AfterDawn logo

Tuomari hylkäsi Googlen ja kirjailijoiden sopimuksen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Hakukoneyhtiö Googlen idealistisena tavoitteena on kerätä kaikki maailman tieto verkkoon, jotta kaikilla maailman ihmisillä olisi mahdollisuus päästä siihen käsiksi. Tässä hengessä Google on myös digitalisoinut jo 15 miljoonaa kirjaa ja siirtänyt ne luettavaksi Google Books -palveluun. Palvelu ei kuitenkaan ole miellyttänyt kirjailijoita ja kustantajia, jotka ovat peräänkuuluttaneet omia tekijänoikeuksia.

Google Booksin tähänastisen historian suurin vastarinta alkoi vuonna 2005, jolloin yhdysvaltalaisia kirjailijoita edustava Authors Guild -liitto ja kustantajia edustava Association of American Publishers (AAP) haastoivat hakukonejätin oikeuteen. Neuvottelut osapuolien välillä päättyivät vuoden 2008 lopulla. Google lupasi maksaa 125 miljoonan dollarin korvaukset, jotta voisi jatkaa toimintaansa. Nyt tuomari Denny Chin on päättänyt hylätä osapuolten välisen sopimuksen.


Chinin mukaan sopimus ei ole reilu, vaan on hyvin suotuisa Googlen kannalta. Chin sanoo, että Googlen aikomus digitalisoida kaikki maailman kirjat on hieno asia, mutta pelkää edellä mainitun sopimuksen takaavan Googlelle de facto -monopolin alalla.

Authors Guildin ja AAP:n on nyt mietittävä aikovatko he haastaa hakukoneyhtiön oikeuteen uudelleen, luopua jutusta vai yrittävätkö he laatia Googlen kanssa oikeuslaitokselle mieleisen sopimuksen. Google julkaisi viime vuoden lopulla Google eBookstore -kirjakaupan, jossa olisi tarkoitus myydä digitalisoituja kirjoja. Myydyistä kirjoista kirjailijat ja kustantajat saisivat luonnollisesti oman osuutensa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki