Nintendo omistaa 3DS-konsolisi ja kaikki sen sisällöt
Nintendo on monien käyttäjien huomaamatta tiukentanut alkuvuodesta julkaistun Nintendo 3DS:n käyttäjäsopimuksen ehtoja huomattavasti verrattuna yhtiön aikaisempiin käsikonsoleihin. Avoimen lähdekoodin puolestapuhuja Free Sofware Foundation paneutui Nintendo 3DS:n käyttöehtoihin, joista paljastui suuria muutoksia käyttäjien yksityisyydensuojaan sekä Nintendon oikeuksiin laitteen avulla tuotettujen sisältöjen osalta.
Käyttöehdoissa yksityisyyden suojasta kertoviin kohtiin on tullut vain yksi, mutta sitäkin tärkeämpi lisäys verrattuna Nintendo DSi:n sopimukseen. 3DS:n käyttöehdot hyväksymällä käyttäjä antaa Nintendolle oikeuden kerätä halutessaan tietoja, joiden perusteella käyttäjä voidaan tunnistaa. Sopimuksen mukaan tietoja voidaan käyttää estämään laitteella tapahtuvat mahdolliset laittomat tai loukkaavat toimet tai niitä voidaan käyttää Nintendon etujen turvaamiseen tai asiakkaiden etujen turvaamiseen.
[smartbox:here]Nintendon oikeuksista laitteeseen kertovaa sopimuskohtaa on myös laajennettu DSi:hin verrattuna. DSi:n sopimusehdoissa kielletään perinteisesti laittomiin tarkoituksiin käyttäminen tai muu toisia henkilöitä tai yrityksiä vahingoittava toiminta.
Nintendo on kuitenkin lisännyt 3DS:n käyttöehtoihin kohdan, jonka perusteella Nintendolla on täydet oikeudet käyttää laitteen avulla luotuja sisältöjä (User Content) mihin tahansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Käyttäjä ei siis omista laitteella ottamiaan kuvia ja teoriassa laitteella ottamansa kuvan voisi nähdä vaikka sanomalehdessä osana Nintendon mainosta ilman erillisiä kyselyitä Nintendon puolesta.
Pykälä on erikoislaatuinen, sillä on hankalaa kuvitella tilannetta, jossa kameravalmistaja pidättäisi kaikki oikeudet kameroillaan otettuihin kuviin tai Adobe omistaisi automaattisesti kaikki yhtiön Illustrator-sovelluksella tuotetut työt.
Yksityisyydensuojan romuttamisen ja kaikkien sisältöön liittyvien oikeuksien omimisen lisäksi Nintendo on tiukentanut suhtautumistaan laitteiden muokkaukseen, mikä tekee vakoilusta kieltäytymisestä käytännössä mahdotonta. Jo aiempien laitteiden kohdalla Nintendo pidätti oikeuden tutkia laitteen sisältöä piraattipelien tai muun Nintendon mielestä sopimattoman muuntelun varalta. Piraattipelien asentaminen saattoi johtaa laitteen sulkemiseen vähintäänkin verkkopalveluista.
Uudessa sopimuksessa todetaan, että käyttöehtojen vastainen käyttö, johon kuuluu laitteiston tai sen ohjelmiston minkäänlainen muuntelu, johtaa laitteen muuttumiseen käyttökelvottomaksi.
11 KOMMENTTIA
mcmopo1/11
Minulle Nindento on ollut kuollut ja kuopattu tuon konsolin julkaisusta lähtien.
Tore2003z2/11
Miks mulle tulee sellanen tunne että kun keitän keittimellä kahvit, Braunin pomo voi joku päivä tulla ovesta sisään, istua pöytään ja juoda ne, koska se on hänen kahviaan?
Dare923/11
.
ArttuH5N14/11
Osuva vertaus. Melko huolestuttavaan suuntaan ollaan kyllä menossa. Kuluttaja voi ostaa laitteen, jota ei ostamisen jälkeen edes omista. Jos ostan vaikkapa pelikonsolin, pitäisi konsolin kuulua kokonaan minulle ja minulla olla oikeus tehdä konsolillani mitä haluan. Täyttä p*skaa tälläinen systeemi, missä kuluttajalla on ostamisenkin jälkeen vain käyttöoikeus tuotteeseen.
ep_5/11
Kyllä kuluttajalla pitäisi olla oikeudet tehdä omalla laitteellaan mitä vain. Kuulostaa vähän siltä että tuokin laite vain "vuokrataan" itselle.
mjk6/11
Samoin mutta hiton hyvä vertaus sopii juuri tähän aiheeseen hyvin.
syrtek667/11
Tuommoisilla eula:lla voi pyyhkiä oman p*nsä, ei sillä ole mitään painoarvoa lain edessä.
jartar8/11
Näin on. Ei valmistaja voi yksipuolisella sopimuksella huomaamattomilla teksteillä viedä kuluttajan oikeuksia ja potkia perseelle toisten maiden lakeja.
Dare929/11
Niin, eikös justiinsa ollut se joku juttu, jossa todettiin ettei PS3:n käyttöehdoilla ollut mitään merkitystä siinä jossain OtherOS-jutussa.
horgh10/11
Siis eihän tuolla lain edessä ole sinällään merkitystä. Mikään sopimus kun ei voi olla lainvastainen. Kuitenkin tällaisen olemassaolo on äärimmäisen huolestuttavaa. Näihin täytyy saada selkeä laki, että kun ostaa laitteen, sen myös omistaa ja saa sillä tehdä mitä ikinä tahtoo (lakia rikkomatta). Todennäköisesti nykyinen laki jo on tätä mieltä, mutta oikeudessahan se pitäisi testata.
johtaja5911/11
Tuo on todellakin hieman erikoista, että ostamallaan laitteella ei saa tehdä mitä haluaa, tai rikkoo käyttäjäsopimusta.
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT