Uusi selainten testipaketti pyrkii selaintestien yhdistämiseen
RoboHornet on uusi testipaketti nettiselaimille, joka pyrkii yhdistämään samaan kokonaisuuteen useampia nykyisten nettiselainten suorituskykyyn vaikuttavia osatestejä. Testi mittaa perinteistä JavaScript-suorituskykyä, mutta myös HTML:n renderöintiä, CSS animaatioita sekä DOM-manipulointia.
RoboHornet ei perustu mihinkään vanhoihin testeihin, vaan paketin kaikki alatestit on kehitetty uudestaan alusta alkaen. Testin tarkoituksena on antaa yksittäisten testien tulosten lisäksi myös yksi kokonaistulosta heijasteleva lukema, joka helpottaa selainten vertailua. Alatestien on tarkoitus mitata ominaisuuksia, joilla on vaikututa loppukäyttäjän käyttökokemukseen.
Testipaketin taustalla on Googlella työskentelevä Alex Komoroske, mutta silti kyse on avoimen lähdekoodin projektista, jossa käyttäjillä sekä alan merkittävillä tekijöillä on suuri sananvalta. RoboHornet ottaa testaukseen uudenlaisen lähestymistavan, sillä alatestien pisteiden painoarvoon lopullisessa tuloksessa vaikuttaa käyttäjä- ja kehittäjäyhteisön näkemys siitä, mitkä nimenomaiset tekniikat ovat tärkeitä web-kehityksen isojen trendien kannalta.
Projektin taustajoukoiksi on tällä hetkellä listattu muun muassa Google, Facebook, Microsoft ja Mozilla, jotka osallistuvat projektiin esimerkiksi teknisen neuvonnan muodossa.
Hyvältä kuulostava projekti on kuitenkin kohdannut myös tiukkaa kritiikkiä. Vaikka selainvalmistajat ovat ainakin nimellisesti mukana kehitystyössä, Microsoft ja Mozilla ovat kritisoineet testin tapaa luottaa tiukasti yhtä ominaisuutta mittaaviin abstrakteihin alatesteihin. Microsoftin mukaan pitkälle erikoistuneet testit eivät anna todellista kuvaa käyttäjien havainnoimasta suorituskyvystä siitäkin huolimatta, että Microsoftin oma Internet Explorer 10 -selain saa testissä loistavat pisteet.
Myös Mozillan edustajat ovat esittäneet epäilyksensä tulosten vastaavuudesta tosielämässä. Silti avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Firefox-selaita kehittävä Mozilla kiittää testipaketin uutta yhteisöllistä lähestymistapaa selaintestauksessa.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT