--->
AfterDawn logo

Google+ uudistui näyttävämmäksi - valikoi ja käsittelee kuvat automaattisesti

Teemu Laitila Teemu Laitila
5 kommenttia

Googlen autioksi jäänyt Google+-palvelu on kokenut merkittävän muutoksen, joka esiteltiin eilen Google I/O -tapahtumassa. Muutoksia on tapahtunut ulkoasussa ja palvelu on oppinut uusia temppuja erityisesti valokuvien hallintaan liittyen.

Suurimmat uudistukset keskittyvät paljolti palvelun etusivun eli uutisvirran asetteluun. Sisältö on aiemman allekkaisen listan sijaan järjestetty Google Now -sovellusta muistuttaviin kortteihin kolmessa eri palstassa. Ratkaisu on selvästi saanut vaikutteita myös Pinterestistä. Google hehkutti lisänneensä palveluun myös syvyyttä, lainaamalla Twitterin hashtagit, mutta automatisoimalla niiden luomisen suoraan viestin sisältöä analysoimalla. Hashtagia klikkaamalla saa nähtäväkseen samaan aihepiiriin liittyviä kuvia ja viestejä. Automaattiset tagit voi myös halutessaan kääntää pois päältä omassa viestissään.

MAINOS


Ulkonäköön liittyvien uudistusten lisäksi Google on tehnyt merkittäviä parannuksia palvelun tapaan hallinnoida kuvia. Uudistusten avainsana on automaatio, jossa Google on kehittymässä suorastaan pelottavan hyväksi valtavien datavarantojensa analysoinnin tuloksena. Automaatiolla pyritään ratkaisemaan älypuhelinten myötä syntynyt ongelma suuren kuvamäärän hallinnoinnissa.

Kaikilla on roppakaupalla kuvia, joista kuitenkin vain osa on säilyttämisen arvoisia. Kun uudistuneeseen Google+-palveluun lataa esimerkiksi 500 kuvaa etelänlomalta, Google koostaa paketista automaattisen highlights-näkymän, jossa näytetään Googlen algoritmien parhaaksi arvioimat otokset. Kuvista poistetaan ali- ja ylivalottuneet otokset, huonosti tarkennetut kuvat, samanlaiset kuvat ja esiin nostetaan esimerkiksi perheenjäsenten kuvia, kuvia joissa on ihmisiä sekä esimerkiksi kuvia tunnetuista maamerkeistä, kuten Eiffel-tornista, jotka Google tunnistaa automaattisesti. Mitään ei luonnollisesti poisteta kokonaan, vaan kaikki kuvat voi edelleen katsoa eri näkymästä.

Google ei myöskään tyydy vain parhaiden kuvien etsimiseen vaan tarjoaa mahdollisuuden myös niiden automaattiseen paranteluun. Auto Enhance -toiminto tekee kuville perusparannukset kuten sätää resoluution, saturaation, kirkkauden ja väritasapainon parhaaksi arvioimakseen. Lisäksi Googlen algoritmi tunnistaa kuvista esimerkiksi kasvot ja kaiken näkyvän ihon ja korjailee kuvasta pois näpyt ja muut mahdolliset epätasaisuudet. Automaattinen parantelu on valinnainen ominaisuus ja lopputulosta on helppo verrata alkuperäiseen yhden nappulan painamisella.


Lisää automatiikkaa löytyy vielä Auto Awesome -toiminnosta, joka etsii palveluun ladattujen kuvien joukosta mahdollisuutta muodostaa kuvista erilaisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi lyhyen ajan sisällä otettujen kuvien sisällöistä voidaan luoda gif-kuva liikkeellä, useampi samasta ihmisryhmästä otettu kuva voidaan automaattisesti yhdistää kokonaisuudeksi, jossa kaikki kuvattavat hymyilevät, samasta kohteesta otetut kuvat voidaan yhdistää panoraamaksi ja eri valotuksella olevat HDR-kuvaksi.


Kuvia voi ladata palveluun rajattoman määrän, kunhan niiden leveys on alle 2048 pikseliä. Täysikokoisille kuville Google tarjoaa 15 gigatavua maksutonta tilaa.

Muita Google+:n uudistuksia oli kuvien ja ulkoasun lisäksi Hangouts-toiminto, jonka suurimmat parannukset kuitenkin näkyvät muissa laitteissa. Uusi Hangouts yhdistää huhujen mukaisesti Googlen viestintäsovellukset samaan pakettiin, joka toimii eri laitteilla ja eri alustoilla (Android ja iOS), mahdollistaen myös videokeskustelut usealle ihmiselle samanaikaisesti.

5 KOMMENTTIA

Legitti1/5

Niin turhaa.

DonZQ2/5

Sinällään harmi ettei juuri kukaan G+:ssaa käytä (ainakaan Suomessa, itse tosin käytän joka päivä) sillä sovelluksena pesee FB:n täysin 100-0. Hienompi, nopeampi, parempi, toimii luotettavammin, paremmat ominaisuudet... Noh, toisaalta ihan mukava että ne pissikset pysyy siellä FB:n puolella. :)

Vapaakoodari3/5

Google + on ihan hyvä, se vain tuli liian myöhään. Minäkin käytän sitä kyllä, joskin harvakseltaan.
Uusi ulkoasu vaatii hiukan perusteellisempaa tutustumista että sitä voi oikein kommentoida.
Hieman arveluttaa tämä vallalla oleva tapa automatisoida kaikki. Algorytmi valitsee parhaat kuvat, säätää kohdalleen, tekee kaiken.
Vuosikymmeniä on tieteiskirjailiat pelotelleet kuinka koneet ottavat vallan. Eivät ota, me sysäämme sen valan niille ihan itse, parumme vielä jos koneet eivät jotain osaakaan.

ArttuH5N14/5

G+:aan rekisteröidyin heti kun pystyin, mielenkiinnosta. Jakelin täälläkin kutsuja sinne. Eipä sitä ole tullut sittemmin varsinaisesti käytettyä. Pari kertaa olen käynyt katselemassa Nexus 7:n automaattisesti lähettämiä kuvia ja nyt MM-lätkän tiimoilta vähän käytin.

kirkanen5/5

Loistava uudistus erinomaiselta palvelulta. Harmi vaan, ku vähän ystäviä käyttävät tätä palvelua. Facebookista voisin luopua kokonaan, jos riittävästi kavereita siirtyisi käyttämään Google+:aa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Kotimainen pelimedia pienenee: Pelaaja-lehti lakkautetaan

AfterDawn

Osuuspankin verkkopankki, mobiilipankki ja tunnistautuminen ovat nurin

AfterDawn

Digita päättää maksu-tv-lähetykset antenni-tv-verkossa

AfterDawn

Kaksi läppärivalmistajaa keskeytti tietokoneidensa myynnit Yhdysvalloissa - tullien takia hinnoittelu on mahdotonta

AfterDawn

Venäjämielinen ryhmä teki viikolla useita palvelunestohyökkäyksiä suomalaisiin verkkosivustoihin - lisää saattaa olla luvassa viikonloppuna

AfterDawn

Nyt se tapahtui: Linkkivero iski Suomeen - Amppareiden kilpailija suljettiin, Kopiosto vaati rahaa otsikoista

AfterDawn

Kiinan teknologiafirmat julkistivat kilpailijan HDMI:lle - GPMI tukee 8K-tarkkuuden kuvaa

AfterDawn

Kameran ja näytön voi nyt jakaa Gemini Livelle - tekoäly auttaa näkemänsä perusteella

Puhelinvertailu

Verkkosivustot hukkuvat tekoälybottien liikenteeseen - Wikipedia vaikeuksissa, 65% kaikesta liikenteestä tekoälybotteja

AfterDawn

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki