AfterDawn logo

Videokuva muodostaa jo 60 prosenttia nettiliikenteestä

Teemu Laitila Teemu Laitila
4 kommenttia

Liikkuvan kuvan suoratoisto muodostaa yhä suuremman osan kaikesta nettiliikenteestä. Sandvine-yhtiön tekemän tutkimuksen mukaan reaaliaikainen viihdesisältö muodostaa jo 60 prosenttia maailman internet-liikenteestä. Kasvavat liikennemäärät aiheuttavat ongelmia etenkin mobiiliverkoissa, joissa kaistan määrä per käyttäjä on kiinteitä verkkoja rajallisempi.

Yksi syy kasvuun on kodin laitteiden määrän kasvu. Monesta kodista löytyy pelkän television lisäksi huomattava määrä laitteita, joilla voidaan kullakin katsella erillistä videostreamia. Videokuvaa saa netistä äly-televisioon, tietokoneeseen, tablettiin sekä älypuhelimeen. Mitä suurempi laitteen ruutu, sitä parempilaatuista kuvaa käyttäjät vaativat ja sitä enemmän kaistaa kuluu.

Video on suurimpia syitä myös mobiilidatan määrän kasvulle ja arvioiden mukaan vuoteen 2016 mennessä video muodostaa 60 prosenttia kaikesta mobiilidatasta. Mobiilidatan käytön lisääntyessä operaattoreiden nykyinen rajoitukseton liittymähinnoittelu saattaa tulla tiensä päähän ja Suomessakin osa operaattoreista on siirtynyt hinnoittelemaan liittymänsä siirretyn datan perusteella.


Videon aiheuttamaan kaistankulutukseen etsitään kuitenkin ratkaisua nykyistä tehokkaammasta pakkaustekniikasta. Suuri osa internetissä jaeltavasta videokuvasta on tällä hetkellä pakattu H.264-tekniikalla. H.264-spesifikaatiosta vastaavat tahot ovat kuitenkin työstämässä H.265 nimellä tunnettua uutta tekniikkaa, jonka pitäisi pystyä samaan kuvanlaatuun edeltäjänsä kanssa käyttäen kuitenkin 25 - 50 prosenttia vähemmän bittejä kuvan koodaamiseen.

Toisaalta historia osoittaa, että hyötysuhteen parantuessa hyödyt käytetään enemmän laadun parantamiseen kuin resurssien säästämiseen. Käytännössä siis tehokkaampikaan pakkausmenetelmä ei pelasta operaattoreita kaistankulutukselta, mutta kuluttajat saavat parempaa videokuvaa samalla bittimäärällä.

4 KOMMENTTIA

ep_1/4

Jos jonkinlaisia latausrajoituksia yhteyksiin tulisikin niin DNA:lla on siitä paras versio tällä hetkellä. Eli tietty nopeus yhteydelle taataan jonkin datamäärän verran jonka jälkeen prioriteettia lasketaan, eli jos verkko on ruuhkainen niin silloin yhteys hidastuu (Jos tietty datamäärä on jo ladattu). Eli esim taataan 1 megan nopeus ja yhden kuukauden dataraja on 1gt jolloin 1 megan nopeus taataan niin kauan kun dataa on liikkunut alle 1Gt. Kun raja on täynnä, ei tule lisäkuluja, vaan jos jotkut muut joilla ei ole vielä raja täynnä käyttää verkkoa, heidän prioriteettinsa on korkeampi niiden kustannuksella jotka ovat jo datansa ladanneet.

Kun tällä kaukana kaikesta asuu niin itelle ei ole mitään merkitystä vaikka prioriteetinlaskuraja olisikin täynnä. :) Täällä ei ole verkossa ei ole ikinä niin paljoa trafiikkia että nopeus voisi ainakaan merkittävästi hidastua. Ja kun kattelin noita puhelimen tilastoja niin eihän matkapuhelinverkossa ollutkaan kuin ~300mt/kk (Wlanilla loput)

syrtek662/4

tässä halutaan aina syyttää kuluttajaa mutta totuus on se että
osa liikenteestä menee myös muiden kuten viranomaisten ja nettimainonnan piiriin. Kaikenmmailman mainokset kuluttavat kaistaa ja jos jonkinlaiset rajoitukset tulevat menevät ensin mainosbannerit banni listoille kylmän rauhallisesti.

ep_3/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti syrtek66:

tässä halutaan aina syyttää kuluttajaa mutta totuus on se että
osa liikenteestä menee myös muiden kuten viranomaisten ja nettimainonnan piiriin. Kaikenmmailman mainokset kuluttavat kaistaa ja jos jonkinlaiset rajoitukset tulevat menevät ensin mainosbannerit banni listoille kylmän rauhallisesti.


Siihen mainosten bannaanimseen liittyy yksi suuri ongelma. Oletko kuullut että esimerkiksi Google, Facebook ja myös AfterDawn saavat tulonsa ainoastaan mainonnasta. Jos mainoksia ei sallita jäävät jäljelle vain yritysten sivut ja niiden sivut joilla on varaa pitää suuria sivustoja pystyssä. Tuotakaan viestiä et olisi kirjoittanut ilman mainoksia.

ArttuH5N14/4

Jenkeissä videon suhde kokonaisdataan taisi olla vielä suurempi. Tosin, sen selittää helposti Netflix & kump.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT