AfterDawn logo

Intelin Clover Trail -prosessori ei tue Linuxia

Teemu Laitila Teemu Laitila
6 kommenttia

Intelin tableteille ja kevyille kannettaville tietokoneille tarkoitettu Clover Trail -piiri ei tule tukemaan Linuxia. Clover Trail on tarkoitettu nimenomaan kevyille Windows 8 -laitteille ja nykyisen aikataulun mukaan se saapuu laitteisiin ensi vuonna.

Clover Trail on käytännössä kaksiytiminen versio Intelin nykyisestä Medfield-alustasta, johon perustuvia älypuhelimia saatetaan nähdä markkinoilla vielä tämän vuoden puolella. Se sisältää kaksi 32 nm prosessilla valmistettua Saltwell-ydintä sekä Imagination Technologiesin PowerVR SGX 544MP2 -näytönohjaimen.

Teorian tasolla Clover Trail on standardi x86-prosessori eikä Linuxin ajamiselle ole suoranaista teknistä estettä. Intelin Linux-lausunnon taustalla vaikuttavat kuitenkin prosessorin lukuisat uudet virransäästöominaisuudet, joiden hyödyntäminen vaatii tuen myös käyttöjärjestelmältä. Microsoft ja Intel ovat työstäneet uusia virransäästöominaisuuksia yhdessä ja Windows 8 kykenee ohjaaman prosessoria tehokkaasti virransäästötilaan sekä herättämään sen sieltä tarpeen vaatiessa.


Clover Trail sisältää ainakin joukon uusia tehotiloja, joissa prosessorin tehonkulutus tippuu lähes nollaan. Intelin mukaan pienimmillään Clover Trail -piirin tehonkulutus on vain 14 milliwatin tasolla. Uusien tehotilojen lisäksi Clover Trailista löytyy työpöytäprosessoreiden Turbo Boost -ominaisuutta muistuttava ominaisuus, jonka avulla prosessori selviää nopeasti tehtävästään palatakseen takaisin vähävirtaiseen lepotilaan.

Clover Trailin on tarkoitus kilpailla suoraan ARM-pohjaisten Windows RT -tablettien kanssa tarjoamalla kokonaisvaltaisempi Windows-kokemus tinkimättä silti laitteiden akkukestosta tai keveydestä.

6 KOMMENTTIA

teme5651/6

Ja mikä estää linux-kehittäjiä tekemästä nimenomaan tuolle prossulle optimoitua kerneliä?

syrtek662/6

hahaa, jos intel aikoo ryhtyä taisteluun arm vastaan niin tämän prosessorin pitää saada tuki linux kerneliin.

squi3/6

Originally posted by teme565:

Ja mikä estää linux-kehittäjiä tekemästä nimenomaan tuolle prossulle optimoitua kerneliä?

Mikään ei estä yrittämästä, mutta jos Intel on vastahakoinen ja/tai sopimukset Microsoftin kanssa rajoittavat Intelin mahdollisuuksia jakaa virransäästöominaisuuksiensa koodia, kunnolla toimivaa tukea on erittäin vaikea saada toteutettua.

johtaja594/6

Pitää olla hyvä sopimus M$:n kanssa, jos tällä tavalla lyövät kirveellä omaan jalkaansa.

syrtek665/6

Originally posted by teme565:

Ja mikä estää linux-kehittäjiä tekemästä nimenomaan tuolle prossulle optimoitua kerneliä?

helpompi olisi ajaa silmät sidoittuna pariisin ruuhkissa.

sammal6/6

Kylläpä menee sikamaiseksi jos prosessorit suunnitellaan tietylle käyttikselle. Onkohan kilpailuviranomaisilla asiaan jotain sanomista?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT