Viikon retro: iMacin esi-isä ja koko kansan suosikki kuvissa
AfterDawnin Viikon retro -sarjassa siirrytään tällä kertaa reilusti taaksepäin aina 80-luvun alkupuoliskolle saakka. Käsittelyssä on oman aikansa huippulaatuinen aito Apple-tuote sekä monien rakastama klassikko Commodore 64.
"Tietotekniikaa vahvoissa merkeissä" myyvä Grönblom mainostaa vuoden -84 keväällä huippuluokan tarjousta, jossa aitoon Apple II e -mikrotietokoneeseen saa TAXAN-merkkisen värimonitorin.
Laitteiden korkeasta hinnasta huolimatta kalliinkin värimonitorin osto olisi ollut kannattava sijoitus vuonna -84. Vain vuotta aiemmin julkaistu Apple II -sarjan kolmas malli nimittäin säilytti arvonsa ja käyttökelpoisuutensa erittäin pitkään. Apple IIe -mallia valmistettiin pienillä muutoksilla pitkälle 90-luvun puolelle saakka, mikä tarkoitaa runsaan 10 vuoden käyttöikää.
Nykyään tietotekniikka on huono sijoituskohde. Tekniikan nykyisellä kehitystahdilla kymmenen vuoden ikäinen kone palvelisi heikosti päivittäisessä käytössä ja on vaikea kuvitella esimerkiksi Applen valmistavan nykyisiä iMac-malleja vielä 2021.
Applen tarjonta oli suunnattu enemmän yrityskäyttöön mikä näkyi myös hinnassa, joka nousi helposti lähemmäs 20 000 silloista rahaa. Apple IIe -mallia vuotta myöhemmin julkaistu Commodore 64 puolestaan iski hintahaarukan alapäähän, mikä teki siitä äärettömän suositun kotitietokoneen.
Vuonna -84 Commodore julisti tietokoneiden luonteen muuttuneen pysyvästi. Commodore olikin yksi ensimmäisiä laitteita, joilla peruskäyttäjä sai kohtuullisella 3000 markan hinnalla aiemmin vain "juhlallisista konesaleista" löytyneen suorituskyvyn omaan kotiinsa.
Commodoren vapaudenpatsaalla varustetun mahtipontisen mainoksen mukaan koneen hinta on pieni verrattuna siitä saatavaan hyötyyn. Yhtiö kehuu, että koneesta on hyötyä kodin, koulun sekä harrastusten piirissä ja se vapauttaa omaa kapasiteettia "tärkeämpiin ja mielenkiintoisempiin" tehtäviin. Vaikka Commodorelle syntyi vuosien varrella suuri valikoima hyötyohjelmia, monissa talouksissa Commodore lähinnä kulutti käyttäjän aikaa pelien (ja niiden latailun) muodossa.
Vaikka Applen IIe oli pitkäikäinen tietokone, Commodore 64 on säilyttänyt innokkaan käyttäjäkunnan jopa näihin päiviin saakka. Koneen legendaarista SID-äänipiiriä emuloidaan musiikissa yleisesti, ja onpa sen ympärille rakennettu syntetisaattoreitakin. Lisäksi innokkaimmat käyttäjät pyrkivät säilömään C64-historiaa jälkipolville vanhojen C-kasettien sisältöjä digitoimalla.
Lopuksi vielä vinkki Commodoresta kiinnostuneille. Yle TV1 esittää Se päivä muutti Suomen: Commodore 64 -dokumentin sunnuntaina 27.11 klo 18:15.
12 KOMMENTTIA
Pihlis121/12
Muistan elävästi päivän kun haettiin mutsin kanssa C64 paikallisesta infosta ja kuskattiin se polkupyörän tarakalla kotiin. C64, kasettiasema ja mission impossible -peli, se oli lapsuuden yks parhaimmista päivistä :)
http://www.youtube.com/watch?v=ivHFP3dJAkM
Ketola2/12
Lämpimiä muistoja herättää Impossible Mission. Ehkä myös tuskansekaisia. Oli nimittäin paikoin pirun hankala peli.
Bruce Lee, Spy vs Spy ja Last Linja olivat myös kovassa huudossa.
mjk3/12
Sama täällä päässä, aika vain taitaa kullata muistot, oi niitä aikoja. Minullekkin tulee mieleen heti kirjakaupasta (kärkkäinen) haettu commo...dösässä piti heti avata ja tutkistelle ostosta kavereiden kanssa :p
repino4/12
Loistava laite siihen aikaan. Tosin käytin ekana koneena jo Commodore VIC-20 laitetta, jolla tein ekat ohjemani..
Enempi olivat pelivälineitä ja harvat viitsivät ruveta ohjelmoimaan.
Kaiketi sieltä on lähtöisin sen sortin tietotaito, kuitenkin.
64:lle on kaiketi kymmeniä tuhansia retropelejä.
Itsekun en kovin paljoa pelejä pelaa.
Jostakinhan se on aloitettava, ja mitä eniten kaipaan on innovaativuus.
Nokiahan on ollut legenda.
Angry bird on tästä eräs, yli 500 miljoonaa latausta jo tällä hetkellä.
Meiltä löytyy taitoa, vaan ei tahtoa toteuttaa itseään.
ArttuH5N15/12
Itse en ollut edes se kuuluisa pilke silmäkulmassa tuohon aikaan, mutta Commari 64:n olen kyllä tutustunut. Vanhalla nuokalla kun tuo klassikko-lankku oli ja sitä tuli hakattua melkoisesti. Vanhoja, hyviä, sopivalla tavalla yksinkertaisia pelejä. "Saat aikaan enemmän." Itse epäilisin, että kun nuo pelaamismahdollisuudet otetaan huomioon, saatiin aikaan vähemmän :D
"Aito omena ja 16 herkullista väriä!" Jopa kuusitoista oikein herkullista väriä! Miten tuo nyt tuntuu kauhean hassulta?
Boulder6/12
http://www.archive.org/details/C64Gamevideoarchive
Noita videoita on tullut melkoisen monta katseltua illan hämärinä tunteina viskilasin kanssa :)
avthein7/12
Hyöty oli ehkä suurimmillaan IT-alan juurtumisen kannalta, kun koodaamista (ohjelmointia yms.) harrasteltiin C-64:lla ja muilla kotikoneilla sekä demoilua ryhmissäkin.
PS.
Ja tuossa metrin päässä pahvilaatikossahan se C-64 oheislaitteineen on ja toimivassa kunnossa. Lisäksi jotkut ovat jo videoineet demoja ja muutakin mm. Youtube:en...
questo8/12
Kaapista löytyy Commodore VIC-20 :)
Ei taida kyllä olla toiminta kunnossa.
himpo9/12
Isä osti perheellemme VIC-20 aikanaan, kukaan ei osannut tehdä sillä mitään joten se myytiin pois.
Vuosia myöhemmin ostettiin Nintendo 8-bit ja homma alkoi sujua.
LordiCola10/12
Aah..kuusnepasta on kyllä kultaisia muistoja :)
Naapurin varaakkamman perheen jannu sai ekan mallisen kuusnelosen.
Ja toisella naapurilla oli VIC20. Ite sain vain Salora Managerin hiukan myöhemmin :D
Voi sitä pientä kateutta ja ramppaamista naapurissa pelaamassa sen aikaisia hienoja pelejä!
Lopulta saatiin meillekkin uudenmallinen C64c! Muistaakseni Forumin Mustasta Pörssistä 2.krs tais olla.
Olin kyllä niiin häpi! :D
Siitä se t-koneiden innostus lähti ja jonkun ajan päästä tuli Amiga..
(joka löytyy vieläkin kaapista) :))
_kooma_11/12
Muilla kavereilla oli Nintendo, siis se ensimmäinen Nessi. Meillä ei sellaiseen ollut varaa, vaan sain itselleni silloiselta siskon poikaystävältä oman kuusnepan! Vuosi taisi olla jotakuinkin 87 tai 88. Silloin sapetti latailla peliä 15-20 minuuttia, mutta olipa sitten sellaisia pelejä ettei Nintendo pojat edes osanneet haaveilla :) Mm. IK+ (International Karate +), Bruce Lee, Last Ninjat, Rambo III ja muutama muu herkku ovat piirtyneet niin syvälle nuppiini että välillä on pakko kaivaa wanhus kaapista (sekä sille varattu 20" wanha Saloran väriputki) ja pyytää kaverit illan viettoon.
Vieläkin elossa yksi vanhoista TAC 2:sta, joikkareista.
Tuo tietenkin oli 80 luvun alun skidille se ensimmäinen tietokone, ja edelleen se ns.ainoa oikea :)
Voisikin tänä Lauantaina ottaa tuo neppari kaapista ja katsoa josko saisi muutaman ystävän peleihin mukaan.
Ja kiitos vinkistä tuosta Sunnuntaina tulevasta dokkarista, pakollinen nauhoituksen kohde!
Pihlis1212/12
Tuo Tac 2 on kyllä oman aikansa key tronic, ne kesti kaiken vihan ja ne oli älyttömän helppo korjata :)
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT