AfterDawn logo

Tilasto: 1366x768 on maailman yleisin resoluutio

Teemu Laitila Teemu Laitila
9 kommenttia

Nettianalyytiikkaa tarjoavan StatCounter-sivuston mukaan maaliskuun aikana ohitettiin merkittävä rajapyykki, kun 1366x768 ohitti yleisyydessään aiemman 1024x768 pikselin resoluution. Tiedolla on merkitystä erityisesti web-kehittäjien kannalta sivustojen mittojen suunnitelussa.

Tekniikan kehittyessä myös resoluutiot ovat kehittyneet, joskin huomattavasti hitaammin kuin monet toivovat. Yleisimmän resoluution aseman saavuttanut 1366x768 on käytössä halvemman luokan kannettavissa tietokoneissa. Edellisen sukupolven miniläppäreissä sen sijaan oli useimmiten astetta pienempi resoluutio. Esimerkiksi Asuksen alkuperäisen Eee PC 700:n resoluutio oli vain 800x480, joka on pienempi kuin useissa nykyisissä älypuhelimissa.

StatCounterin tilastojen mukaan maaliskuussa 2009 yleisin resoluutio oli 1024x768 runsaan 40 prosentin osuudella. Uusimpien mittausten mukaan sen osuus on enää 18,6 prosenttia kun 1366x768 on saavuttanut lähes 20 prosentin markkinaosuuden.


Tilasto ei niinkään heijastele käyttäjien tarpeita resoluution suhteen, vaan enemmän kulloisiakin markkinaolosuhteita näyttöpaneelien markkinoilla sekä paneeleiden optimaalista hinta-resoluutio-suhdetta. Myös StatCounterista huomautetaan, että tilasto mittaa maailmanlaajuisia käyttäjämääriä ja kehittäjien on tärkeää huomioida omien käyttäjiensä yleisimmät resoluutiot, jotka esimerkiksi tekniikka-aiheisilla sivustoilla saattavat poiketa yleisestä keskiarvosta merkittävästi.

9 KOMMENTTIA

dRD1/9

Vertailun vuoksi suomenkielisen AfterDawnin (koko AfterDawn-sivustokokonaisuuden, ml. Puhelinvertailu, download.fi, THG ja Edukas.fi) yleisimmät selaimet viimeksikuluneen 11 vuorokauden ajalta:

1920x1080 - 15,4%
1366x768 - 13,0%
1024x768 - 9,9%
1280x800 - 9,0%
1680x1050 - 8,9%
1280x1024 - 7,6%
1600x900 - 5,6%
1440x900 - 5,4%
1920x1200 - 4,0%

...käytännössä luvuista voi vetää sen lopputuloksen, että enää ei ole olemassakaan kourallista resoluutioita, joille sivu pitää suunnitella, vaan sivut pitää suunnitella niin, että ne zoomautuvat mahdollisimman hyvin laitteesta ja selaimesta ja resoluutiosta riippumatta. Aika iso haaste tuleville verkkosivusuunnitelmille, itse kullekin.

Auroni2/9

Kiinnostaa kyllä, että mitkä resoluutiot samanmoiseen prosenttiosuuteen tuon 1366x768 reson kanssa yltää, kun mielestäni tuossa taulukossa on aika pitkälti kaikki standardit ainakin ulkoisten pc-näyttöjen puolella. Mitkä kuuluu kategoriaan "other"? 1024x768 pienemmät? Graafikkoresoluutiot (yli Full HD), lasketaanko tuohon mukaan myös mobiililaitteet (+miniläppärit tietty)?

daolpu3/9

Kuuluukohan tuohon 1366x768 resoluutioon myös 1360x768 reso...

dRD4/9

Nykyisin noita resoluutioita on ihan valtava määrä. Mobiiliresoluutiot ja kaikki mahdolliset customit. Pelkästään meillä jos laski ne resot, joita käytti yli 0,5% kävijöistä, tuli eri resoluutioita yli 50. Ja silti "other" osuus oli melkein 20%. Eli ei voi enää suunnitella minkään näppituntuman mukaan, että "jos testaan näillä viidellä resolla, katan yli 85% käyttäjistä" -> ei toimi enää. Responsive design taitaa olla se tuleva kehityskulku, eli sivut muokkautuvat leveyden mukaan ns. lennosta.

p2pman5/9

Hah, eipä jotenkin oo koskaan tullu ajatelleeksi että noin paljon erilaisia resoja on :D (1440x900 mulla)

Niko_n (vahvistamaton)6/9

Luulisi että 1024x768 reso olisi kasvanut hieman viime aikoina iPadin suosion myötä?

tonttila7/9

Eikös tuo yleisin reso ole hd-ready telkkareissa, johtuisiko suosion kasvu taulutelkkareiden määrästä vai oliko kyseessä vain tietokonenäytöt. Tosin monilla varmaan tv kiinni koneessa.

Ysf8/9

Lainaus:

zoomautuvat mahdollisimman hyvin laitteesta ja selaimesta ja resoluutiosta riippumatta

"zoomaus" kun on nettiselaimen valmiiksi muodostaman sivun sovittamista ruudulle. Se mitä dRD taidat tarkoittaa on "skaalautuminen" jossa palvelinpuoli tunnistaa näytön reson ja pyöräyttää sivun asettelut resoluutioon sopivaksi, ennen kuin sivu edes lähetetään selaimelle muodostettavaksi.. eli tuo "responsive design" ei ole mikään uusi idea sillä sen toteuttaminen kohtalaisen helposti on ollut mahdollista varmaan 5 vuoden ajan - kyse on minusta vain laiskuudesta :-D

Tuo resoongelma on ollut olemassa niin pitkään kun nettisivuja on väännetty - silloin tosin noita resoluutioyhdistelmiä oli 3. Ongelma on tarkemmin sanottuna se, että erityisesti sivuttaisreson (leveys) ylittäminen saattaa alkaa rikkomaan asettelua "pahastikin".

Mutta isompi ongelma minusta noiden resoluutioiden kanssa painiessa on lähinnä sisällönhallintaan käytettävien järjestelmät, joka skaalautuvuuden osalta ovat yleensä luokkaa "rytöp***a". Ja sitten on ne kaupalliset paineet, jonka seurauksena kaupalliselle nettisivulle pitää saada isompaa ja isompaa mainosta tahi graafista elementtiä näkyville, jotta raha virtaisi: sen seurauksena tarvitaan aivan sairas resoluutio, jotta sivun sisältö näyttäisi "siistiltä ja sopivalta" suhteessa mainokseen.

Ergopad9/9

No, itse asiassa sekä läppärissä että TV:ssä on molemissa juuri tuo resoluutio.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT