AfterDawn logo

Elektroniikkajätit kokoontuvat sovittelemaan patenttikiistojaan

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
11 kommenttia

Muun muassa Apple, Samsung, Google ja Nokia kokoontuvat Genevessä puimaan roihuavaa patenttisotaa ja sen seurauksia, kertoo Huffington Post.

Kokouksen yksi päätarkoitus on pyrkiä vähentämään vallitsevia jännitteitä. Pohdinnan aiheina ovat niin standardi-, patentti- kuin kilpailulainsäädännötkin. Lopullinen tavoite on varmistaa, että kriittiset patentit saadaan lisensoitua järkevään hintaan niin, ettei innovaatiota tuhota.

Microsoft ja Apple pyrkivät ajamaan alas säännöksiä, joiden varjolla laitteet pystytään asettamaan myyntikieltoon jos niillä ei ole teknologioihinsa tarvittavia lisenssejä. Esimerkiksi Nokia vastustaa tällaista muutosta, sillä se katsoo kovienkin keinojen olevan nykyään tarpeellisia, jotta oikeudenomistajien omaisuutta voidaan suojata.

Mainittujen yhtiöiden lisäksi kokoukseen osallistuvat Huawei, Orange, Panasonic, Phillips, Research In Motion ja Qualcomm. Kokouksen järjestää ITU (Internation Telecommunication Union).

11 KOMMENTTIA

daim0n1/11

Olisikohan Microsoftilla toinen ääni kellossa jos olisi poistanut Nokian markkinoilta ;)

ep_2/11

Tämä todella hyvä juttu tämä sovittelutilaisuus. Mistä luinkaan, että näiden firmojen patenttikiistoihin on uponnut 20 miljardia parin viime vuoden aikana. Jos firmat saisivat rauhan aikaan, niin nuokin 20 miljardia voisi käyttää johonkin hyödyllisempään.

ThaP3/11

Jännä juttu, että Apple koittaa ajaa alas säännöksiä myyntikiellon ajas alamisesta kun itse siinä on toiminut keihään kärkenä viime aikoina.

JoniS4/11

vihoinkin jotain hyvää alalta.

@3

sepä se, kyllä pisti hymyn korville firma joka ei siedä minkäänlaista kopiointia mutta kopioi itse niin paljon että pitää tälläistä asiaa alkaa ajamaan ettei tulisi myyntikieltoa omille laitteille...sadface...

Lumikki5/11

Onkohan uutisessa joku virhe, koska juuri Apple on ollut heti ensimmäisenä käyttämässä myyntikieltoja. Mutta hyvä että yritykset ovat huomanneet että nuo patentti hommat ei enää toimi ja yrittävät tehdä asialle jotain.

Curvy26/11

Muistuttaa vertauskuvallisesti pikku poikia hiekkalaatikolla. Mistään ei voida sopia, kun "tämä lelu on minun" tyyliin. Koko kokous on yhtä kakunjakoa.
Eniten minua ärsyttää se , että pian joka asia ja teko olisi suojattava. Sillä se tuhoaa innovaatioita ja lisää typeryyttä hiekkalaatikolla tyyliin "mä keksin sen ekaks", miksei voi kysyä toisilta ja kehitellä "hiekkalinnaa" yhdessä paremmaks. Vai onko joku Roope-Ankka takana kyylimässä mitä oikeat asian kehittelijät tekevät. Oikeastaan ne hait jotka esim. koko mediatuotannon ovat rusakoineet ja kiihtyvällä vauhdilla yrittävät tukkia niitä "katiskanreikiä", sensurointimääritelmiä määritellessään. Ettei vaan asialla ole viime kätenä joku Maailman asianajajien liitto tai joku vastaava, porukka joille voisi sanoa" tehkää joskus jotain leipänne eteen".

specio7/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Curvy2:

Muistuttaa vertauskuvallisesti pikku poikia hiekkalaatikolla. Mistään ei voida sopia, kun "tämä lelu on minun" tyyliin. Koko kokous on yhtä kakunjakoa.
Eniten minua ärsyttää se , että pian joka asia ja teko olisi suojattava. Sillä se tuhoaa innovaatioita ja lisää typeryyttä hiekkalaatikolla tyyliin "mä keksin sen ekaks", miksei voi kysyä toisilta ja kehitellä "hiekkalinnaa" yhdessä paremmaks.....

Jos sinä löydät ratkaisun lottonumeroiden oikeaan laskentatapaan, niin jakaisitko kaavan kaikille ennenkuin itse käyttäisit sitä? Oikeasti et ottaisi muutamaa päävoittoa ensin?

Ahneus ja kateus on ne jotka meitä ajaa eteenpäin. Naapurimaassa koitetiin sitä, että kaikilla on sama palkka riippumatta mitä teet, ja eihän siinä hyvin käynyt.


Lumikki8/11

Lainaus:

Ahneus ja kateus on ne jotka meitä ajaa eteenpäin. Naapurimaassa koitetiin sitä, että kaikilla on sama palkka riippumatta mitä teet, ja eihän siinä hyvin käynyt.


Puhut kahdesta ääripään esimerkistä ja molemmat epäonnistuvat. Kaikkia kun ei saa tasa-arvoiseksi eikä muita voi riistää ahneudessaan loputtomasti. Jossain vaiheessa molemmat sortuu ja syy molempiin on muutamien ihmisten äärimmäinen ahneus ja itsekkyys.

Joten vaikka ahneus ja kateus ovat osa ihmistä, niin ne eivät ole hyvä ja ainoa osa. Sekä äärimmilleen vietynä ne aiheutavat vain ongelmia. Mieti tuota. Muutos parempaan alkaa jokaisesta ihmisestä itsestään, ei muista ihmisistä. Eikä ahneus ja kateus todellakaan aja kaikkia ihmisiä tai yhteiskuntia eteenpäin, vain niitä joille nuo ominaisuudet ovat tärkeitä.

specio9/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:


Puhut kahdesta ääripään esimerkistä ja molemmat epäonnistuvat. Kaikkia kun ei saa tasa-arvoiseksi eikä muita voi riistää ahneudessaan loputtomasti. Jossain vaiheessa molemmat sortuu ja syy molempiin on muutamien ihmisten äärimmäinen ahneus ja itsekkyys.

Joten vaikka ahneus ja kateus ovat osa ihmistä, niin ne eivät ole hyvä ja ainoa osa. Sekä äärimmilleen vietynä ne aiheutavat vain ongelmia. Mieti tuota. Muutos parempaan alkaa jokaisesta ihmisestä itsestään, ei muista ihmisistä. Eikä ahneus ja kateus todellakaan aja kaikkia ihmisiä tai yhteiskuntia eteenpäin, vain niitä joille nuo ominaisuudet ovat tärkeitä.

Ehkä olisi pitänyt käyttää termiä valta kateuden sijasta.

Mutta mitä tulee ahneiden sortumiseen, valitettavan usein ahneuden raunioille rakennetaan uusi ja entistä ehompi linna.

Eiköhän me kaikki olla sen verran kaukana, että suhteemme patenttehin ja keksintöjen suojelemiseen on enempi tunne pohjaista, kuin tietoa. Täältä ruohonjuuritasolta vain tuntuisi oudolta, että yritys joka käyttää esim. kannattava pk-yritys joka käyttää tuotekehitykseen vuodessa 100 000 € jakaisi kaiken osaamisen heti muille samanalan kilpailijoille. Saamatta näin mitään vastinetta työllensä.

Näillä tiedoilla joilla nykyään olen varustettu, en soisi Microsoftin ja Applen toivetta toteutuvan. Mutta se taas ei tarkoita, ettenkö voisi olla ihan väärässä :)

Curvy210/11

Eiköhän me kaikki olla sen verran kaukana, että suhteemme patenttehin ja keksintöjen suojelemiseen on enempi tunne pohjaista, kuin tietoa. Täältä ruohonjuuritasolta vain tuntuisi oudolta, että yritys joka käyttää esim. kannattava pk-yritys joka käyttää tuotekehitykseen vuodessa 100 000 € jakaisi kaiken osaamisen heti muille samanalan kilpailijoille. Saamatta näin mitään vastinetta työllensä.

Näillä tiedoilla joilla nykyään olen varustettu, en soisi Microsoftin ja Applen toivetta toteutuvan. Mutta se taas ei tarkoita, ettenkö voisi olla ihan väärässä :

Ajatellen lääketehtailijoiden patentteja, valtio eli me kaikki maksamme roope ankoille hurjat summat, eikö toisten auttaminen ole luontainen kykymme?
Ahneus asuu turhankin monen sielussa, vertaa sitä vanhaan suomalaiseen sananlaskuun "Ahneella on p..nen loppu".
Ei täältä kukaan tukkikasan päällä pääse taivaaseen. Onkohan syy ahneuteen kasvatuksessa tyyliin,"äiti pienenä käski".
Miten esim. vertaat Tim Bernard-Leetä, joka kehitettyään Internetin, antoi sen vapaasti kaikkien käytettäväksi. Ymmärrän sen siten, että hän on onnellisempi työstään kuin joku miljardööri.

specio11/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Curvy2:


Ahneus asuu turhankin monen sielussa, vertaa sitä vanhaan suomalaiseen sananlaskuun "Ahneella on p..nen loppu".
Ei täältä kukaan tukkikasan päällä pääse taivaaseen. Onkohan syy ahneuteen kasvatuksessa tyyliin,"äiti pienenä käski".

Veikkaan evoluutiota. Niinhän leijonakin toimii, kun on kilpailijan saanut karkoitettua laumasta, alkaa naaraiden omiminen. Ihminen on kuitenkin eläin muiden joukossa.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Curvy2:


Miten esim. vertaat Tim Bernard-Leetä, joka kehitettyään Internetin, antoi sen vapaasti kaikkien käytettäväksi. Ymmärrän sen siten, että hän on onnellisempi työstään kuin joku miljardööri.

Onnellisuudesta en viitsi puhua, koska Tim on ainoa joka sen tietää. Uskoa toki voimme niin :-)

Mitä tulee Timiin ja WWW:hen - edelleen tuntematta häntä WWW:n kehittämisen aikana - hänellä mahdollisesti oli jo silloin muita (riittäviä) tulonlähteitä tai välttämättä ei huomannut markkina rakoa tai oli muuten vain joviaali kaveri tai huomasi, ettei WWW leviä jos heti ollaan kirnuamassa rahaa tai...tai...tai...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT