Ruotsalainen hallinto-oikeus: Jos omistat älypuhelimen, maksat TV-lupamaksun
Luulajan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ruotsalaisilta tablettien, älypuhelimien ja tietokoneiden omistajilta voidaan periä tv-lupamaksua. Ruotsissa lupamaksua hallinnoiva Radiotjänst alkoi periä maksua tänä vuonna myös tietokoneista kun Ruotsin televisio alkoi esittää lähetyksiä suorana verkossa.
Lupamaksun ulottaminen tietokoneisiin ja tabletteihin nostatti Ruotsissa valitusten ryöpyn mitä Luulajan hallinto-oikeus on ryhtynyt selvittämään. Valituksia on hylätty parikymmentä ja jäljellä on vielä noin 200 samanlaista valitusta. Hallinto-oikeuden mukaan tietokone ja tabletti ovat nykypäivänä tv-vastaanottimia siinä missä televisiokin, vaikka niitä ei ensisijaisesti käytettäisi televisiolähetysten katseluun.
Alkuvuonna kerrottiin, että Radiotjänst ottaa entiseen tapaan yhteyttä ihmisiin, jotka eivät maksa lupamaksua. Nyt vain selvitetään talouden laitevalikoima älypuhelimia myöden.
TV-lupamaksujärjestelmä säilyy Ruotsissa ainakin tämän vuosikymmenen, kertoi maan kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth ennen juhannusta. Maassa on kuitenkin selvitetty vaihtoehtoisia rahoitusmalleja, kuten veroluonteista maksua.
Ruotsin tv-luvan suuruus on 173 kruunua kuukaudessa (noin 19,55 euroa).
10 KOMMENTTIA
Taeco1/10
Tai miten olisi käyttäjätunnukset, joilla pääsee katsomaan striimiä. Tunnukset kaikille lupamaksua maksaville
beget2/10
No eihän sellaista voisi tehdä, sehän voisi olla järkevä ja toimiva ratkaisu. Parempi vain ottaa hakuammuntana kaikilta vähän rahaa ihan siltä varalta, jos he nyt joskus sattuvatkin ohimennnen katsomaan tv:tä.
Tavallaan Suomen nykyinen veromalli on parempi kuin lupamalli, sillä nyt ei jouduta taistelemaan siitä mikä laite lasketaan tai kytätä käyttäjiä ja heidän omistamia laitteita. Nyt joudumme kuitenkin vain seuraamaan vierestä kun verotettava summa kasvaa koko ajan ja kuluttajat eivät saa summan suuruuden verran vastiketta.
ackalin3/10
Eiköhän sen pienen verosumman edestä kymmeniltä ilmaiskanavilta jotain katateltavaa aina löydy jokaiselle ja ellei katateltavaa niin kuuntelee musiikkia monilta kymmeniltä kanavilta. Pienemmäksi ne minuutit jää mitä Teosto yrittää joka paikasta nyhtää lisää.
Teve lupa on oikeus katsoa tv ohjelmia kyseisessä maassa ja tämä kattaa myös nykyisin vanhan radio luvan. Painotan sanaa oikeuden katsoa koska joku kumminkin sano että on mainos taikka maksukanavat. Niillä ei ole merkitystä, koska sinulla täytyy ensin olla oikeus katson niitä.
johtaja594/10
Pitäisikö kaikkia muitakin yksityisten tahojen tarjoamia palveluita varten olla maksu, jos pääosin valtion omistama yritys tarjoaa samanlaisia palveluita?
snaketus5/10
Ja vitut sanon minä.
rane19586/10
Ähäkutti! -sanon minä.
Yleensä otetaan mallia ruotsista, huonotkin. Entäs nyt?
kkuja7/10
Väärin. TV-lupa on rahoituskeino yleisradiolle. Muut kanavat ovat tv luvan ulkopuolisia. Televisiolupa ei ole liity mitenkään oikeuteen katsoa televisiota. Tv-lupa piti ennen maksaa aina jos omistaa television, koska silloin oli mahdollista katsoa YLEn kanavia. Hyvin on YLEn propaganda uponnut näemmä ihmisiin.
pentsu8/10
Eikö sitten ole? Vai saako nykyään jotain ilmaiseksikin?
e:typo
CoinGobbler9/10
älypuhelin ei ole mikään syy vaan selitys melkein kaikki puhelimet on nykyjään älypuhelimia paikallinen TO-Mafia taas kiristää sillä "meidän" pakkomielteellä, itse en omista telkkaa tai käytä ylen p*skoja palveluita mutta silti joudun maksaan yksityiselle yritykselle tukea jolla on hitunen valtionomistusta, yritys on yritys ja sen on parempi jäädä siihen liialla yrittämisellä ei pääse mihinkään muuta kuin konkurssiin jos on niin, niin menkööt siinä ei voi muutakun syyttää itseään.
pentsu10/10
Yksityinen yritys jolla hitunen valtionomistusta? Mä vähän valaisen sua. Yle on n.99%:sti valtion omistuksessa.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT