Levy-yhtiöt karhuavat LimeWireltä 75 biljoonaa
Menneinä vuosina suurta suosiota nauttinut LimeWire suljettiin lopullisesti oikeuden päätöksellä viime vuoden puolella ja nyt yhtiön oikeuteen haastaneet levy-yhtiöt ovat esittäneet korvausvaatimuksensa. Levy-yhtiöiden laskelmien mukaan ne ovat oikeutettujopa 75 biljoonan (75 trillion) dollarin korvauksiin. Asiaa hoitava liittovaltion tuomari Kimba Wood piti korvaussummia "absurdeina".
Levy-yhtiöiden vaatima korvaussumma perustuu tekijänoikeuslakiin, joka määrää vahingonkorvausvelvollisuuden jokaisesta yksittäisestä rikkomuksesta. Omana aikanaan lähes maailman suosituimman P2P-palvelun LimeWiren kohdalla lain soveltaminen johtaa tähtitieteellisiin summiin. Wood arvioi, että vaaditty korvaussumma on suurempi kuin koko levyteollisuuden liikevaihto sen jälkeen, kun Thomas Edison keksi levy-musiikin mahdollistavan levysoittimen vuonna 1877.
Tuomari kuitenkin päätti, että korvauksia ei tarvitse maksaa kuin kerran jokaisesta levitetystä kappaleesta. Tuomarin näkemyksen mukaan alkuperäisen lain säätäjillä ei voinut olla mitään käsitystä miten maailma tulisi muuttumaan Internetin myötä.
LimeWire-yhtiötä edustava asianajaja Joseph Baio oli tyytyväinen tuomarin päätökseen. Tästä huolimatta korvaussumma noussee huimiin lukemiin, vaikka biljoonia tuskin tullaan näkemään.
15 KOMMENTTIA
LordPepsi1/15
ahneudella ei mitään rajaa xD
kehce (vahvistamaton)2/15
kolmis3/15
Vau, ajatteli ihan omilla aivoillaan tuo tuomari.
charmakr4/15
No huhhu,
aika mehukasta korvaussummaa levy-yhtiöt vaativat.
KalikoJak5/15
Ei voi muuta sanoa kun, että repesin. Tätä vain Usassa! (Ei Amerikassa):)
Tnoi6/15
Joku yritti nyt kyllä vähän koijjata. Onneksi tuomari oli hereillä.
Alppis3D7/15
Näköjään levy-yhtiöistäkin löytyy huumorimiehiä ainakin lakiosastoilta. Mistähän kuvittelivat LimeWiren raapivan kasaan 75 biljoonaa?
Miten edes ohjelman tekijät voivat olla vastuussa käyttäjien tekemistä rikoksista? Eikö samalla periaatteella sitten pitäisi sakottaa Microsoftia (Windows)(Applea tai Ubuntun tekijöitä) kun se mahdollistaa osaltaa torrenttien lataamisen tai esim. Firefoxin tai Google Chromen tekijöitä koska ne mahdollistavat pääsyn torrent sivustoille?
ArttuH5N18/15
Onneksi kohtuullista summaa vaativat.
Toupal9/15
Toihan just vaan todisti, miten levy-yhtiöt pyytää aivan liikaa yksityisiltäkin per biisi.
75 000 000 000 000 dollaria!!!
Monenkohan vuosisadan myynnin ne on laskenu menettävänsä?
horgh10/15
Pahinta tässä on, että nuo pirut ovat ihan tosissaan noiden vaatimusten kanssa. Selväähän on, että ilman Limewiren olemassaoloa kuluttajat olisivat ostaneet musiikkia enenmmän kuin edeltäviin 150-vuoteen yhteensä. Ilman muuta. Selvä juttu.
Oikea korvaussumma olisi niin, että levy-yhtiöt maksaisivat sopivan korvauksen Limewirelle siitä, että se on tehnyt tunnetuksi heidän edustamiensa artistien musiikkia. Tutkittu (ja vaiettu) totuushan on se, että laittomasti lataavat käyttävät myös eniten rahaa kulttuuriin.
Anestic11/15
Kuten tuossa tekstissä lukee, ne korvausvaatimukset hylättiin heti kun ehdotettiin kevyempää summaa... Eli oli varmaan vain näpäytys levy-yhtiöiltä tuo summa.
Se on kyllä totta että kulttuurista oikeasti kiinnostuneet lataavat eniten koska ei perus-mtv-musan-kuuntelija hanki kuin sen pari levyä vuodessa, ne gagat sun muut... Oikeasti musiikki-ihmiset taas ostaa paljon levyjä ja lataa myös oudompia ennen hankintaa.
Mutta silti minusta olisi parempi ansaintamallin muutos kuin kissa-hiirijahti ja laiton lataus on minusta väärin. Kuunnellaan vaikka spotifystä ne biisit niin saa artisti edes pienen korvauksen työstään, vai mitä?
mvm7812/15
Kiitos päivän nauruista, aivan loistava tilannehuumori sulla :)
Michelola13/15
reteet 30% enemmän kun koko maailman bruttokansantuote, vois jopa sanoo et melko yläkanttiin levy-yhtiöt arvioi levymyyntinsä olevan ilman piratismia
ZeCaoow (vahvistamaton)14/15
Maailman BKT vuodessa on alle 70 biljoonaa... Ei mene hyvin taas RIAA:lla...
Maailman suurimmalla yhtiöllä (ExxonMobil) On omistuksia 300 miljardin verran, eli 0,4% tuosta summasta...
MrC00L15/15
75 Billion Dollarsh!
TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT