AfterDawn logo

Kirjakauppa nousi vastustamaan Microsoftin Android-rahastusta

Teemu Laitila Teemu Laitila
7 kommenttia

Yhdysvaltalainen e-kirjoista tablet-valmistajaksi siirtynyt kirjakauppajätti Barnes & Noble ei suostu maksamaan Microsoftille rojaltimaksuja myymistään Android-laitteista. Microsoft haastoi yhtiön oikeuteen maaliskuussa Nook Color -tablettiin liittyvien patenttiloukkaussyytteiden perusteella. Oikeudelle toimittamassaan vastineessa Barnes & Noble kuitenkin kiistää Microsoftin patenttien pätevyyden.

Tähän mennessä Microsoftin Android-rojaltit ovat irronneet jopa suurimmilta valmistajilta ilman erityistä taistelua. Microsoftin vaatimuksiin ovat suostuneet suurimmat Android-valmistajat Samsung ja HTC sekä esimerkiksi Acer, ViewSonic ja taiwanilainen mobiilimarkkinoille pyrkivä suuri sopimusvalmistaja Quanta.


Barnes & Noble kuitenkin ryhtyi siihen, mihin suuretkaan aasialaisvalmistajat eivät tohtineet. Yhtiö kiistää Microsoftin oikeushaasteen pohjana olevien viiden eri patentin pitävyyden niin sanotun Prior art -pykälän perusteella. Yhdysvaltain patenttilainsäädännön mukaan myönnettykään patentti ei voi olla pätevä, jos patentin kohteena olevaa tekniikkaa on kuvailtu jo muualla ennen patentin myöntämistä.

Infoworldin mukaan Barnes & Noble listaa noin 100 eri tapausta, jotka yhtiön mukaan yhdessä näyttävät toteen Microsoftin patenttien pätemättömyyden.

Oikeustaistelu patenttien pätevyydestä kestänee vielä vuosia, mutta ainakin joku edes yrittää pysäyttää Microsoftin lakiosaston vyöryn mobiilimarkkinoilla.

7 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/7

Hyvä että joku pyrkii oikeusteitse selvittämään Microsoftin väitteiden totuudenperäisyyden. Muut Android-valmistajat kun ovat ilmeisesti todenneet Microsoftin todisteet tarpeeksi painaviksi ja "luovuttaneet suosiolla". Jännä tosin, että Aasialaisten teknologiajättien sijaan, taistoon lähtee kirjakauppa.

Ibanez902/7

Toivottavasti häviää ja microsoft saa omansa pois. Turha siitä on lähteä itkemään kun itse on androidin valinnut ja tiennyt että siinä käytettäviä patentteja on toisen firman omistuksesta ja joutuu siitä maksamaan.

Abexi3/7

En oikein siltikään vielä ymmärrä miksi valmistajat joutuu noita rojalteja maksamaan eikä esimerkiksi Google, joka on Androidin takana?

Agent_0074/7

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:

Toivottavasti häviää ja microsoft saa omansa pois. Turha siitä on lähteä itkemään kun itse on androidin valinnut ja tiennyt että siinä käytettäviä patentteja on toisen firman omistuksesta ja joutuu siitä maksamaan.


Lisensointi on järkevää siinä tapauksessa, jos patentit ovat kunnollisia. Microsoftin kohdalla ei näytä näin kuitenkaan olevan, sillä yritys on vaatimassa rahaa mm. selaimen latausikonista ja hiirikosketuksen emuloimisesta kosketusnäytöllä. Molemmat patentit kuuluvat ns. itsestäänselvyyksiin, mutta Jenkkilän huonon patenttilainsäädännön takia näistä samantapaisista tapauksista kuullaan jatkossakin.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Abexi:

En oikein siltikään vielä ymmärrä miksi valmistajat joutuu noita rojalteja maksamaan eikä esimerkiksi Google, joka on Androidin takana?


Lähdekoodit eivät riko patentteja. Varsinainen tuote rikkoo, kun sitä myydään eteenpäin.

JA125/7

Jokainen noista väitetyistä patenteista on pätemättömiä, mikä ei ole yllätys, mutta se yllätti että miten naurettavia ne on. Patenttien hyväksymisessä ei näytä olevan mitään kontrollia.

Barnes & Noblen on pakko haastaa MS. Syynä se, että muilla on varaa maksaa isosta laitemyynnistä osa, mutta Barnes & Noble ei pysty maksamaan sitä mitä MS niiltä kiristi. Microsoft vaati lisenssimaksuja enemmän kuin mitä se pyytää Windows Phone 7:n lisenssistä.
Ahneella se kuuluisa loppu. Oikein.

Lumikki6/7

Patenteista on tullut asia joka hidastaa ja vaikeuttaa yhteiskunnan teknistä kehitystä. Se vaikeuttaa myös yhtiöiden toimintaa todella paljon, koska kyse ei ole pelkästää taloudellisesta korvauksesta, vaan myös patenttien väärinkäytöstä, eli patentteja käytetään myös estämään kilpailua.

Häviäjät ovat kuluttajat, jotka joutuvat kärsimään kilpailun puutteesta ja teknisen kehityksen hitaudesta.

Voittajia ovat lakimiehet, joilla riittää töitä vuosiksi eteenpäin.

Nepheus7/7

Jos Barnes & Noble onnistuu patenttien pätevyyden kiistämisessä, niin kuinkahan käynee Microsoftille aiemmin rojalteja maksaneiden yhtiöiden kanssa. Onko tilanne tasolla "voi voi, sinne meni" vai näemmekö läjän uusia haasteita, joissa haetaan maksuja takaisin?
Nyt kun tuntisi paremmin patenttien ja juridiikan saloja...

Aika paljon nykyään käytetään rahaa patenttien kanssa puuhaamiseen. Jokin roti pitäisi olla patenttien soveltamisalueessa. Tavallisen tallaajan kannalta homma näyttää jo täydeltä pelleilyltä. Ja varmaan osa tuomareista jo ajattelee tyyliin "taas noita hihhuleita tappelemassa pikselien siirtelystä". Huoh...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki