RuuviTracker: suomalaisharrastajien avoin paikannusjärjestelmä
Suomalainen elektroniikkaharrastajien porukka on ottanut kunnianhimoisen tavoitteen kehittää oma GPS-paikannusjärjestelmä alusta saakka täysin vapaaehtoisvoimin. Liikkeelle on lähdetty lähes nollasta ja projekti on nyt edennyt vaiheeseen, jossa laitteiden pohjana toimivista piirilevyistä on saatu valmistettua ensimmäiset prototyypit.
Kehitysprojektia on koordinoitu elektroniikan rakenteluun keskittyvällä Ruuvipenkki.fi-sivustolla, josta myös laitteen nimi juontaa juurensa. Paikannusjärjestelmän puuhamiehenä toimii sivuston perustaja Lauri Jämsä ja mukana kehitystyössä on runsaat puolenkymmentä aktiivia.
Idea oman paikannusjärjestelmän kehittämisestä lähti perinteiseen tapaan todellisesta tarpeesta. "RuuviTrackerille nähtiin tarvetta, sillä yleensä esimerkiksi metsästyskäyttöön tarkoitettujen reaaliaikaista paikannusta tarjoavien järjestelmien hinnat ovat pyörineet melkein tuhannessa eurossa ja juurikin metsästyskäyttö oli ensimmäinen ajateltu sovelluskohde", Jämsä kertoo.
Ensimmäiset protopiirilevyt on jo saatu valmiiksi
Paikannuslaitteen rautapuoli on suunniteltu nimenomaan edullista hintaa silmälläpitäen ja tavoitteena on pitää komponenttien hinta kaikkinensa alle 50 euron tasolla.
Halvasta hinnasta huolimatta RuuviTracker ei ominaisuuksiensa puolesta jää kaupallisille toteutuksille. Järjestelmän sydämenä toimii ARM:n Cortex-M3-mikrokontrolleri. Laitteesta löytyy paikka SIM-kortille, joka puolestaan mahdollistaa GSM- ja GPRS-yhteydet. Paikannusta hoitavan GPS-sirun lisäksi laite pystyy havainnoimaan ympäristöään erilaisilla antureilla kuten kiihtyvyysanturilla ja kompassilla sekä mikrofonilla, josta on hyötyä esimerkiksi haukun tunnistamisessa metsästyskäytössä. Antureiden tuottamaa tietoa voidaan tarpeen vaatiessa tallentaa MicroSD-kortille.
3D-malli piirilevyn etupuolesta komponentteineen
Avoimuus kasvattaa käyttökohteita
Maailmalta ei Jämsän tietojen mukaan löydy vastaavaa projektia, jossa koko paikannusjärjestelmä olisi kehitetty laitteistosta saakka vapaaehtoisvoimin ja täysin avoimella periaatteella. Yksi täydellisen avoimuuden suomista eduista on laitteiston ja sovellusten muokattavuus mihin tahansa käyttötarkoitukseen.
Vaikka muokkaus on ainakin periaatteessa mahdollista kaikille käyttäjille, monelta ei kuitenkaan löydy vaadittavaa elektroniikka- ja ohjelmointiosaamista suurimittaisempaan versiointiin. Jämsän mukaan tavoitteena on toteuttaa aluksi ainakin metsästyskäytön mahdollistava reaaliaikainen paikannus sillä tapaa, että laite soveltuisi myös muiden kuin tekniikkaharrastajien käyttöön.
Osaavissa käsissä käyttökohteet ovat kuitenkin huomattavasti laajemmat. Projektin Wiki-sivuilla visioidaan, että RuuviTracker voisi soveltua esimerkiksi auton Webaston etäohjaukseen, kiihtyvyysanturin avulla toimivaan moottoripyörän varashälyttimeen, suunnistuskilpailujen reaaliaikaiseen seurantaan tai vaikka sijaintitietoisen sääaseman rakentamiseen. "Mahdollisuudet ovat melkein rajattomat ja lisää käyttökohdeideoita tulee jatkuvasti", kertoo Jämsä.
Piirilevy oikeassa mittakaavassaan
Kaikki laitteen tiedot kuten piirustukset ja ohjelmistojen lähdekoodit ovat jo kenen tahansa saatavilla ja hyödynnettävissä. Kehittäjien tarkoituksena on, että laitteita voisi kasata joko itse alusta alkaen, ostaa valmiin osasarjan itse koottavaksi ja jollain aikavälillä myös valmiita laitteita pyritään saamaan myyntiin.
Yksi paikannusjärjestelmien tärkeimmistä ominaisuuksista on karttapohja, joka tekee paikkatiedosta huomattavasti hyödyllisempää. Tähän saakka karttapohjat ovat olleet poikkeuksetta maksullisia ja vieläpä kohtuullisen kalliita. RuuviTrackerille saadaan kuitenkin laadukkaat ja kattavat karttapohjat kevään mittaan, kun Maanmittauslaitos pitkän väännön jälkeen alkaa jaella omia maastokarttamateriaalejaan ilmaiseksi.
Lisätietoa projektista ja tarkempia speksejä eri komponenteista löytyy RuuviTrackerin omilta Wiki-sivuilta.
3 KOMMENTTIA
tunx1/3
Respect ja iso käsi moiselle rojektille. Täytyypä pistää seurantaan miten homma etenee.
KalikoJak2/3
Tärkeää työtä tekevät. Pitää ottaa itsellenikin seurantaan miten pyörät lähtee pyörimään... Ja onnea projektille! :)
pentsu3/3
Ihan oma paikannusjärjestelmä ja alusta saakka? Ampuvatko radalle ihan omat satelliititkin? Todennäköisesti ei, eli voidaanko puhua paikannusjärjestelmästä?
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT