AfterDawn logo

Testattua: AMD HD3D

Panu Roivas Panu Roivas

Tom's Hardware vieraili AMD:n toimistolla, ja aiemmin uutisoidun 5x1 Eyefinity -testin lisäksi AMD demosi myös sen stereoskoppista 3D-toteutusta, eli HD3D:tä.


Nvidia on pitkään yrittänyt saada kuluttajia oman 3D Vision -teknologian alle, mutta AMD on sen sijaan odotellut rauhassa eikä ole lähtenyt suoraan kopioimaan Nvidian taktiikkaa.

AMD:n 3D-teknologia tukee alan standardeja, joista merkittävin on HDMI 1.4a. Valitettavasti sitä ei löydy kovin monesta työpöytänäytöstä, mutta sen sijaan on käytössä kaikissa 3D HDTV-paneeleissa.

AMD kutsuu stereoskooppista 3D-toteutustaan HD3D-nimellä. Tom's Hardware pääsi testaamaan teknologian toimivuutta käytännössä elokuvien ja pelien osalta. Ensimmäisenä demottiin 3D Blu-ray -elokuvaa "Cloudy With a Chance of Meatballs", jota toistettiin Arcsoftin TotalMedia Theatre -sovelluksella. 3D-sisältöä pystyttiin toistamaan myös ikkunamoodissa, eikä efekti kadonnut edes ikkunaa siirrettäessä.


3D-elokuvaa voi myös katsoa pitämällä samalla loput työpöydästä 2D-moodissa. Demossa käytettiin Samsungin 3D HDTV:tä ja sen mukana tulevia 3D-laseja, mikä tukee väitettä yleisten standardien noudattamisesta.

Toisin kuin Nvidia, AMD tukeutuu kolmannen osapuolen 3D-profiileihin saadakseen 3D:n toimimaan. Demossa käytettiin Dynamic Digital Depth (DDD) -yrityksen Tridef 3D Experience -ohjelmistoa, jossa on kasoittain asetuksia peleille ja sovelluksille. AMD:n mukaan yli 400 peliä ja sovellusta on tuettuna TriDef-profiilien kautta, mikä on verrattavissa Nvidian 3D Vision -tuen laajuuteen.

Seuraavaksi demottiin Google Earth -sovellusta. 3D-efekti toimi hyvin Manhattanilla pilvenpiirtäjien ansiosta, ja myös Brittiläisen Kolumbian Kalliovuoret piirtyivät kaikissa kolmessa ulottuvuudessa.

Pelit toimivat 3D-moodissa ainoastaan täydellä ruudulla. Dragon Age 2 näytti toimivan hyvin 3D-moodissa, vaikka profiili oli luotu alkuperäistä Dragon Age Origins -peliä varten. Valitettavasti emme voi mitenkään kuvailla efektiä tekstein tai kuvin, se pitäisi kokea itse.


Toinen peli jonka näimme oli F1 2010. Pelissä oli hieman suorituskykyongelmia, sillä 3D-moodissa renderöitävää on kaksinkertaisesti. Tämän jälkeen halusimme nähdä miltä fps-peli näyttäisi suurella Samsungin LCD HDTV:llä. AMD:llä ei ollut yhtään valmiina koneella, joten saimme nähdä prosessin siitä, kuinka TriDef 3D -profiili lisätään peliin.

TriDef 3D -sovellus yksinkertaisesti ohjataan pelin käynnistystiedostoon, ja vetovalikosta valitaan haluttu peli - tässä tapauksessa Medal of Honor. Pelin tekstitykset olivat hieman liian lähellä, mutta muuten peli toimi kelvollisesti.


Kaiken kaikkiaan AMD:n HD3D toimii kohtalaisen hyvin. Se erottuu Nvidiasta tukemalla standardeja, mikä on loistavaa jos omistat tai aiot hankkia 3DTV:n ja pelata pelejä sen kautta.

Rajoituksia kuitenkin löytyy. Koska AMD käyttää HDMI 1.4a -spesifikaatiota, mikä mahdollistaa korkeintaan 10,2 Gb/s kaistan, voit pelata joko 720p-resoluutiolla 60 fps nopeudella, tai 1080p-resoluutiolla 24 fps nopeudella. Tämä rajoitus on aika vakava, ottaen huomioon, että Nvidian toteutuksella on mahdollista pelata 5760x1080-resoluutiolla (kolme näyttöä) käyttämällä 3D Vision Surroundia ja dual-link DVI -liittimiä. AMD kertoo, että tämä rajoitus katoaa kunhan näyttövalmistajat siirtyvät DisplayPort 1.2:n käyttöön. 1080p ja 60 fps pelaamiseen riittää 17,28 Gb/s kaistanopeus.

Myös Nvidia pystyy luomaan 3D-efektin HDMI 1.4a:n kautta käyttämällä 3DTV Play -ajuria. Kyseinen ajuri on ilmainen kaikille 3D Visionin omistajille, ja tulee useiden tuotteiden, kuten Dellin XPS-kannettavien, mukana. Jos tahdot toistaa 3D-kuvaa yhteensopivalla televisiolla, mutta et halua ostaa 3D Vision -kittiä, 3DTV Play voidaan ostaa erikseen Nvidia.com -sivuilta 39,99$ hintaan. Ajuri toimii kuitenkin vain uudemmilla GeForce-ohjaimilla jotka tukevat HDMI 1.4a standardia. 3DTV Play HDMI:n kautta kohtaa kuitenkin myös samat rajoitukset resoluution/ruudunpäivityksen osalta kuin mitä AMD:n toteutus.


Jos haluat katsoa Blu-ray 3D -materiaalia, sinun täytyy maksaa 3D-toistosovelluksesta, riippumatta siitä minkä valmistajan toteutuksen valitset. Nvidian ohjaimella tarvitset vähintään 40$ 3DTV Play:n tai 149$ 3D Vision Kitin. AMD itse asiassa ohittaa tämän kustannuksen, joten Blu-ray 3D -toisto on halvempaa Radeonilla.

Nvidia kuitenkin sisältää peliajurin 3DTV Play:n ja 3D Visionin mukana, kun taas AMD vaatii kolmannen osapuolen ajurin DDD:ltä tai iZ3D:ltä. DDD tarjoaa TriDef-ajuriaan Radeon HD 6000 -sarjalle 24,99$ hintaan, ja iZ3D 19,99$ hintaan.

AMD on ehkä myöhässä stereoskooppisen 3D:n osalta, mutta olemme kuitenkin todistaneet että sen ratkaisu on täysin toimiva ja hyvä vaihtoehto Nvidian vastineelle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki