Pelätty SOPA-laki kaatumassa Yhdysvalloissa
Internetissä lähes ennennäkemättömän kansanliikkeen aikaansaanut SOPA-lakiehdotus ei ole näillä näkymin tulossa Yhdysvaltain senaatin käsiteltäväksi nykyisessä muodossaan. Lisäksi presidentti Barack Obama on luvannut olla allekirjoittamatta lakia.
Stop Online Piracy Act -niminen (SOPA) lakipaketti yritettiin runnoa läpi Yhdysvalloissa isojen media-alan etujärjestöjen ja muutamien äänekkäiden kongressiedustajien voimin. Lakipaketti yritti piratismin estämisen nimissä puuttua internetin perusperiaatteisiin ja ilmaisunvapauteen. Se sai kuitenkin aikaan vastalauseiden myrskyn, ja mielipiteensä ilmaisivat painokkaasti niin internetin isoimmat yritykset kuten Google, Facebook ja Yahoo!, Wikipedia kuin monet pienemmät palveluntarjoajat ja yksityishenkilöt.
Edustajainhuoneen vaikutusvaltaisten jäsenten mukaan SOPA-pakettia ei tuoda kongressin äänestettäväksi ennen kun sisällöstä saavutetaan yksimielisyys. Käytännössä se tarkoittaa lakipaketin hylkäämistä nykyisessä muodossaan. Lakipakettia voimakkaasti ajanut edustaja Lamar Smith oli jo aiemmin myöntynyt jättämään pois kiistellyn kohdan, jonka perusteella palveluntarjoajat voitaisiin määrätä estämään asiakkaidensa pääsy piraattisisältöjä tarjoaville sivustoille.
Myös valkoinen talo ja presidentti Obama ovat ottaneet kantaa lakipakettiin. Kuten Suomessakin, Yhdysvalloissa presidentin allekirjoitus on viimeinen vaadittava toimenpide lain voimaansaattamiseksi ja Obama on ilmoittanut, että allekirjoitusta ei tipu nykyisenkaltaiseen pakettiin.
Valkoisesta talosta kerrotaan, että Obama ei anna tukea lakipaketilla, joka "vähentää ilmaisunvapautta, kasvattaa riskejä kyberturvallisuuden osalta sekä murentaa nykyisen innovatiivisen, dynaamisen ja globaalin internetin perusteita".
Obaman mukaan piratismin vastaista taistelua tulee jatkaa tulevaisuudessa sellaisilla keinoilla, jotka eivät samalla johda sensuuriin ja laillisen toiminnan hankaloittamiseen tai isojen ja pienien yritysten toiminnan estämiseen.
Vaikka SOPA-paketti ei näillä näkymine etene pidemmälle, vastaaviin toimiin pyrkivä PROTECT IP -lakipaketti tulee Yhdysvaltain senaatin käsiteltäväksi tammikuun loppupuolella.
SOPA-paketin tarkoituksena oli puuttua erityisesti ulkomaisiin piraattisivustoiksi luokiteltavien sivustojen toimintaan estämällä amerikkalaisten pääsy niille DNS-järjestelmää muokkaamalla ja määräämällä hakukoneet poistamaan ne tuloksistaan. Lisäksi tarkoituksena oli määrätä mainostajat ja rahaliikennettä hallinnoivat tahot olemaan toimimatta piraattisivustojen kanssa.
6 KOMMENTTIA
azhrak1/6
SOPA:n pointti kai olikin olla se puskuri, joka ottaa kaiken huomion, jotta vaarattomammalta näyttävä PROTECT-IP menisi läpi.
Lumikki2/6
Tuolla yhdessä toisessa vastaavassa uutisessa oli lainaus USA presidentin sanoista. Minua jäi vaivaamaan yksi asia siinä.
Sillä siinä ei mainittu, tai loukkaa yksityisyyttä.
http://www.readwriteweb.com/archives/wh...rship_secur.php
Zeitsei3/6
Lakiesityksiä lakiesityksen perään kunnes haluttu laki saadaan runnottua läpi. Ehkä hiukan muunnellen, mutta hienosti hivuttaen pala palalta. Tuttu kaava.
yourJoost4/6
Suemes vastaava sensuuri menis heittämäl läpi ja hirveet sanktiot sen kiärtämisest. Kun ei olla oikeusvaltios, niin 'päättäjät' kuulevat bisnes tahoja mielummin kuin äänestäjiään. Esmes espaniassa ois jo Jygäki saanu vudut!
OneMember5/6
http://www.washingtonmonthly.com/politi...shelf034765.php
SOPA on kaatunut, mutta vaara ei ole vielä ohitse.
PIPA pitää vielä saada murrettua.
EDIT: Meni muuten kivasti rahaa taivaan tuuliin tuon PIPA-lobbauksen myötä. Toivotaan, ettei se auta...
horgh6/6
Ihan perinteinen harhautushan tuo oli. Kansa kiinnittää huomion johonkin todella pahaan, niin saadaan ihan kaikessa hiljaisuudessa vietyä sisään laki, jolla mafian tämän hetkiset tavoitteet täyttyvät (PROTECT-IP).
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT