Pandoran luvut miljoonapalkkioista liian optimistisia: esiintyjä saakin vain puolet
Yhdysvaltain suosituimpiin kuuluva suoratoistopalvelu Pandora julkisti alkuviikosta näyttävästi palvelun musiikista maksamia korvauksia, jotka suosituimpien artistien kohdalla nousevat useisiin miljooniin. Suoratoistopalveluiden maksamat korvaussummat ovat olleet pitkään tapetilla, kun monien artistien mielestä musiikkin jakelu Pandoran, Rdion ja suomalaisille tutuimman Spotifyn kautta on suoranaista riistoa.
Pandoran julkaisemat lukemat vaikuttivat kuitenkin siltä, että artisteilla ei pitäisi olla juuri valittamista, sillä palvelun julkistamien lukujen mukaan jopa 2000 artistia tienaa suoratoistosta yli 10 000 dollaria vuodessa. Todellisuus on kuitenkin hieman toinen, ainakin artistien kannalta, kertoo Billboard.biz-sivusto.
Pandoran tiedoissa kerrottiin käytännössä kuinka paljon yhtiö maksaa korvauksia soittamastaan musiikista. Tiedotteen sanamuodot oli Billboard-sivuston mukaan tarkoituksella viilattu siten, että niiden perusteella alaa tuntematon käsittää helposti artistien tienaavan tiedotteessa mainitun summan. Pandora kuitenkin maksaa kaikki korvauksensa SoundExchange-järjestölle, joka muistuttaa paljolti kotoista Teostoa. SoundExchange puolestaan jakaa summan eri tahojen kesken, otettuuan päältä oman 5,3 prosentin osuutensa. Artisti saa nettosummasta 45 prosenttia, kun levyn oikeudet omistava taho (yleensä levy-yhtiö) saa 50 prosenttia (josta osa saattaa vielä palautua artistille sopimuksesta riippuen) ja loput viisi prosenttia menevät levyllä esiintyville muille muusikoille ja taustalaulajille.
Maksujen jakautuminen on lakisääteinen kysymys. Billboard-sivustolle puhunut Pandoran perustaja Tim Westergren pitää tulonjaosta määrääviä sääntöjä kuitenkin hyvänä asian artistin kannalta. Ilman yleisiä tulonjakoperiaatteita suoratoistopalvelut joutuisivat neuvottelemaan hinnoista suoraan yksittäisten levy-yhtiöiden kanssa, jolloin artistien tilanne ei ainakaan olisi nykyistä parempi, Westergren uskoo.
Huolimatta kevyesti harhaanjohtavasta viestinnästä Pandoran kannalta ei loppuviimein ole väliä kenelle yhtiö maksaa. Sillä on kuitenkin merkitystä artistin kannalta, joka sopimuksesta riippuen saa vain puolet jo monen kohdalla ennestään pienistä rahavirroista.
4 KOMMENTTIA
tonttila1/4
Itse ovat työnsä valinneet. Jos ei kelpaa niin menkööt ihan oikeisiin töihin.
_kooma_2/4
Taisi olla sarkasmia? Eiköhän artistit kuitenkin saa isoimmat suurimman osan tuloistaan edelleen keikkapalkkioiden muodossa, sitten tulevat muut tulot, kuten teosto ja muut maksut. Se että tämmöisiä suoratoisto palveluita edes on olemassa, on jo sinällään mainio juttu. Ei ole hirveän paha maksaa esim kymppiä kuussa siitä että saa kuunnella mielin määrin musiikkia.
Muutoin suurin osa uutisista kertoo omaa kieltään puhtaasta to-madian perseilystä mihin liittyvät kaikki mahdolliset piraattien miljoona sakot ynm muut älyttömyydet.
Ja ellei musiikin tekeminen ja sen esittäminen käy oikeasta työstä niin mikähän sitten. Aika harva jonkin toisen alan työntekijä olisi valmis kiertämänn putkeen esim 9:ää kuukautta ja olemaan valmis kiipeämään estraadille joka ikinen ilta esittämään aina vain ne samat biisit. Sitten pitäisi vielä olla mahdollisimman positiivinen ja osata ottaa yleisökin joka ikinen kerta siten että yleisälle jäisi positiiviset fibat keikasta.
Ihanteellinen tilanne monelle bändille saattaisi olla se ettei levy-yhtiöitä olisi olemassakaan, heidän ja musiikin välissä. Mutta koska levy-yhtiöt hoitavat bändien markkinoimisen managerien ohella, tarjoavat usein faciliteetit levyjen tuottamiseen ja hoitavat isoimman osan ulkomusiikillisista jutuista kuulunee jokin osa bändin tuottamasta fyrkasta levy-yhtiöllekin. Tosin prosenttien pitäisi omasta mielestäni olla toisin päin, eli bändi saisi edelleen suurimman osan kaikesta rahasta, ja levy-yhtiö sitten loput. Ja koska ainakin isoimmilla levy-yhtiöillä on tallissaan useampiakin kuin vain yksi menestyvä ja taaloja tahkoava bändi, pienemmälläkin prosenttiosuudella nuo yhtiöt tekisivät mainiot tulosta.
Itse pyrin aina edelleen ostamaan levyni fyysisessä muodossa, jotka sitten rippaan tietokoneelle josta jaan ne esim puhelimeen tai USB tikkuun jotta voin samoja musiikeita kuunnella myös esim autolla tai pyöräillessä. Joidenkin kuuntelemieni bändien levyjä on tosin vaikea saada Suomesta, tällöin apuna toimii niin Youtube kuin vaikkapa Spotify:kin. Ja mikäli mahdollista, pyrin käymään myös bändien keikoilla mahdollisimman paljon, tällöin näkee suosikki artistinsa ja saa musiikin ohella paljon muitakin fiiliksiä.
tonttila3/4
Sarkasmia? Ehkä osittain..
Käykö artistina oleminen "oikeasta" työstä? Paha sanoa mutta ammatinvalintakysymys.
Suositut tienaa joka tapauksessa enemmän kuin tuntemattomammat. Niinkuin joskusn aiemmin uutisoitiin ja kritisoitiin että suoratoistopalvelut eivät ole häävejä tulonlähteitä tuntemattomille artisteille niin eiköhän ne mainitut keikkapalkkiot/keikkojen määrätkin riipu juuri siitä kuinka suosittu on.
Eihän sitä rahaa tipu ovista ja ikkunoista jossei heitä keikkaa ja tee uutta materiaalia(poislukien beatlesit sun muut).
Ja moni tekee kyllä vastaavanlaista hommaa, kiertää pitkinpoikin sen 9kk ja vaikka hitsaa joka päivä niitä samoja putkia. Se käy työstä mutta saahan siitä kohtuullista korvausta. Harva artisti toki tekee 3:a keikkaa enempää viikossa. Työtunteja viikkoon tulee siten kyllä aika vähän(ellei matkustelua lasketa, isommat starat eivät edes roudaa ite)
Ja mitä levy-yhtiöttä toimimiseen tulee, eikös apulanta ja klamydia esim hoida ite kaiken ja myy uusinta levyäänkin aina tyyliin vitosen halvemmalla kuin muut yhtiöt vaikka robinia :) ja tekevät hyvää tiliä, itselleen. Omakustanteen julkaisu on tietenkin riskibisnestä, jos ei menesty niin voi voi.. Levy-yhtiö ottaa siinä riskin ja jos homma toimii niin sijoitukselle pitää saada tuottoa. Kaikki ei menesty ja ne tappiot jää levy-yhtiön maksettavaksi.
Itse henkilökohtaisesti en edes muista koska olisin levyn ostanut itselleni(valehtematta 2006), oma tarve tyydyttyy kyllä youtubella ja radiolla. Tenaville tulee osteltua kaikenlaista cd/dvd/peli-muodossa. Ei tässä tunnu muutenkaan riittävän aika kaikkeen niin ei tulisi mieleen tilata kuukausimaksullista palvelua(HBO tekee poikkeuksen) mutta loistava keksintö se kuitenkin on, kuluttajan kannalta.
min5sevaan4/4
they do it for the art ;)
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT