AfterDawn logo

Oikeus: Avoimen WLAN-verkon haltija ei vastuussa muiden tekemisistä

Teemu Laitila Teemu Laitila
12 kommenttia

Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden mukaan avoimen WLAN-verkon ylläpitäjää ei voida pitää vastuullisena siitä, mitä muut ihmiset verkon avulla tekevät. Asiasta kertoo tapauksessa mukana ollut lakimies Ville Oksanen Tietokone-lehden blogissaan.

Käräjäoikeuden päätöstä voidaan pitää erittäin merkittävänä tapauksena, joka mahdollistaa avointen WLAN-verkkojen tarjoamisen myös tulevaisuudessa. Koska kyseessä on vasta käräjäoikeuden pääätös, Oksanen pitää mahdollisena, että tapauksen toinen osapuoli TTVK valittaa päätöksestä Vaasan hovioikeuteen.

Oksasen mukaan päätöksen tehnyt tuomari toteaa, että yksityishenkilön ylläpitämää avointa WLAN-verkkoa ei voida rinnastaa yhteiskunnan palveluiden tarjoamiseen, eli operaattorit vastuusta vapauttava periaate ei päde yksityishenkilön tapauksessa, ainakaan suoraan. Silti tuomarin mukaan tapauksessa pätee tekijänoikeuslain ja palveluiden tarjoamisesta säädetyn lain esitöissä mainittu periaate, jonka mukaan tiedon sisällöstä vastaa sen tuottaja. Tuomarin mukaan avoimen WLAN-verkon ylläpitäjälle ei ole laissa määritelty velvoitetta verkkonsa suojaamiseen.


Käräjäoikeuden koko päätös perusteluineen on luettavissa Ville Oksasen edustaman Turre Legal -lakiasiaintoimiston sivuilta.

12 KOMMENTTIA

friis1/12

Ihan hyvä että tähän saadaan päätös, oli se sitten mikä vaan. Tietää jatkossa uskaltaako halutessaan pitää verkkoaan avoinna. Katsotaan nyt kuitenkin vielä mitä hovi sanoo tästä päätöksestä.
Eikös joku ollut oikeudessa Tor verkon exit noden ylläpidon laillisuudesta? Muistaakseni siinäkin käräjä- ja hovioikeus totesi ettei noden ylläpitäjä ole vastuussa käyttäjien mahdollisista rikoksista.

Primus_2/12

Mielenkiintoista tässä on se että TTVK on toisena osapuolena. Kyseessä paljon periaatteellisempi kysymys netin tulevaisuudesta sen avoimmuuden suhteen, kuin mitä on tekijänoikeuskysymys. Tällä järjestöllä ei meinaa olla mitään rajaa toiminnan härskeydessä, eikä tule ennen piraattipuolueen tuloa.

Qwasd3/12

Mielenkiintoista, että tästä täytyy edes ylipäätänsä kiistellä oikeudessa. Eikös vertauskuvana voitaisi käyttää vaikka sitä, että tiehallinto olisi vastuussa tienkäyttäjien ylinopeuksista sen vuoksi, ettei ole laittanut tielle hidasteita?

chatboy4/12

En ymmärrä nettiverkoista mitään mutta joskus jossain jostakin luin, että vaikka naapurin langatonta käytetään rikolliseen toimintaan niin kyllä se todellinen rikollinen(siis se tietsikka mistä rikos tehtiin) saadaan jäljitettyä jollain tunnistetidoilla tai jotain. Voisko joku afterdawnilainen vahvistaa/oikaista huonoa muistiani?

mcmopo5/12

Siis nyt hei järki käteen edelleen. Vai tuleeko poliisit ovien taakse sanomaan että naapurin Pekka ajoi tuossa sinulta varastetulla autolla pienen tytön ylitse ja vastuu on sinun koska olet auton omistaja. Vastuu siirtyy vasta silloin muille jos naapurin Pekka olisi varastanut linja-auton.

syrtek666/12

tuomiolauselman perusteella antipiraatit eivät yrittäneetkään tutkia lataajan lähdettä vaikka siihen annettiin mahdollisuus vastaajien toimesta... Kyseessä oli siis puhdas isku avointa wifi asemaa vastaan. Herättää myös ajatusleikin siitä oliko myös lataus lavastettu.

http://www.turre.com/2012/05/ylivieskan-ko-ei-vastuuta-wlanista/

Antipiraatit saivat 6500 euron matkyt ... :D

friis7/12

Lainaus:

En ymmärrä nettiverkoista mitään mutta joskus jossain jostakin luin, että vaikka naapurin langatonta käytetään rikolliseen toimintaan niin kyllä se todellinen rikollinen(siis se tietsikka mistä rikos tehtiin) saadaan jäljitettyä jollain tunnistetidoilla tai jotain. Voisko joku afterdawnilainen vahvistaa/oikaista huonoa muistiani?


Ainoa 'tunnistetieto' joka jää wlan tukiasemaan yhdisttäessä on verkkokortin MAC osoite. Periaatteessa on mahdollista selvittää mihin ko. MAC osoite on ollut aikaisemmin yhteydessä ja sitä kautta selvittää omistaja. MAC osoitteen 'spooffaaminen' (väärentäminen) on tosin myös hyvin triviaalia.

syrtek668/12

http://www.aboutlinux.info/2005/09/how-...ss-of-your.html

Lainaus:

# ifconfig eth0 down
# ifconfig eth0 hw ether 00:80:48:BA:d1:30
# ifconfig eth0 up
# ifconfig eth0 |grep HWaddr


friis9/12

Lisään vielä, että tässä tapauksessa tukiasema on ilmeisesti ollut reitittävässä tilassa, jolloin koneelle tulevat ip osoitteet jaetaan reitittimestä, sen MAC osoitteen perusteella. Jos tukiasema olisi siltaavassa tilassa ip haettaisiin jokaisen siihen liitetyn koneen verkkokortin MAC osoitteen perusteella. Jälkimmäisessä tapauksessa olisi melko helppoa selvittää ISP:n lokeista (jos oletetaan että niitä on enää tutkinta vaiheessa jäljellä) kuuluuko MAC osoite syytetyn koneelle.
Jos joku tietää kuinka pitkään ISP:t säilyttävät tälläisiä tietoja niin kertokaa. Tässä tapauksessa tiedostonjako on tapahtunut 14.7.2010 ja asia saatettu vireille 28.6.2011.

johtaja5910/12

Tässähän haetaan vain ennakkotapausta sille syyllistyykö nettikahvila, useat kaupungit ja yksityiset tekijänoikeusrikokseen, koska kiistatta näitä kaikkien vapaaseen surffailuun tarkoitettuja yhteyksiä käytetään myös waretukseen.

horgh11/12

Ainoa mahdollinen tuomio. Toisenlainen lakkauttaisi tosiaan kaikki olemassa olevat avoimet WLAN:it. Toisaalta en olisi yllättynyt, vaikka hovissa muuttuisi. Sen verta tuo to-mafia tapaa onnistua korruptoimaan tuota meidän "riippumatonta" oikeuslaitostamme.

Jos avoimen WLAN:n tarjoaja on vastuussa verkossaan tapahtuvasta liikenteestä, niin samahan pätee sitten palveluntarjoajiin laajemminkin. Siis Sonera, Elisa yms. joutuisivat suodattamaan liikennettään, käytännössä siis lopettamaan palvelun toimittamisen, mikäli vastuu heille langetettaisi.

Elämme mielenkiintoisia aikoja ystävät hyvät.

friis12/12

Lainaus:

Jos avoimen WLAN:n tarjoaja on vastuussa verkossaan tapahtuvasta liikenteestä, niin samahan pätee sitten palveluntarjoajiin laajemminkin. Siis Sonera, Elisa yms. joutuisivat suodattamaan liikennettään, käytännössä siis lopettamaan palvelun toimittamisen, mikäli vastuu heille langetettaisi.


Ei. Kuten tuomiossa kerrotaan, kaupallisila toimijoilla on lakiin perustuva vastuuvapaus. Tässä tapauksessa kyseessä oli yksityishenkilön avoin ja ei-kaupallinen Wlan.

Lainaus:

Tietoyhteiskunnan palveluiden tarjoamisesta annetun lain 13 §:stä ilmenee, että kun palvelussa on kysymys verkkoyhteyden tarjoamisesta, palveluntuottaja ei ole vastuussa siirrettyjen tietojen sisällöstä. Saman lain 3 § 1 kohdan mukaisen määritelmän mukaan palvelun tarjoajana pidetään luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka tarjoaa tietoyhteiskunnan palvelun. Lainvalmisteluasiakirjoista (HE 194/2001, s. 28) ilmenee, että määritelmäsäännöksen mukaisena palvelun tarjoajana pitäminen edellyttää toiminnan taloudellista tarkoitusta. Palvelun tarjoajana ei pidetä esimerkiksi yksityishenkilöä, joka ilman taloudellisia tarkoitusperiä ylläpitää omia kotisivujaan. Käräjäoikeus toteaa, että T on yksityishenkilö, joka omassa kodissaan on pitänyt suojaamatonta WLAN-reititintä ilman taloudellista tarkoitusta. T:sta ei siis voi pitää lain tarkoittamana tietoyhteiskunnan palveluiden tarjoajana. Siten mainitun lain 13 § ei suoraan sovellu T:seen.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki