AfterDawn logo

Uusi tablet-versio täydentää Ubuntun palapelin

Teemu Laitila Teemu Laitila
3 kommenttia

Ubuntu-Linuxia kehittävä Canonical on esitellyt Ubuntun tablet-version, jonka testiversio saapuu jakoon jo huomenna. Puhuminen käyttöjärjestelmän tablet-versiosta on hieman harhaanjohtavaa, sillä todellisuudessa tableteille tarkoitetun käyttöliittymän alla pyörii sama käyttöjärjestelmä, joka toimii sekä puhelimissa että työpöytäkoneissa.

Tablet-käyttöliittymän esittely on Canonicalin toimitusjohtajan Mark Shuttleworthin mukaan viimeinen osa palapeliin, jonka myötä Ubuntusta tulee ensimmäinen todellinen laitteesta laitteeseen muuntautuva käyttöjärjestelmä.

Canonicalin visio on, että sama sovellus toimii jokaisessa Ubuntu-versiossa puhelimesta tablettiin, työpöydälle ja älytelevisioon. Ainut asia joka muuttuu matkalla, on käyttöliittymä, joka optimoidaan kulloiseenkin käytössä olevaan ruudun kokoon. Tietylle laitekategorialle suunnatussa sovelluksessa voidaan kuitenkin käyttää elementtejä, jotka on optimoitu vain yhteen järjestelmään.

Engadgetin mukaan Canonicalin perustaja ja toimitusjohtaja Shuttleworth kehuu yhtiön ratkaisseen useamman laitekategorian ongelman tavalla, jota Microsoft ei yrityksistään huolimatta ole pystynyt toteuttamaan. Vastaava yhteensopivuus lienee myös Microsoftin tavoitteena, mutta tällä hetkellä yhtiöllä on Windows Phone 8, jonka sovellukset eivät ole yhteensopivia Windows RT -tablettien kanssa ja Windows 8, jonka sovellukset eivät myöskään toimi Windows RT -tableteissa. Lisäksi sekaannusta lisää jako Windows RT -ja Windows 8 -tabletteihin, joissa osa sovelluksista on yhteensopivia.


Ubuntun tablet-käyttöliittymän esittelyvideolla Shuttleworth listaa ominaisuuksia, jotka erottavat sen kaikista nykyisistä mobiilikäyttöjärjestelmistä. Yhtiö on esimerkiksi kehittänyt tavan, jolla puhelin voidaan telakoida tablettiin ja sen sovelluksia käyttää rinta rinnan tablettisovellusten kanssa. Windows 8:n Modern-käyttöliittymän ruudunjakoa muistuttava ominaisuus tuo puhelinsovelluksen samalle ruudulle omassa luonnollisessa koossaan. Myös tablet-sovellus voidaan kutistaa moniajonäkymään, jos se tukee toimimista pienemmässä ikkunassa.


Windows 8 -järjestelmästä muistuttaa myös tablet-käyttöliittymän ohjaus, joka perustuu ruudun eri reunoilta esiin pyyhkäistäviin toimintoihin.

Koska Ubuntu on alustasta riippumatta täysiverinen Linux-järjestelmä, se tarjoaa mahdollisuuden moniin tietokoneilta tuttuihin toimintoihin kuten todellisiin turvallisiin käyttäjätileihin, laitteen muistin salaukseen ja se toimii esimerkiksi etäpäätteenä toisessa laitteessa toimivalle Windows-järjestelmälle.

Tableteille tarkoitetun Ubuntun aikainen ja lähinnä kehittäjille suunnattu testiversio saapuu ladattavaksi jo huomenna ja peruskäyttäjille tarkoitettu testiversio saapuu Ubuntu 13.10 -version julkaisun yhteydessä lokakuussa. Virallinen julkaisu tapahtuu ensi vuoden huhtikuussa 14.04-versiossa.

Esiversio kuitenkin tukee Nexus-tabletteja eli uteliaat Nexus 7:n tai Nexus 10:n omistajat voivat testata tabletti-Ubuntua halutessaan vaikka huomenna.

3 KOMMENTTIA

tataka1/3

mielenkiintoiselta vaikuttaa, itse tosin en pystyisi ubuntulla korvaamaan windowsia työpöytäkäytössä koska katsomo ja pari muuta toimii silverligtilla joka on vanhaa ja pelejä ja ohjelmia ei kaikki toimisi jollei ole helvetisti tehoa(wine) mutta voi olla mahdollista että jos tulee puhelin ja tabletti jossa androidin sovellukset toimii ubuntussa niin kai se voisi käydä ainakin jos tietoturva on parempi kuin androidissa..

Sefriol2/3

Mielestäni Ubuntu on mielenkiintoinen juuri puhelin ja tabletti maailmassa. Pöytäkoneisiin tuskin tulen asentamaan sitä pitkään aikaan.
Toivon Ubuntulle menestystä. En ole niinkään innostunut Microsoftin, Applen tai Googlen ylivoimasta puhelin ja tablettimarkkinoilla.
Harmi sinänsä ettei Samsung lähtenyt ajoissa mukaan Meegoon. Sekin olisi ollut mielenkiintoinen tilanne.

Sefriol3/3

Toisaalta puhelinten tuleminen myyntiin vasta ensi vuonna on todella pitkä aika. Kilpailijoilla on paljon aikaa vastata Ubuntun tuomiin ominaisuuksiin, myydä laitteitaan ja brändiä.

Pelkään pahoin, että se on liian vähän liian myöhään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT