmisellä joka noudattaa yhteiskunnan sääntöjä, eli lakia, on harvemmin riski joutua tuollaisen pengonnan kohteeksi. Toki aiheettomiakin epäilyjä varmasti joskus on.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT