Menu-valikko korvautuu Ubuntussa HUDilla
Ubuntun tukijoukkoihin kuuluva Mark Shuttleworth on paljastanut, että heidän tavoitteena on korvata perinteinen Menu-valikko HUDiksi (Head-Up Display) nimetyllä ratkaisulla.
HUD on ikään kuin sovelluksen sisäinen hakukenttä, jonka kautta käyttäjä pääsee käsiksi hakua vastaaviin toimintoihin ja ominaisuuksiin. Käyttäjän ei siis tarvitse välttämättä tietää missä asetus tai tiedosto tarkalleen ottaen sijaitsee, riittää että hän tietää mitä hän haluaa etsiä.
Menu-valikon korvaaja nähdään ensi huhtikuussa ilmestyvässä Ubuntussa (12.04). Pidemmän aikavälin tavoitteena on integroida HUDiin tuki puhe-, ele- ja kosketusohjauksille.
9 KOMMENTTIA
syrtek661/9
mmmh, Ubuntu uutinen?
HUD vaikuttaa mielenkiintoiselta mutta esimerkiksi lukitus on helpompaa ja nopeampaa hoitaa ctrl+alt+l kuin Hudin kautta. Käyttökohteita varmasti löytyy mutta miten suuren suosion tämä saa on toinen juttu.
Lumikki2/9
Joo on se hyvä että tehdään erilaisia vaihtoehtoja ihmiselle. Itse en kuitenkaan pidä ajatuksesta että en tiedä täsmällisesti mitä tietokoneeni tekee. Eli minulle ei riitä että asia tulee tehtyä, minä haluan myös tietää miten se tehtiin, sekä tehdä omia valintoja.
Video näytti ihan hirveeltä, eli pitäisi tietää että mitä hakee ennenkuin voi tehdä jotain. Ihan kuin jokin teksti seikkailupeli. Kamalaa hyppimistä ja kirjoitusta hakukenttään. Tuo on vähän niin kuin visuaalisesta lajitellusta esityslistasta hiiren avulla, oltaisiin siirrytty ihmisen muistinvaraiseen haku-toimintaan näppäimistön avulla.
On kaksi eri asiaa nähdä vaihtoehdot, kuin muistaa ja tietää vaihtoehdot. Aloittelevalle käyttäjälle tuo tulee olemaan painajainen.
MoZar3/9
Toisinaan on tilanne, että en tarkalleen ottaen tiedä mitä etsin, mutta selaimella valikoita saatan löytää ratkaisun. Mutta taas toisinaan juuri niin, että en tiedä mistä löydän, mutta tiedän mitä etsin.
Tuohon ensimmäiseen vaihtoehtoon HUDi ei juuri tarjoa lohtua. Mutta jälkimmäisen kohdalla se saattaa tarjota koohtuullisen hyvän oikotien toimintojen löytämisen.
RekookeR4/9
Tulee mieleen tekstipohjaiset pelit, joissa pitää tietää mitä kirjoittaa jotta pääsee pelissä eteenpäin, sen sijaan että vain klikkaisi hiirellä objekteja.
Vaikeekshan tuo menee koneen käyttö noin.
tomuinen5/9
Vaikuttaa ihan pätevältä, ja varmasti saa halutessaan vanhan menun käyttöön jos ei tuota halua käyttää. Hyvähän se on että uutta kehitetään ja kokeillaan, ei muuten mikään ikinä kehity.
remix6/9
Hyvältä näyttää. Itse olen erilaisten hakukenttien ystävä. Mieluumin niitä käyttää kuin menuja.
Ja harvoin nämä on mitään joko/tai kysymyksiä. Jonkunlainen mahdollisuus selata toimintoja on kuitenkin oltava, haku tuo vaan lisämahdollisuuksia.
Jos ohjelmat ilmoittavat toimintonsa jonkinlaisessa hierarkisessa rakenteessa, niin siitähän voidaan muodostaa erilaisia tapoja selata ja käynnistää toimintoja.
Ralle_ (vahvistamaton)7/9
Ubuntu on menossa vain oudompaan suuntaan, ensin se piti raiskata Unity-käyttöliittymällä ja sitten vielä tämä. Onneksi keväällä pitäisi ilmestyä Linux Mint LTS hyvällä Cinnammon työpöydällä.
JA128/9
Jo on. Ensin Gnome projekti korjasi sen mikä ei ollut rikki tekemällä edellisen kanssa yhteensopimattoman käyttöliittymän joka on vaikeampi käyttää (tableteille suunniteltu). Sitten Canonical ei ollut yhtä mieltä mihin suuntaan Gnome Shell lähti menemään ja suunnittelivat Unityn, tekemättä minkäänlaista käytettävyysparannusta edelliseen verrattuna (paitsi tietysti TV käyttöön).
Ensin piti piilottaa valikko että ainakin kerran ihmettelee missä se on, ja nyt sitten päälle vielä abstratiokerros joka vie sen viimeisenkin käytettävyyden, varsinkin niiltä kullanarvoisilta (hah) uusilta käyttäjiltä. On vissiin molemmat tahot ihan oikeasti kyllästyneitä työpöytäkäyttäjiin.
Tekeevät siinä samalla vielä hallaa loisto-ohjelmistoille kuten Blender 3D tai vaikkapa tuolle mainitulle Inkscapelle, joiden tehokäyttäjät ovat opetelleet pikanäppäimet valikoista, ja joihin aloittelevat tukeutuvat hyvin tiiviisti. Puhumattakaan jatkuvasta hiiri-näppis vatkauksesta.
justme3219/9
Windowssissakin on tuommoinen hakupalkki kyllä, tosin tuo on taidettu viedä vielä hiukan pidemmälle.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT