--->
AfterDawn logo

Huippuartistit vastustavat Pandoran pyrkimyksiä rojaltimaksujen vähentämiseen

Teemu Laitila Teemu Laitila
6 kommenttia

Monet huippuartistit ovat kirjoittaneet nimensä avoimeen kannanottoon, jolla pyritään vastustamaan nettiradioiden lisenssimaksuja leikkaavaa lakialoitetta. Billboard-lehdessä julkaistuun koko sivun mainokseen ovat antaneet nimensä esimerkiksi Rihanna, Billy Joel, Katy Perry, Pink Floyd, Ludacris sekä monet muut nimekkäät artistit.

Mainos vastustaa internetradio Pandoran voimakkaasti lobbaamaa lakialoitetta, joka vähentäisi nettiradioiden maksamia rojaltimaksuja merkittävästi. Artistien mukaan Pandora vaatii lainsäätäjiä "nylkemään" artistien nykyisin saamat korvaukset.

Pandora perustelee Internet Radio Fairness Act -nimellä tunnettua lakialoitetta sillä, että tällä hetkellä nettiradioilta vaaditaan huomattavasti suurempien rojaltimaksujen maksamista kuin satelliitin välityksellä toimivilta radioasemilta tai perinteisiltä radioasemilta.


Toisin kuin Spotify, joka on neuvotellut tarjoamastaan musiikista erilliset lisensointisopimukset kaikkien levy-yhtiöiden kanssa, Pandora toimii nettiradioita koskevan lainsäädännön puitteissa ja sen maksamat rojaltimaksut määritetään erikseen lainsäädännössä. Tällä hetkellä nettiradiot joutuvat lain mukaan maksamaan rojaltimaksuja noin puolet liikevaihdostaan. Satelliittiradiot maksavat noin 10 prosenttia kun perinteiset radiokanavat eivät maksa nykyisellään rojaltimaksuja lainkaan.

MAINOS


Tähän mennessä käytännössä kukaan ei ole onnistunut luomaan taloudellisesti kannattavaa nettimusiikkipalvelua. Pandoran käyttäjämäärät ja sitä myötä liikevaihto ovat kasvussa, mutta nykyisellään yhtiön toiminta ei siitä huolimatta ole kestävällä pohjalla.

Kun Pandora haluaisi tasapuolisuuden nimissä maksaa rojaltimaksuja saman verran kuin satelliittiradiot, kiistan toinen osapuoli haluaisi toteuttaa tasapuolisuuden nostamalla myös muiden maksamat rojaltit samalle tasolle nettiradioiden kanssa. Muun muassa radiokanavien etujärjestö on ilmaissut vastustuksensa maksujen käyttöönottoon.

6 KOMMENTTIA

Mynthon1/6

Ei mitään uutta auringon alla.

arcanix2/6

Eikös rojaltien ja artistien välillä ongelmana levy-yhtiö, joka tilittää artisteille ehkä muutaman prosentin siitä mitä nettiradiot maksavat heille?

T/D/F3/6

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:

Eikös rojaltien ja artistien välillä ongelmana levy-yhtiö, joka tilittää artisteille ehkä muutaman prosentin siitä mitä nettiradiot maksavat heille?

En tiedä, mikä käytäntö on ulkomailla, mutta Suomessa levy-yhtiöillä ei ole mitään tekemistä rojaltimaksujen tai niiden jakamisen kanssa.

Suomessa Teosto ja Gramex ovat molemmat määritelleet omat tariffinsa nettiradioille ja korvaukset maksetaan niiden mukaan.

Yksikään perinteinen nettiradio ei Suomessa toimita minkäänlaisia raportteja siitä, mitä he soittavat, kumpaankaan järjestöön. Tämä tarkoittaa, että korvauksia ei jaeta nettiradiossa soitettaville artisteille, vaan korvaukset jaetaan Teoston osalta kaupallisten radioiden soitetuimmat -listan kärjelle. Gramex tilittää rahat ESEK ry:n kassaan.

Gramexilla ei tällä hetkellä edes ole mitään järkevää lisensointitapaa nettiradiotoiminnalle. Teoston lisensointipolitiikka on selkeä ja looginen, eikä itseasiassa edes maksa ihan mahdottomia, mikäli suojatun musiikin ja/tai yhtäaikaisten kuuntelijoiden määrä pysyy pienehkönä. Teosto ei myöskään pakota rajoittamaan nettiradion kuuluvuutta ulkomaille, kuten Gramex tekee. Gramex vaatii erilliset maksut, mikäli nettiradion kuuluvuutta ei ole rajoitettu vain Suomeen. Se on yksi ja sama, kuunteleeko sitä kukaan, maksetaan silti. Sama myös nettiradiotariffien kuulijamäärien kanssa. Jos sopimuksesi on 500 yhtäaikaiselle kuuntelijalle, maksat 500 kuuntelijasta kuussa, vaikka kuuntelijapiikki olisi vain 150.

jartar4/6

Tuosta saa hyvän listan artisteista kenen levyjä ei kannata enää ostaa.

Sove925/6

Ennemmin saisi levy-yhtiöt antaa artisteilleen enemmän.

Curvy26/6

Haluaisin jostakin selonteon tai tohtorin väitöskirjan siitä, kuinka paljon artisti saa ja kuinka paljon menee ns. välikäsille, sillä sellaista dokumenttia en ole vielä nähnyt.
Tuo nettiradioiden maksama korvaus on kyllä suhteeton, muihin medioihin verrattuna. Pelkääköhän taas joku jotain?
Itse maksan kunnon tuotteesta, kunhan se raha menee artisteille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Kotimainen pelimedia pienenee: Pelaaja-lehti lakkautetaan

AfterDawn

Roborock-robotti-imureille Matter-päivitys - mahdollistaa robottien ohjauksen yhteensopivissa järjestelmissä

AfterDawn

Kameran ja näytön voi nyt jakaa Gemini Livelle - tekoäly auttaa näkemänsä perusteella

Puhelinvertailu

Microsoft julkaisi sen ohjelmiston lähdekoodin, mistä koko Microsoft aikoinaan syntyi 50 vuotta sitten

AfterDawn

Trumpin tullit voivat nostaa mm. iPhonejen hintoja käsittämättömän paljon Yhdysvalloissa

AfterDawn

Verkkosivustot hukkuvat tekoälybottien liikenteeseen - Wikipedia vaikeuksissa, 65% kaikesta liikenteestä tekoälybotteja

AfterDawn

Analyytikkofirma: Jos YouTube olisi oma firmansa, sen arvo olisi käsittämättömän kova

AfterDawn

Trumpin tullit: Nintendo perui Switch 2 -konsolin ennakkotilaukset Yhdysvalloissa - hinta uhkaa nousta reilusti

AfterDawn

Digita päättää maksu-tv-lähetykset antenni-tv-verkossa

AfterDawn

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki