--->
AfterDawn logo

Tutkimus: kehitysmaiden koulukannettava osoittautui pettymykseksi

Panu Roivas Panu Roivas
2 kommenttia

Viime vuosina otsikoissa vilahdellut One Laptop per Child (OLPC) -aloite on viimeisimpien tutkimusten mukaan ollut pettymys, sillä kannettavat eivät ole juuri auttaneet kehitysmaiden lasten opiskelussa.

Inter-American Development Bank teetti tutkimuksen, jonka mukaan OLPC-kannettavien tulo kouluihin ei ole juurikaan edistänyt lasten opiskelua. 319 Perulaisessa koulussa tehty tutkimus jakautui kahteen osaan, jossa 110 koulua toimi kontrolliryhmänä. Tulosten mukaan OLPC-kouluissa koneita oli 1,2 konetta per lapsi, kun taas ilman OLPC:tä varustetuissa kouluissa oli yksi tietokone yhdeksää lasta kohti.

OLPC-kouluissa 80% koululaisista käytti konetta ainakin kerran viikossa, mutta vain 40% käytti sitä kotona, sillä monissa kouluissa konetta ei saanut viedä kotiin. Ilman OLPC:tä olevissa kouluissa vain 32% koululaisista sai mahdollisuuden käyttää tietokonetta ainakin kerran viikon aikana, ja vain neljällä prosentilla oli tietokone käytössään kotona.

MAINOS


Suosituimpia sovelluksia olivat tekstinkäsittely ja laskin (45% ajasta), pelit (18%) sekä musiikki (14%). Tutkijoiden mukaan OLPC-koulujen ja tavallisten koulujen välillä ei kuitenkaan ollut merkittäviä eroja oppimisessa. Ongelmaksi arvioitiin mahdollisesti Internet-yhteyden ja opetussovellusten puute, sillä OLPC:n mukana tulleista sovelluksista vain Wikipedia oli opetuskäyttöön soveltuva. Valtaosa koneiden käytöstä jäi siis opettajan antaman tekstin kopioimisen tasolle.

Tutkimuksen lopputulos oli siis jokseenkin ennalta arvattava: kehitysmaissa lienee jatkossakin parempi panostaa opettajien koulutukseen ja pienempiin luokkakokoihin, kuin koululaisten kannettaviin.

2 KOMMENTTIA

Varpomaa1/2

Lainaus:

Tutkijoiden mukaan OLCP-koulujen ja...


OLCP? Tuollainen pieni virhe...

RekookeR2/2

Jospa nyt ensin saisivat kynän ja kumin ja paperia, sekä kunnon kouluvaatteet ennenkuin jotain tietokonetta aletaan hommaamaan. Kuinka nuo edes kuvittelee et kotona voisi konetta keritä käyttämään, kun elämä pyörii väkisin kotiaskareiden parissa.
Sitten kun tuollaisia on hommattu, niin ainoa käytännön sovellus on Wikipedia? Miks edes vaivautua suunnittelemaan tuollaista jos toteutus jää tuolle tasolle?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Kiinan teknologiafirmat julkistivat kilpailijan HDMI:lle - GPMI tukee 8K-tarkkuuden kuvaa

AfterDawn

Verkkosivustot hukkuvat tekoälybottien liikenteeseen - Wikipedia vaikeuksissa, 65% kaikesta liikenteestä tekoälybotteja

AfterDawn

Kameran ja näytön voi nyt jakaa Gemini Livelle - tekoäly auttaa näkemänsä perusteella

Puhelinvertailu

Nyt se tapahtui: Linkkivero iski Suomeen - Amppareiden kilpailija suljettiin, Kopiosto vaati rahaa otsikoista

AfterDawn

Polarnode rakentamassa Nokian kaupungin alueelle usean sadan miljoonan euron datakeskusta

AfterDawn

Venäjämielinen ryhmä teki viikolla useita palvelunestohyökkäyksiä suomalaisiin verkkosivustoihin - lisää saattaa olla luvassa viikonloppuna

AfterDawn

TikTok sai taas lisää armonaikaa Trumpilta

AfterDawn

Digita päättää maksu-tv-lähetykset antenni-tv-verkossa

AfterDawn

Kotimainen pelimedia pienenee: Pelaaja-lehti lakkautetaan

AfterDawn

Powered by HIGH.FI

Powered by HIGH.FI
Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki