Euroopan ihmisoikeustuomioistuin hylkäsi Pirate Bay -tapauksen valitukset
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on hylännyt kahden Pirate Bay -tapauksessa tuomitun ylläpitäjän valituksen.
Fredrik Neij ja Peter Sunde valittivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle runsas vuosi sitten langetetusta Ruotsin korkeimman oikeuden tuomiosta. Neij tuomittiin viime vuoden helmikuussa kymmenen kuukauden vankeuteen ja Sunde kahdeksan kuukauden vankeuteen ja lisäksi kaikkien tuomittujen maksettavaksi jäivät noin 4,9 miljoonan euron vahingonkorvaukset.
Valituksen mukaan tuomio rajoittaa Pirate Bay -ylläpitäjien perustuslaillista oikeutta sanavapauteen. EIT on samoilla linjoilla ja toteaa, että tuomio tosiaan rajoittaa sananvapautta. Toisaalta tuomioistuin nostaa esiin toisen perustuslaillisen oikeuden eli tekijänoikeuden, jota Pirate Bayssa jaettu materiaali loukkaa.
Ihmisoikeustuomioistuin harkitsi kahta kilpailevaa intressiä ja totesi, että kyseisessä tapauksessa tekijöiden oikeus menee sananvapauden edelle. Kantaa perustellaan esimerkiksi sillä, että tuomion perusteena olleet tiedostot eivät olleet luonteeltaan poliittisia, mikä olisi nostanut sananvapauden painoarvoa. Siksi ruotsalaisviranomaisten päätös syytettyjen sananvapauden rajoittamisesta oli perusteltua.
Tuomioistuin otti kantaa myös langetettuihin tuomioihin, jotka todettiin tapauksen yksityiskohdat huomioon ottaen kohtuullisiksi. Tuomioistuimen mukaan päätökseen vaikutti se, että Pirate Bayn ylläpitäjät tiesivät sivustolla jaetusta laittomasta materiaalista, mutta eivät nimenomaisista pyynnöistä huolimatta poistaneet sisältöä.
Vaikka sekä Neijn että Sunden tuomiot ovat olleen lainvoimaisia jo viime vuoden helmikuusta lähtien, kumpikaan ei ole suorittanut vankeustuomioitaan. Tietojen mukaan Neij asuu tällä hetkellä Laosissa ja Sunde välttelee viranomaisia Euroopassa. Sivuston kolmas ylläpitäjä, Gottfrid Svartholm on istunut jo runsaat puolet hovioikeudessa määrätystä vuoden vankeusrangaistuksestaan.
EIT:n koko päätöksen perusteluineen voi lukea täältä.
15 KOMMENTTIA
trooper781/15
Mutta eihän Piraattilahti riko tekijänoikeuksia... sieltä jaettavien tiedostojen tekijänoikeudethan kuuluvat torrent-tiedostojen tekijöille. EU:ssakaan näköjään ymmärretä torrent-systeeminen perusperiaatteita.
Kylläpä tuli yllätyksenä, että tuomioistuin kannattaa isoimman lompakon omistajan puolta =/
johtaja592/15
Niin menee ihmisoikeuksienkin edelle (yksityisyydensuoja), jos tekijän oikeuksien haltijalla on tarpeeksi rahaa ja valtaa.
trooper783/15
Selittääkin sen miksi TTVK ry ja kumppanit voivat tehdä mitä haluavat ilman seuraamuksia =(
mjk4/15
Niimpä...
Sefriol5/15
Noh, päätös korostaa entistä enemmän ylläpitäjän vastuuta sivustonsa sisällöstä. Ja tähän ei vaikuta millä tavalla tiedosto jaetaan.
Koska sivuston ylläpitäjät eivät tehneet mitään materiaalin poistamisen suhteen, on juuri saatu tulos aivan se mitä sopii uskoakin.
Käytännössä ei ole merkitystä onko materiaalin poisto tehokasta tai vaikuttaako se ylipäätänsä mihinkään. Pääidea on se, että syytetty on yrittänyt tehdä asialle jotain. Näin se vain toimii monessa muussakin asiassa.
Toinen asia on, että pitäisikö palvelun ylläpitäjällä olla näin suuri vastuu. Mielestäni ei.
coocie986/15
Aika odotettu tuomio. Sentään tuossa sanotaan, että tekijänoikeudet ja ihmisoikeudet ovat ristiriidassa. Voitto sekin. Tuolle kohtuullisen tuomion kommentille nauraa harakatkin.
Pallero207/15
Linux distroja saa muualtakin. tpb on ainoastaan waretukseen, joka on varastamista.
himpo8/15
Tämä oli varmaankin se viimeinen oppitunti siitä että jos perustat palvelun piraateille, tee se niin ettei sitä voida yhdistää sinuun mitenkään!
Jos lähdet liikkeelle omalla nimellä ja siinä uskossa että olet oikeassa, käy näin.
Uskoisin että nämä herrat edelleen pyörittävät poukamaa mutta vahingosta visastuneena peittivät jälkensä johtamaan ulkomaisiin kulissiyrityksiin.
upap9/15
Lumikki10/15
Puhuminen on sallittu, paitsi jos asia loukkaa yrityksen taloudellisia intrestejä. Tällöin pidä suusi kiinni tai mene vankilaan.
trooper7811/15
TO-suojatun materiaalin jakaminen on kuulema laitonta, mutta torrentlinkkitiedostot eivät ymmärtääkseni ole. Tarkoitan tuolla siis, että Piraattilahti.org sivulta ei voi ladata elokuvia, musiikkia saatikka pelejä/ohjelmia, ainoastaan linkin tuohon materiaaliin. Miksi siis viralliset tahot yhä antavat kuvan, että sivustolta voi ladata mitä tahansa. Sanoisivat reilusti, että kyseessä on linkkikirjasto käyttäjien jakamiin tiedostoihin.
Tasapaino se pitää ylläpitää tuollakin saralla. Jotta sinulta sitä järkeä voisi löytyä täytyy se minulta uupua.
khandaras12/15
Tekijänoikeus > ihmisoikeus.
Eli kuten länsimaissa yleensäkin, raha on tärkeämpää kuin ihmiset ja heidän tyytyväisyys.
Noh, ei Pirate Bay tähän kaadu ja jos kaatuukin niin jäljellä on vielä kymmeniä muita torrent -saitteja.
Toisaalta torrentteja ei tarvittaisi(laittomaan jakeluun) jos tekijänoikeusjärjestelmää muokattaisiin nykyaikaiseksi.
Sefriol13/15
Muuttaako tämä asiaa jotenkin? Tietoinen varastetun tavaran välittäminen on yhtä suuri rikos kuin sen varastaminen. Käy nimikkeellä rikoksen avunanto.
Tietenkään tiedostojen jakaminen ja varastaminen ovat käytännössä aivan eri asia, mutta annoin vain esimerkin.
coocie9814/15
Kyllähän siinä on merkittävä ero, että pyrkiikö nimenomaan auttamaan rikoksessa vai yllätääkö ei-kaupallista ja vapaata torrent-indeksiä. Yksityiskohdista on sinällään turha vääntää. Pohjimmiltaan tässä on kyse vain siitä, että miten ylläpitäjien ja palveluntarjoajien vastuu jakautuu. ISP:t, sähköyhtiöt ja autojen valmistajat tietävät varmasti, että heidän palveluitaan käytetään rikoksiin ja he eivät puutu siihen. Ero tulee pelkästä laista, ei mistään ylemmästä moraalista. TPB:n tapaus on tietysti paljon radikaalimpi, mutta ylläpitäjien mielestä käyttäjien toimintaan puuttuminen ei kuulunut heille ja heidän toimintansa oli laillista.
ISP:llä on sentään laillinen velvollisuus olla seuraamatta käyttäjien netin käyttöä, mutta erilaisessa laki-ilmapiirissä ne käyttäisivät syväskannausta paketteihin ja sensuroisivat sivustoja aktiivisesti. Sanomattakin selvää, että se internet minkä tunnemme ei voisi toimia tuollaisessa ilmapiirissä mutta pelkään itse, että olemme pikku hiljaa menossa siihen.
PS: En hae moraaliväittelyä. Enemmän tuo laki ja tekniikka kiinnostaa. Piratismin oikeutuksesta on jauhettu tarpeeksi :)
Lumikki15/15
Google, Bing, jne.. kaikki hakupalvelut auttavat varastetun tavaran välittämisessä ja nämä tahot ovat hyvin tietosia asiasta. Muuttaako tämä asiaa jotenkin?
On turha syylistää vain sitä tahoa joka on erikoistunut asiaan jos muuta tahot tekevät asiaa ihan yhtä paljon sivutuotteena ja ovat tietoisia siitä.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT