AfterDawn logo

download.fi: Suomalaisten suosikkisoftat vuonna 2012

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
14 kommenttia

Julkistamme nyt kolmannen kerran sisarsivustomme download.fi:n vuoden suosituimmat (Windows-)ohjelmat.

Vuonna 2012 download.fi:stä ladattiin noin 4,2 miljoonaa ohjelmaa eli noin 11'500 latausta vuoden jokaisena päivänä. Koska mobiililaitteiden, työpöytä-Linuxin ja Macin ohjelmien tyypillinen jakelutie on hieman eri kuin Windows-puolella, keskittyy palvelun top 10 - ja myöskin valikoima - pääosin Windows-ohjelmiin.

Suosituimpien ohjelmiemme listaus ei ole mikään kiveen kirjoitettu absoluuttinen totuus, mutta heijastelee kuitenkin aika hyvin erilaisia trendejä ohjelmien "voimasuhteissa". Luonnollisesti latausmääriin vaikuttavat myös monet muut seikat, kuten Googlen tarjoamat hakutulokset ja eri sivustojen sijoittuminen niissä. download.fi on kuitenkin omalla alallaan suurin suomeksi ylläpidetty ohjelmien latauspalvelu, joten lista on sinänsä aika kattava otos Suomen ohjelmien lataustilanteesta. Kuten viime vuonnakin, olemme yhdistäneet ohjelmien eri kieliversiot listalla yhteen.

Vuoden 2012 suosituimmat ohjelmat, top 10

  1. avast! Free Antivirus (englanniksi | suomeksi)
  2. WinRAR
  3. CCleaner
  4. VLC
  5. Firefox (englanniksi | suomeksi)
  6. BSPlayer
  7. uTorrent
  8. Flash for IE
  9. Skype
  10. Spotify

Muutokset vuodesta 2011

Top 10-listalta tipahtivat FFDSHOW, AVG sekä Avira. Uusina, viime vuoteen verrattuna, listalle nousivat Skype, Spotify ja uTorrent. Etenkin Skypen nousu takaisin listalle oli pienoinen yllätys, sillä vielä vuosi sitten vaikutti vahvasti siltä, että Facebook "tappaa" erilliset pikaviestiohjelmat valtavalla käyttäjäpeitollaan. Ehkäpä Skypen yleistyminen kännyköissä selittää osaltaan myös sen suosion nousua Windows-koneissa?

Kymmenen kärjen ulkopuolelta poimittaessa kovimmat nousut edelliseen vuoteen verrattuna tekivät Java Runtime Environment (johtuen todennäköisesti Javan tietoturvaongelmista vuoden mittaan), Google Chrome sekä Nokia Suite.

Windowsin versioiden jakautuminen

download.fi:n käyttäjät ovat siirtyneet varsin sankoin joukoin Windows 7:aan, Windows 8:sta näkyy vasta orastavia merkkejä tilastoissa. Näin käyttöjärjestelmät jakautuivat vuonna 2012 ja vuonna 2011:

OS20122011
Windows 761,67%49,66%
XP22,95%31,36%
Vista13,47%18,42%
Windows 80,42%n/a


Siinäpä se tällä kertaa. download.fi:n etusivulta löytyvät niin kautta-aikain kuin viikottaisetkin top 10 -listat, joten ajantasaisesta viikkoseurannasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata sinne.

14 KOMMENTTIA

Bodomed1/14

Ja varmaankin myös se että messenger käytössä Skypekin on kohta pakollinen sitten kun mese lopetetaan ellei sitten tiedä parempaa vaihto ehto ohjelmaa.

kane_k2/14

Mä olen hieman yllättynyt winrarin suosiosta kun tarjolla on ilmainen 7-zippikin joka hoitaa saman homman ilman nagscreenejä.

Curvy23/14

No itse latasin suoraan MS:ltä WIN8, kai koska testailin sitä jo viime tammikuusta lähtien. Ilmoittivat heti kun se tuli suomeen markkinoille.
Näistä downloadeista on löytynyt erittäin hyviä lisukkeita eri koneille.
Kiitos Teille kaikille ja hyvää uutta vuotta, kaikille tasapuolisesti.

MursuMafia724/14

@2

Ootko muka ikinä kuullut, että joku on ostanut winrarin?

_kooma_5/14

Top 5:stä löytyy neljä softaa jotka ovat päätyneet myös omaan käyttöön, ainoana poikkeuksena WinRAR jonka tehtäviä hoitaa FreeARC, myös 7-Zip on koneella, mutta ei yhtä ahkerassa käytössä.

Bodomed.

Meselle löytyy ainakin aMSN niminen vaihtoehtoinen sovellus, se on saatavilla Windowsin lisäksi Linuxille, OSX:lle sekä FreeBSD:lle. Eli tolla pystyy kommunikoimaan muidenkin alustojen käyttäjien kanssa. Ellen nyt väärin muista (koska en ole ohejlmaa pitkiin aikoihin itse käyttänyt) niin ilmeisesti sillä kykenee keskustelemaan myös Yahoo Messenger käyttäjien kesken, eli ihan pätevä vaihtoehto Windowsin omalle meselle. Ulkonäöllisesti sekä toiminnollisesti se on hyvin lähelle Winukan omaa.

Taeco6/14

Mitä vikaa Skypessä on?

Mitähän tuo Flash for IE tuolla tekee? Eikö kaikki selaimet anna kehotteen lataamaan flashin sivuston sitä vaatiessa ja ohjaa sitten käyttäjän Adoben sivuille? Joten miten kukaan päätyy sitä muualta lataamaan?

Zoomst7/14

Skypen vikoja on mm: layout/UI on hirvittävää verrattuna pidginiin, eikä siihen saa plugineita. Myöskin sen muokattavuus on aivan olematonta. Vielä se että pidginissä on myös muiden protokollien keskustelut, kaikki saman softan/ikkunan takana.

Toki taas pidginillä on omat ongelmansa esim video/äänikeskustelujen kanssa, mutta omalta osalta IM sen oikeassa merkityksessään on tärkeintä, nämä muunlaiset härpäkkeet vain turhakkeita. Käytettyihin plugineihin kuuluu mm. Off-the-Record Messaging, kryptaus jota ei valitettavasti skypellä saa. Ja koska puhelin löytää koneella käydyt keskustelut jälkeenpäin, on datan oltava luettavassa formaatissa jossakin servereillä..

OneMember8/14

Itsellä vielä hyvin toimiva key tuohon WinRariin jonka sain täältä aikoinaan jonkin kilpailun myötä eli mitä sitä hyvää vaihtamaan.

Kannettavalla 7-zip hoitaa saman asian moitteetta.

Taeco9/14

@7
Nuo UI-sekat on makuasioita. Minusta Skype on varsin tyylikäs nykyisellään. En ole koskaan kaivannut siihen mitään plugineja.

Käytän skypeä paljon puheluihin - niin koneella kuin kännykälläkin. En koe sitä ollenkaan "turhaksi lisähärpäkkeeksi", vaan nimenomaan syyksi käyttää kyseistä palvelua. Jos pelkkää IM kaipaa, niin sittenhän Fb ajaa sen asian mainiosti! Mutta en ole koskaan onnistunut soittamaan Fb:ssä yhtäkään onnistunutta normaalia- tai videopuhelua millään selaimella kummallakaan koneistani(win7 pöytäkone ja win8 läppäri).

Lisäksi käytän Skypeä paljon ruudun jakamiseen. Kuvanlaatu on kyllin hyvä, eikä se hidasta tietokonettani juuri lainkaan. Erittäin kätevä ominaisuus, vähintään viikoittaisessa käytössä. Varsinkin, kun tekee graafista suunnittelutyötä Photarilla tai Illulla, on helppo esitellä vaihtoehdot, muokata tyylejä ja vaikka poistaa tasoja toisen nähdessä muutokset reaaliaikaisesti. Todella kätevää, mikäli ei ole tilaisuutta saada toista livenä paikanpäälle katselemaan tuotoksen eri versioita.

Sen sijaan suuri osa ohjelmien lisäosista ovat yleensäottaen omasta mielestäni lähinnä juurikin niitä "turhia lisähärpäkkeitä", sillä ne ovat auttamattoman usein puolivillaisesti toteutettuja. Vähän kun yrittäisit liimata muovisen spoilerin upouuden mersun taakse ja kutsuisit sitä lisäosien tarjoamaksi "kustomointimahdollisuudeksi".

Ja puhelin löytää keskustelut vain, jos olet itse kirjautuneena koneella tai kaverisi on kirjautuneena. Saat viestit joko omalta koneeltasi tai kaveriltasi. Viestit eivät tule kännykälle, mikäli koneellasi ei ole skype päällä eikä kanssakeskustelijasi ole kirjautuneena sisään. Käsittääkseni MS ei säilö viestejä millään palvelimella, ja vaikka säilöisi, en koe sitä suurena uhkana. Säilööhän se sähköpostejakin. Käytät Gmailia ja Apua! Googlen palvelimelta löytyy kaikki sähköpostisi! Ja ajattele jos erehdyt käyttämään Facebookia, mitä kaikkea sinusta säilötäänkään Kalifornialaispalvelimilla!

Zoomst10/14

En käytä facebookia ja sähköpostissakin kulkee yleensä minimaaliset määrät informaatiota. Koskaan kun ei voi olla varma että mitä ihmiset logittaa, kuka niitä näkee ja käytetäänkö/säilytetäänkö niitä "oikein".

Toki Skype on hyvä käyttötarkoituksiinsa, mutta tuo messengerin lopettaminen ja sitämyötä skypeen "pakkosiirtyminen" on aika raaka ratkaisu microsofilta. Paremmatkin työkalut löytyy voicechatille että työpöydän jakamiselle, että kiinnostais hirveästi ympätä niitä IM:n ympärille. Tosin peruskäyttäjille all-in-one paketti toimii.

Plugineistakin sen verran että jokaikistä niistä ei kannata asentaa, kuten pikkupelejäkin on miljoonia turhia, mutta vain muutamia varsin loistavia. Kryptaus kuuluu omalta osaltaan niihin. Sähköpostitkin voi lähettää kryptattuna kohtuu helposti.

Lainaus:

Ja puhelin löytää keskustelut vain, jos olet itse kirjautuneena koneella tai kaverisi on kirjautuneena. Saat viestit joko omalta koneeltasi tai kaveriltasi. Viestit eivät tule kännykälle, mikäli koneellasi ei ole skype päällä eikä kanssakeskustelijasi ole kirjautuneena sisään.


No tämä selvittää sitä, parempi näin.

Taeco11/14

Kahden palvelun ylläpitäminen ja mahdollinen kehittäminen maksavat rahaa. On halvempaa ja kannattavempaa panostaa yhteen sovellukseen, kuin kehittää kahta erillistä. Tällöin yhtiön ei tarvitse kilpailla oman tuotteensa kanssa. Kuvitellaan, että Adobe ostaisi Corel Paint Shop Pro:n ja jatkaisi sen jälkeen Adobe Photoshopin ja Adobe Paint Shop Pro:n myymistä erikseen - eikö tämä olisi vähän hassua?

Ja miksi eivät muutkin, kuin "peruskäyttäjät" voisi käyttää all-in-one pakettia? Skypellä on valmiiksi erittäin laaja käyttäjäkunta, joten on todennäköisempää, että henkilö, jonka kanssa haluat keskustella ja samalla jakaa näyttösi omistaa jo skype- tai Microsoft tilin, joilla molemmilla pystyy kirjautumaan Skypeen. Sekin on todennäköistä, että sinulla on jo kyseinen henkilö lisättynä skypessä ja voit suoraan soittaa. Paljon helpompaa, kuin suostutella kaikki käyttämään jotain "erikoistunutta ohjelmaa" vain jakaaksesi näytön heille. Toki yrityksissä se voi onnistua, jos ylläpito jakelee tarvittavat ohjelmat yhtiön koneille niin, että se löytyy kaikilta.

Huoli siitä, että joku ei säilytä käymiänne keskusteluita "oikein", on mielestäni vähintäänkin erikoinen. Voitko lähettää edes sähköpostia, kun vastaanottaja saattaa lukea sen kännykällään ja vaikka hukata kapulansa! Paljon suuremmalla todennäköisyydellä se tapahtuu, kuin että Microsoftin palvelimilta joku urkkkisi tietojasi.

Olisi ihan mielenkiintoista tietää, mitä huippusalaisia keskusteluja käyt, kun pelkäät, että joku vaivautuisi yrittämään hakkeroitumaan Microsoftin palvelimille vain lukeakseen juuri sinun Skypekeskustelujasi. Saati sitten, että Microsoft itse tahrisi maineensa lukemalla sinun yksityiset viestisi.

Kyllä ihan OK, jos tykkäät käyttää jotakin muuta IM-palvelua, mutta en vain ymmärrä, mikä tekee Skypen niin vaaralliseksi ja huonoksi. Toki jos jotain yrityssalaisuuksia viestittelet, niin se viesti on kiva saada salatuksi. Oletko muuten varma, ettei salausta tapahdu "konepellin alla" oletuksena Skypessä? Itse en tiedä.

Zoomst12/14

Lainaus:

Ja miksi eivät muutkin, kuin "peruskäyttäjät" voisi käyttää all-in-one pakettia?


Monet käytännössä koko elämänsä koneella istuvat tuppaavat muokkaamaan asioita juurikin mieleisikseen. Itsekin teen näin. Skype taasen ei ole kovin taipuvainen tältä kannalta. Ja jos asioidaan voicechatin tai näytön jaon kanssa oikeasti paljon eikä satunnaista käyttöä, alkaa Skypen helppous/laatu olemaan aika huono verrattuna ulkopuolisiin ohjelmiin.

Lainaus:

Kahden palvelun ylläpitäminen ja mahdollinen kehittäminen maksavat rahaa


Tottahan tämäkin toki.

Lainaus:

Huoli siitä, että joku ei säilytä käymiänne keskusteluita "oikein", on mielestäni vähintäänkin erikoinen.


Oikeastaan tuo on nykyisin lähinnä periaatteesta, mikä ei ulkopuolisille ei kuulu, niitä sen ei pitäisi pystyä lukemaankaan vaikka mahdollisuus olisi. Kryptauksella myös vältytään filtteröinneiltä yms. Pelottavaa jos skype-MSN:n pakkonaiton mukana tulee myös nämä lukuisat filtterit mukana..

Lainaus:

mikä tekee Skypen niin vaaralliseksi ja huonoks

Ei se välttämättä vaarallinen ja huono ole, mutta suljettu protokolla estää/hankaloittaa erillisten clienttien rakentamista. Ei se toki tee sitä mahdottomaksi, vaikeuttaa vaan. Itsehän haluaisin pitää kaikki IM:t saman ohjelman alla, joka tällä hetkellä on Pidgin. Rasittavaahan se olisi pitää tusinaa eri softaa auki eikä pystyisi keskitysti hallitsemaan kaikkia.

No, ehkä aikanaan Skypen bugi korjataan jotta voisi jatkaa niinkuin nytkin mutta skypen kanssa. Eipä tämäkään täydellinen ole kerta vaatii Skypen pyörimisen taustalla. Toisaalta epäilyttää MS:n kiinnostus tehdä asialle mitään vielä pitkään pitkään aikaan.

Edit: Lisättäköön vielä listaan että Linux versio Skypestä on todella vanhentunut, olettaen että ne menee (suht~) samalla versioinnilla. Tällä hetkellä Linux Skype näyttäisi olevan 4.1 siinä missä Windows versio 6.x..

mcmopo13/14

Kyllähän tuo skype messengerin korvaa aika mukavasti. Ja varsinkin kun ohjelma osaa säätää mikrofonin asetuksia lennosta. Aikaisemmin ostamani mikrofoni joka oli vuosia laatikossa huonon äänenlaadun vuoksi sai kokonaan uuden elämän. Vaihtoehtoisia ohjelmia tottakai löytyy mutta on aika vaikea saada kaikki kaverit käyttämään jotain tiettyä kolmannen osapuolen ohjelmaa. Varsinkin kun moni käyttää tuota kännykälläkin. Harmi vain että MS tilejä ei voi yhdistää. Itsellänikin on ollut vuosia käytössä skype ja messenger eri tunnuksillä ja tunnusten yhdistäminen ei ole mahdollista.

Mutta muista ohjelmista sen verran että aika hyvin taidan mennä massan mukana kun koneelta löytyy 8:n top-kympin ohjelmaa.

dRD14/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Zoomst:

Lisättäköön vielä listaan että Linux versio Skypestä on todella vanhentunut, olettaen että ne menee (suht~) samalla versioinnilla. Tällä hetkellä Linux Skype näyttäisi olevan 4.1 siinä missä Windows versio 6.x..

Linuxin Skype-clientin versionumerointi ei seuraa Windowsin versionumerointia. Slashdotin uutisen mukaan v4.0 ilmestyi Linuxille tämän vuoden kesäkuussa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT